Poučne priče i tekstovi

Primjer istinskog vjerovanja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Bizantijski car je mnogo slusao o neustrasivosti ashaba, Allah bio s njima zadovoljan, o njihovoj strpljivosti i spremnosti da ginu na Allahovom putu, tako da mu je to sve zvucalo poput bajki. Abdullah b. Huzafe es-Sehmi bijase zarobljen od strane Bizantinaca. Oni ga odvedose svome vladaru i rekose:”Evo jednog od drugova Muhammedovih, sallallahu alejhi ve sellem,.Zeljeli su da ga testiraju i uvjere se da li su te…

… price o ashabima istinite. Rekose mu;”Ako se pokrstis i prihvatis krscanstvo,dat cemo ti polovinu svoga carstva”. Abdullah na to odgovori: ”Kada bi mi dao svu svoju vlast i sve sto posjeduju Arapi da za samo jedan tren (koliko bi se moglo okom trepnuti)napustim Muhammedovu vjeru,ja opet ne bi pristao”.

”Onda cu te ubiti”, rece mu car. ”Kako god hoces”,odgovori mu Abdullah.Car naredi,pa Abdullaha razapese na krst. Strijelcima pak naredi da gadjaju strjelicama blizu njega, kako bi ga zastrasili. Istovremeno mu je car nudio da primi krscanstvo,sto je on nedvojbeno odbijao. Vidjevsi da nista vise nece postici, car naredi da ga spuste sa krsta. Onda pozva sluge da mu donesu kazan u kojeg ulise ulje. Kazan zatim stavise na vatru,sve dok ulje ne poce kljucati.

Car naredi da mu dovedu druga dva zarobljena muslimana, naredivsi da jednog od njih ubace u kazan. Predhodno mu je ponudio da prihvati krscanstvo,sto on, naravno odbi. Abdullah poce da place,a carevi vojnici rekose vladaru:
‘Eno ga place”.Car pomisli kako se Abdullah uplasio,pa povika: “Vratite ga ovamo!”Car ga upita: ”Zasto places?”

Abdullah mu odgovori: ”Pomislio sam: ‘Eto sada cu biti bacen u ovaj kazan i tako se lahko rastati sa svojom dusom’. Zazelio sam u tome momentu da imam dusa koliko dlaka na svom tijelu pa da svaka od njih bude bacena u ovaj vreli kazan na Allahovom putu”. Na te mu njgove rijeci,car,potpuno se predavsi,rece: ”Pristajes li da me poljubis u celo, pa cu te osloboditi!?” Abdullah dodade:”A hoces li pustiti i sve ostale zarobljene muslimane?” ”Hocu”,odgovori mu car.

On ga onda poljubi u celo i sa zarobljenim muslimanima povrati se Omeru i isprica mu svoj slucaj. Nakon te price Omer rece: ”Duznost svakog muslimana je da poljubi u celo Abdullaha b.Huzafu.Ja prvi to cinim”.Onda ustade i poljubi Abdullaha u celo. (Ibn-Esir)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta