Tekstovi

Promijeni svoj pogled na život

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zatvori oči. Udahni duboko. Otvori oči i zahvali Allahu, jer dišeš. Toliko je mnogo blagodati oko mene, oko tebe. U nama samim. Naš vid, sluh, govor, razum… Pokušajmo izbrojati sve blagodati koje imamo. Evo, pokušavam da brojim. I zaista je nemoguće!

Često, nad našom glavom se nadvije oblak crnih misli. A crne misli su od šejtana, l.a. Jer, naspram sigurnosti i povjerenja u Allahov kader- nalazi se sumnja. Naspram zahvalnosti Uzvišenom Allahu- nalazi se nezahvalnost i nijekanje Njegovih nimeta/ darova. Prvo pomaže rastu imana, drugo ga koleba i smanjuje. A uvijek, i kada sumnjamo i kada smo nezahvalni- mi smo u krivu. Jer naš Gospodar ne zaslužuje takvo naše mišljenje o Njemu.

Naše trenutno stanje je zapravo naša percepcija. Nije stvarno stanje. Dok mi brinemo, plačemo i tugujemo, On za nas planira i uređuje. Onako kako On hoće, i onako kako On zna da je najbolje. Pa kako da naša vizija našeg stanja bude tačnija od onoga što se zaista zbiva Allahovom voljom i određenjem?

Nije sve tako crno. A nije ni bijelo. Dan i noć su dvije strane života. Da nije noći, ne bi bilo dana. Da nije dana ne bi bilo noći. A ne bismo ni osjetili čar onog drugog, da ne postoji među njima potpuna suprotnost. Možda je baš ta tjeskoba, taj musibet, ili to iskušenje- jedini način da shvatimo da smo imali blagodat, a zahvalni bili nismo. Ili da osjetimo i srcem se uvjerimo- da jedino Allah upravlja svime. Nemamo moć kontrolisati ono što se dešava. Ali imamo slobodu izbora da prihvatimo Allahovo određenje, i da čvrsto vjerujemo da bez Njega ništa ne može i neće biti. Nismo moćni mijenjati ono što nemamo, ali jesmo biti zahvalni i više gledati ono što imamo. Možemo mijenjati sebe i svoj pogled na život. Jer, ukoliko istrunemo iznutra, nikakva ljepota ni blagodat neće nam učiniti život ljepšim, ispunjenijim i berićatnijim.

Više puta sam slušala jadikovanje pojedinih ljudi- da su vjernici a nevjernicima je sve dato. Ili su praktičari vjere, a onim drugim je sve dato. A ti drugi žive za dunjaluk. Njihov cilj i pogled ne dosežu dalje od njegovog vidika. Pa zar vjerniku priliči da se usporedi sa takvim? Zar onom čiji pogled zamišljeno luta tražeći Ahiret priliči da se takmiči sa dunjalučarom? Zar je smisao života ovdje, sada i danas? Ili se gubimo, žudeći za dunjalukom?

Nije svaka blagodat blagodat. Ponekad je blagodat musibet. Ili kazna. I nije svaki musibet musibet. Ponekad je musibet blagodat, jer nas približava Allahu Uzvišenom. Odnosno, svaki musibet je blagodat ukoliko nas približi Allahu, ukoliko naše srce bude spokojno i zadovoljno određenjem Njegovim ili ukoliko bude sebeb našeg drugačijeg pogleda na nas, na svijet. Na život…

Kako promijeniti svoj pogled na život?

  1. Osnažiti vezu sa Allahom: namazom, postom, ibadetom…
  2. Udaljiti se od griješenja, povećati činjenje istigfara (povećati pokajanje).
  3. Približiti se Kur’anu, jer je on uistinu izvor sreće i optimizma.
  4. Okružiti se optimističnim osobama.
  5. Izbjegavati pesimistične osobe.
  6. Svaki dan zapisivati na jedan list dobre stvari u toku dana, blagodati, ono lijepo. Na drugi list zapisivati ono što srcu nije drago, što ga žalosti. Izbrojati i usporediti navečer.
  7. Učiti se uživati u sitnicama koje daju osjećaj sreće, a koje su svakako halal.
  8. Suzbijati crne misli čim se pojave.
  9. Uposliti se nečim korisnim.
  10. Ne zazirati od traženja stručne pomoći (psihologa, savjetovališta itd.) ukoliko se osjeti izmicanje kontroli.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta