Zdravlje

Prirodni lijekovi protiv umora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Umor se veoma često pojavljuje kao simptom mnogih bolesti ali pogadja i relativno zdrave osobe. Ukoliko ste svim dostupnim analizama utvrdili da niste bolesni a ipak već dugo osjećate umor, vrijeme je da “spustite loptu” i malo više vremena posvetite sebi. Ako se ne liječi, hroničan umor može lako preći u ozbiljnu bolest.

Osim konstantnog osjećaja umora, ovaj problem može biti propraćen i drugim simptomina kao što su: bolovi u mišićima i zglobovima, ubrzan rad srca, otežano disanje, pad koncentracije, teško budjenje, razdražljivost, melanholija, depresija… Sve ovo čini da se osoba zaista osjeća loše i nije u potpunosti sposobna za obavljanje redovnih dnevnih aktivnosti.

Sindrom hroničnog umora u posljednje vrijeme je sve češća pojava kod osoba koje žive u gradskoj sredini kao posljedica savremenog načina života. Dakle, liječenje hroničnog umora na prvom mjestu podrazumijeva promjenu načina života i eliminaciju stresnih situacija. Odmah iza toga, neophodno je uspostaviti zdrav i dubok san. Površan san, ma koliko dugo trajao ne može u potpunosti odmoriti organizam.

Na hroničan umor češće se žale osobe koje se bave intelektualnim nego fizičkim poslovima, pa oni koji spadaju u prvu kategoriju treba da povećaju fizičku aktivnost, uz naravno što duži boravak u prirodi.

U svakom slučaju potrebno je povećati unos vitamina i minerala, pogotovo ako se umor javio na kraju zime.

A tu su i prirodni lijekovi za liječenje hroničnog umora, koji mogu biti naročito djelotvorni u početnoj fazi bolesti.

1. Na prvo mjesto stavićemo kratkoročna rješenja kao što su kafa i šećer, koji se zapravo ne preporučuju za liječenje hroničnog umora, da bi ih zapamtili kao nepoželjne. Kofein i šećer zaista mogu pomoći ali samo kada se radi o trenutnom i “zdravom” umoru. Pretjerana upotreba kafe i šećera u ovom slučaju može čak dovesti do pogoršanja bolesti jer negativno utiče na metabolički i nervni sistem organizma.

2. Za otklanjanje hroničnog umora preporučuju se čajevi od biljaka kao što je:

Lucerka (Medicago sativa), jer ona utiče na bolji san, podiže fizičku izdržljivost organizma, povećava toleranciju na stresne situacije, što sve zajedno čini da se osjećamo vitalnije.

Sibirski žen-šen (Eleutherococcus senticosus), povoljno djeluje na mentalno zdravlje, ublažava psihički umor, poboljšava fizičke sposobnosti.

Kantarion (Hypericum perforatum), poboljšava san i ublažava depresiju koja može biti uzrok ili posljedica hroničnog umora.

3. Ovas ili zob (Avena sativa), je veoma dragocjena žitarica za liječenje umora jer sadrži veliki broj korisnih materija, tako da iscrpljenom organizmu daje snagu, izoštrava intelektualne sposobnosti, ublažava lupanje srca i dobrinosi boljem snu. Ovsena kaša se preporučuje svim osobama, uključujući i potpuno zdrave i to za doručak. Dvije kašike ovsenih mekinja dnevno, osim toga što okrepljuju organizam, mogu spijrečiti razvoj mnogih ozbiljnih bolesti kao što su: povišen holesterol u krvi, oštećenje krvnih sudova, gojaznost, zatvor, rak debelog crijeva.

4. Višnje (Prunus cerasus), u sebi sadrže melatonin, hormon pinealne žlijezde koji učestvuje u regulaciji srčanog ritma i prirodnog ciklusa sna. Dvije čaše soka od višnje dnevno, obezbjedjuju kvalitetniji i duži san tokom noći i umanjuju potrebu za snom u toku dana, što samo po sebi može u velikoj mjeri umanjiti simptome hroničnog umora. (NN)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta