Tekstovi

Prijatelj ili skriveni neprijatelj?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svaki čovjek u različitim životnim fazama, kao društveno biće, prolazi kroz različita upoznavanja sa drugim ljudima. Neka od tih upoznavanja budu usputna i kratkotrajna, međutim, druga pređu u jednu drugu dimenziju, druženje ili prijateljstvo. Koliko je bitan odabir pravog prijatelja, odnosno koliko je bitno birati osobe za druženje,  često toga nismo ni svjesni. Našu svijest uglavnom probudi tek pronevjereno prijateljstvo, uzaludna očekivanja ili poneki „nož u leđa“. Uglavnom, tada najviše možemo da krivimo sami sebe, ili pak da naučimo jednu veoma važnu životnu lekciju o izboru prijatelja.

Zašto i koliko je važno imati pravog prijatelja ili se čuvati skrivenog neprijatelja?

Ovo je tema o kojoj Allah dž.š. u Kur’an i Kerimu govori na više mjesta. A ono o čemu naš Gospodar govori u Kur’anu to je itekako bitno za nas. “Tog Dana će oni koji su jedni drugima bili prijatelji postati neprijatelji, samo to neće biti oni koji su se Allaha bojali i grijeha klonili.”  (Sura Ez-Zuhruf, 68)

“O vjernici, bojte se Allaha i budite s onima koji su iskreni!” (Sura Et-Tewba, 119)

 “Na Dan kada nevjernik ruke svoje bude grizao govoreći: ‘Kamo sreće da sam se uz Poslanika Pravoga puta držao, kamo sreće, teško meni, da toga i toga za prijatelja nisam uzeo, on me je od Kur’ana odvratio nakon što mi je priopćen bio!’” (Sura El-Furkan, 27–29)

Ovo su samo neki od ajeta koji govore o važnosti izbora pravog prijatelja i od opasnosti lažnih prijatelja. Ajet iz sure Ez-Zuhruf nam govori da iskreno i pravo prijateljstvo na oba svijeta će trajati i biti samo i jedino sa pravim i iskrenim vjernicima. Ostali će se, prije ili kasnije, pokazati kao neprijatelji.

Kako znati izabrati pravog prijatelja. Postoji nekoliko tačaka na koje bismo trebali obratiti pažnju u razlikovanju pravog prijatelja ili otkrivanju skrivenog neprijatelja.

  • Prijatelj je onaj koji se boji Allaha i podsjeća te na Njega.

Neprijatelj je onaj koji te odvraća od Allaha i čini da se u njegovom društvu udaljiš od Allahovih propisa i Njegove blizine. Onaj ko u tebi pobuđuje nemar i neodgovornost prema Allahu dž.š., sigurno nije dobar izbor prijateljstva.

 

  • Prijatelj je onaj koji te savjetuje tajno, lijepim riječima. Ukazuje ti na tvoje greške blago i bez podsmijeha.

Neprijatelj je onaj koji te javno savjetuje, pokušava da te osramoti pred drugima. Kada te savjetuje koristi grube riječi, podsmijeh ili potcjenjivanje.

 

  • Prijatelj je onaj koji u tebi prepoznaje tvoje vrline, makar imao i loših osobina. Pomaže ti da unaprijediš ono što je dobto i da popraviš ono što je loše.

Neprijatelj je onaj koji u tebi uvijek vidi ono što je negativno, te zbog čak jedne tvoje negativne osobine poriče deset pozitivnih osobina.

 

  • Prijatelj je onaj koji se raduje tvom uspjehu, potpomaže tvoj napredak i daje ti dobre savjete- one koji će ti koristiti na oba svijeta. Tvoja nedaća ili musibet ga rastuže i spreman je da ti pomogne barem lijepim riječima.

Neprijatelj je onaj koji stalno pokušava da spriječi tvoj uspjeh, odvraća te od truda i budi u tebi pesimizam. Kada te zadesi neko dobro, ne bude mu drago. Ako te zadesi neko zlo- ili te izbjegava ili s tobom o tome priča samo kako bi se naslađivao i prenosio drugima tvoje stanje. Ako ti čak i pomogne, to ti vremenom prigovara i svi ostali o tome saznaju.

 

  • Prijatelj je onaj koji te se sjeti i kada mu ništa od tebe ne treba. Dovoljno mu je da se čujete ili vidite kako bi znao da si dobro.

Neprijatelj je onaj koji te se sjeti samo onda kada mu nešto od tebe treba. A ako ne budeš u mogućnosti da mu pomogneš- naljuti se na tebe.

 

  • Prijetelj je onaj koji se nikada neće osjetiti odbačenim ako umjesto druženja sa njim vrijeme iskoristiš u učenju Kur’ana, namazu ili ibadetu.

Neprijatelj ti je onaj koji želi da ga staviš ispred ibadeta Gospodaru.

Svjedoci smo svakodnevnici u kojoj „prijatelji“ mnogo loše utječu na nas. Mnogo često društvo je to koje mlade ljude odvodi u grijeh, nepokornost Allahu ili bude razlogom njihovog pesimizma i životnog neuspjeha. Svaki čovjek bi trebao težiti da se druži sa „boljim“ od sebe, posebno kada je u pitanju vjera.

Čovjek je na vjeri svoga prijatelja, zato gledajte s kim se družite.“- riječi su Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Ovaj hadis nam ukazuje na važnost vjere našeg prijatelja. Jer, ako on ne bude od onih koji prednost daju Gospodaru i Njegovom propisu, i mi ćemo- zajedno s njim- malo po malo- zalutati i udaljiti se od pravog puta- a da to nećemo ni peimjećivati. Također, svako onaj koji želi da poremeti redoslijed naših prioriteta svojim druženjem sa nama – nije dobar prijatelj.

Gospodaru naš, okruži nas pravim i iskrenim prijateljima koji nas neće odvratiti od Tvoga puta i koji nam neće biti neprijatelji ni na ovom ni na budućem svijetu. Amin.

Halima Lj.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta