Rekaik

Sudbina

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U jednom gradu koji se nalazi u središnjoj Bosni, živio je bračni par koji 11 godina nije imao djece. Pokušali su sve moguće medicinske tretmane, nadriljekarstvo pa čak i učenje rukje ali sve je bilo uzalud, rezultat nije dolazio.

Trudnoća se nije dašavala uprkos svim urednim nalazima kod muža i supruge. Tamam kada su izgubili svaku nadu da će postat roditelji, Allah Milostivi ih počasti predivnim sinčićom kome dadoše ime Muhamed. Rastao je Muhamed bez ikakvih ovodunjalučkih problema jer su njegovi roditelji postali robovi svog sina. Bukvalno su mu ispunjavali sve želje ali pretjerano strahovali za njegovo zdravlje i kad god bi imao malo temperature ili slabije jeo, roditelji bi od toga pravili veliku paniku i trčali do bolnice. Sanjali su o tome da završi školu i postane odrastao čovjek koji će se znati brinuti sam o sebi.

Izrastao je Muhamed u prelijepog mladića koji je uprkos lagodnom životu, bio uzoran momak kakvog bi mnogi roditelji poželjeli. Mnogi su ga hvalili i o njemu sve najbolje pričali dok su roditelji na svaku pohvalu u njihovom prisustvu, njegove vrijednosti još bolje, ponosno opisivali. Došao je i dan kada je Muhamed završio srednju školu. Dan maturske večeri koju su njegovi roditelji toliko nestrpljivo čekali. Obećali su da je to posljednji dan u kome oni svom sinu određuju život. Nadali su se da će nakon što su ga odgojili u odraslog čovjeka, moći malo da odahnu i njegovu budućnost prepuste njemu samom.

Poželio je Muhamed da ide sa svojim prijateljima na proslavu mature, kupio je novo odjelo okupao se i namirisao. Dugo je pred ogledalom frizuru popravljao dok ga je majka ponosno gledala i divila se ljepoti svog jedinca. Stigli su i njegovi prijatelji lijepo obučeni, dotjerani i prelijepi svaki na svoj način. Majka se zabrinula kada je vidjela da je jedan od njih koji je bio tek položio vozački ispit došao sa automobilom u namjeri da se svi zajedno provozaju. Preklinjala je svog dragog Muhameda da ne ide sa njima, da ne želi da ga izgubi jer strahuje od prijateljove brze vožnje. Njene molbe su bile toliko jake da je na kraju i sam sin odustao. Rekao je da mu se ipak ne ide i da će možda doći malo kasnije.

Otišao je u svoju sobu i onako lijepo obučen ispružio se na krevetu kako bi se majka smirila i uvjerila da neće da ide. Ušla je i ona u sobu sa pogledom koji je odavao grižnju savjesti što ga je spriječila da ode. On je zagrlio svoju majku i nježno je poljubio te rekao: „Majko moja, ne brini, idi da spavaš. Nigdje neću da idem ali ne zaboravi da je Allah moju sudinu već odredio pa tako i mjesto, zemlju u kojoj ću umrijeti i način na koji će se to desiti. To je ono što ni ti niti ja ne možemo spriječiti!“

Otišla je majka iz sobe ali ga je cijelu noć, krišom kroz vrata izvirivala, strahujući da joj se ne iskrade dok bude spavala. Kada se uvjerila da njen mezimac čvrsto spava, i sama je otišla na počinak. Ujutro ju je probudila vriska u komšijinoj kući. Izašla je i saznala da je njihov sin sinoć poginuo u saobraćajnoj nesreći zajedno sa svoja tri jarana. Bili su to oni isti mladići sa kojima je njen Muhamed planirao odlazak na matursko veče.

Potrčala je majka u sobu svog jedinca kako bi ga obavjestila o smrti prijatelja i dokazala mu kako je bila u pravu kada ga spriječila da ode sa njima. Dozivala ga, tresla mu hladno tijelo, njen Muhamed se nije odazvao. Izgledalo je kao da spava Njeno glasno dozivanje je probudilo i muža koji je odmah po ulasku u sobu, shvatio da njihov Muhamed nije više sa njima. Preselio je Muhamed u prvom svom odjelu, namirisan i čist u cvijetu mladosti. Njegova majka je spriječila njegov odlazak iz kuće ali nije spriječila Allahovo određenje i smrtni čas koji je bio propisan njenom dragom Muhamedu. Sjetila se njegovih posljednjih riječi kojim je upozoravao kao da je znao da će baš te noći naučit životnu lekciju.

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: “Allah je za maternicu zadužio meleka koji kaže: “Gospodaru, kap tekućine.”, “Gospodaru, zakvačak.“, “Gospodaru, komad mesa“. Pa kada bude trebao da završi stvaranje, kaže: “Gospodaru, hoće li biti muško ili žensko? Sretan ili nesretan? Kolika mu je opskrba? Koliko će živjeti? Pa se sve to upiše dijetetu u majčinom stomaku.”

Nadja Dizdarević

________________________

Mašallah, poslušajte ovo prelijepo učenje Kur’ana:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta