Pokajnici

Pronalazak islama je bio veliki blagoslov

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Moje ime je Zekerijja, imam 23 godine, iz Engleske sam i prihvatio sam islam prije 3 godine. Moja priča je počela kada sam otišao na koledž. Oduvijek me zanimala religija i učenje o njoj, oduvijek sam vjerovao da postoji viša sila iznad nas, te sam mnogo volio da izučavam o tome. Na fakultetu sam prvi put upoznao muslimane izvan onoga što sam vidio na TV-u. Razgovarati s tim ljudima bilo je za mene novo iskustvo. Tada sam naučio neke osnove izvan onoga što sam već znao, ali mi je bilo jasno da imam toliko zabluda o tome šta je islam zaista.

Odlučio sam to riješiti tako što sam otišao u najbližu džamiju i pitao da li imaju primjerak Kur’ana koji mogu pročitati. Sjećam se da sam bio mnogo nervozan zbog cijelog iskustva, to je bio moj prvi put da sam ušao u džamiju i takođe prvi put da sam čitao Kur’an.

Nakon nekog vremena, čitajući stranice Kur’ana, odlučio sam da odem i gledam kako muslimani klanjaju. Nisam znao koliko su džamije posjećene i koliko ih je došlo da klanjaju. Tada je bila džuma. Sjećam se da sam bio zadivljen, nikada se u životu nisam rukovao s toliko ljudi. Svi su me prelijepo primili i gledanje molitve me je opčinilo jer je odisalo jedinstvom.

U ovoj džamiji sam upoznao jednog dedu. To me je isprva činilo nervoznim, zanimalo me je zašto me ovaj 70-godišnji starac pozvao na čaj u svoju kuću, ali ovaj čovjek je bio nevjerovatno ljubazan. Često smo se sastajali nakon namaza i svaki put me je naučio nešto novo o islamu. Ubrzo sam na njega gledao kao na najboljeg prijatelja jer su ljubaznost i znanje koje je dijelio bili nevjerovatni.

Posle nekoliko mjeseci na YouTube sam vidio snimak na kojem Yusuf Estes prisustvuje izgovaranju šehadeta nekoliko ljudi. Bio sam obuzet ovim osjećajem trnaca koji mi se širio cijelim tijelom poput pulsa dok sam slušao kako ponavljaju te riječi. U tom trenutku sam znao da je došao i moj red da im se pridružim u islamu.

Pronašao sam brata koji mi je dao Kur’an na početku i rekao mu da sam spreman izgovoriti šehadet. Stajao sam pred mnogo ljudi, a nakon toga svi su krenuli prema meni da mi čestitaju i nazivaju me bratom. Znao sam da sam pronašao svoju porodicu u toj zajednici i sa ummetom u cjelini.

Pronalazak islama je veliki blagoslov i znao sam da sam napravio pravi izbor.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta