Brak i islamska porodica

Priče o ljubavi ♥

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dvoje mladih su se zavoljeli i odlucili da se vjencaju, javili svojima i poceli sa pripremama za vjencanje. Nekoliko dana prije vjencanja djevojka je pretrpjela saobracajnu nesrecu, dobila teske povrede a najvise na njenom licu, sva ona ljepota je nestala. Sa velikim bolom u dusi ona je nazvala svog vjerenika i rekla mu da ne zeli da se vjencaju. Rekla je da on zasluzuje bolju od nje da ce ona cijelog zivota ostati sa svojim unakazenim licem…

Nakon dvije sedmice djevojka dobija poruku od njega. ”Zapravo ja sam taj koji te ne zasluzuje i ja sam unakazen, jer je unakazen moj vid, ljekar mi je saopstio gorku vijest da cu za nekoliko dana skroz oslijepiti, pa ako moja ponuda jos uvijek vazi – Udaj se za mene.”

– Ona je odmah prihvatila svog voljenog vjerenika cim je procitala poruku. Ubrzo zatim oni su se vjencali i i muz je izgubio vid…Bez obzira na sve oni su dvadeset godina zivjeli srecnim zivotom ona je svom muzu postala svijetlost njegovih ociju, voljela ga i pazila sa toliko ljubavi .

Njihova ljubav im je obasjala put i u najtamnijem tunelu zivota. Nakon dvadeset godina braka zena se tesko razboli i preseli sa dunjaluka sa velikim bolom sto ce svoga supruga ostaviti u takvom stanju…

Toga dana, dana njenog odlazka na ahiret on otvori svoje oci i svi su se cudili. I rece: ”Ja nisam bio slijep, lagao sam da njoj ne bi bilo tesko sto cu je svakog dana gledati takvu, znam da mi ne bi vjerovala da sam je volio takvu, jer sam volio ljepotu njene duse.”
_______________________________________________

“Ljubav je međusobno sjedinjavanje duša zbog istih osobina koje posjeduju ili zbog naklonosti koju osjećaju jedna prema drugoj.Kada se voda pomiješa i sjedini s drugom vodom, nemoguće ju je kasnije razdvojiti. Zbog toga ljubav može dostići takav stepen, da onaj koji voli osjeća bol koju osjeća i osoba koju voli, razboli se kada se i ona razboli, iako ne zna da se osoba koju voli razboljela!”
_______________________________________________

Savjet sestri muslimanki

♥ Budi kao ZATVORENA KNJIGA, ne dopusti da te bilo koji muškarac čita osim onog kom je to Allah već za tebe odredio, tj. tvom mužu.

♥ Nemoj biti jedna od IZGUBLJENIH STVARI bilo kojem muškarcu, i nemoj biti još jedna koju će on dodati u svoju “arhivu”

♥ Nemoj pretvoriti svoje srce u “laboratorij” emocionalnih iskustava, koji završava svaki put sa suzama i žaljenjemi ljutnjom prema Allahu.

♥ Ne pokušavaj zadobiti ljubav nekog momka, gubeći Allahovo zadovoljstvo.
______________________________________________

Dova neoženjenih i neudatih

Ya Rabbi, nema božanstva osim Tebe, jedinog. Tebi se sve obraća, nisi rodio niti si rođen, i Tebi niko nije ravan. Molim Te ispuni ovu moju potrebu, prekini moju samoću, otkloni moju nevolju i brigu, podari mi čestitog bračnog druga, da Te mnogo veličamo i slavimo, da Ti tesbih činimo, da Te stalno spominjemo. Ti nas najbolje znaš. O Ti, što se nevoljniku odazivaš kad Te zamoli, oslobodi me ovog opterećenja i brige.

Allahu moj, kome drugom da se obratim ako ne Tebi, u koga da tražim utočište ako ne kod Tebe, podari mi čestitog bračnog druga i učini među nama ljubav, samilost i stabilnost. Ti si svemu kadar. O Ti koji nečemu kažeš samo budi i ono bude kako Ti hoćeš. Gospodaru naš, podari nam dobro na ovome svijetu, i dobro na budućem svijetu i sačuvaj nas džehennemske vatre. I neka je salavat i selam na našeg miljenika Muhammeda,sallallahu alejhi we sellem. Allahumme amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta