Rekaik

Ko ostavi nešto radi Allaha

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mubarek je bio rob kojeg je njegov vlasnik oslobodio. Radio je i pazio na vrt koji je bio vlasništvo druge osobe. Jednog dana, vlasnik  bašte je došao sa nekoliko svojih prijatelja i naredio Mubareku da im ubere i donese jedan slatki  nar, što je Mubarek i uradio. Kada je vlasnik probao nar okrenuo se i rekao Mubareku: „Zar ne znaš razlikovati šta je ljuto a šta slatko?“ „Nisi mi dozvolio da jedem pa kako bih znao koji je slatki, a koji kiseli nar,“ odgovori Mubarek. Vlasnik bašte je pomislio da ga Mubarek vara pa mu reče: “Ti paziš moj vrt toliko i toliko godina a kažeš da nista nisi okusio?“ Nakon toga, vlasnik se raspitao kod nekih komšija o Mubareku na što su mu samo pozitivno odgovorili, pohvalili ga  i izjavili da ga nikada nisu vidjeli kako jede niti jedan jedini plod.

Kada je to čuo, rekao je Mubareku: “Ja želim da udam svoju kćerku, pa šta ti misliš za koga da je oženim?“ Kaže Mubarek: „Židovi se žene radi imetka, kršćani radi ljepote, a vjernici muslimani radi bogobojaznosti i vjere, pa vidi od koje skupene ovih ljudi si ti.“ Pa vlasnik bašte rece: “Pa da li ću naći boljek čovjeka za svoju kćerku od tebe?“

I zaista, ponudio mu je svoju kćerku na šta je on pristao. Oženio je i sa njom mu je Allah podario djecu. Jedno od te djece zvalo se Abdullah. To je upravo onaj poznati velikan učenjak i mudžahid Abdulah ibnu Mubarek. Šta reći nego da iz meda dolazi samo med. SUBHANALLAH! Ostavio je ruman(nar) pa mu je Allah u zamjenu poklonio vlasnicu vrta.

Radio je godinama ne pomišljajuci da proba ijedan plod, bojeci se Allaha, jer mu to vlasnik vrta nije dozvolio. U našem vremenu, ne da bi čovjek probao ove plodove nego bi  ih nakupio i odnio svojim voljenima, a možda čak i jedan dio toga prodao. Međutim, ko ostavi nešto radi Allaha, Allah će mu dati još bolje od toga. Strah od Allaha je put spasa prije svega od Njega  a zatim spas i od ljudi.

I na kraju znaj da ako ti ne vidiš Allaha da On tebe vidi i da ćeš odgovarati za svaki svoj postupak.

Semir Vatric, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta