Pokajnici

Pronašla sam islam u Meksiku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zovem se Margarita Aguire, dolazim iz grada po imenu Guadalahara u Meksiku. Rođena sam u porodici koja je prakticirala katoličanstvo. Sjećam se dok sam pohađala srednju školu da sam po prvi put čula za islam. Na jednoj oglasnoj ploči u mojoj školi neko je postavio papir sa nekom pjesmom I to mi je privuklo pažnju. Tu pjesmu sam prepisala u dnevnik koji sam vodila jer mi se veoma dopala. Na kraju pjesme je stojalo: “Kur’an”. Mislila sam da je ta pjesma iz neke knjige pjesama te stoga nisam mnogo razmišljala o tome. Od tada je prošlo nekoliko godina kada sam se po prvi put u životu zapravo susrela sa Kur’anom. Po profesiji sam bila učiteljica, veoma volim istoriju. Zbog toga čitam jako puno istorijskih knjiga, te su me zanimale teme poput svjetskih religija i slično. Jedna dan sam planirala održati čas za moje učenike pa sam se pripremala.

U jednoj od knjiga koje sam čitala sam naišla na riječ “Kur’an”. Tek tada sam shvatila da to uopće nije knjiga pjesama kako sam do tada mislila. To je bila knjiga koju slijede muslimani, a za koju sam tada mislila da je muslimanska Biblija. Bila sam šokirana jer sam oduvijek mislila da je jedina knjiga od Boga, Biblija. Nakon što sam održala čas, otišla sam kući pa sam odmah počela tražiti moj dnevnik iz srednjoškolskih dana. Pronašla sam dnevnik i prisjetila se riječi koje sam prepisala sa oglasne ploče. Zbog toga sam počela i istraživati islam

To je za mene bilo najveće iznenađenje od kad sam počela istraživati muslimane i islam. Htjela sam da saznam što je više moguće, da shvatim islam kao religiju te da saznam zašto i muslimani imaju svoju svetu knjigu. Istraživala sam na internetu i tako sam naišla na jednu web stranicu o islamu. Uživala sam čitajući članke na toj stranici i tako sam počela izučavati islam. Voditelj te stranice mi je objasnio mnogo toga, te je strpljivo odgovarao na sva moja pitanja. Otklonio je mnoge sumnje koje sam imala o islamu. Nisam mu odmah vjerovala na početku, te bih naknadno provjeravala sve ono što mi je on govorio o islamu. Jednog dana sam snimila kopiju Kur’ana na računar.

Na početku te knjige se nalazila biografija Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koja me je veoma impresionirala. Tako sam iz prve ruke naučila dosta o čovjeku koji je došao s porukom islama za cijelo čovječanstvo. Čitajući kur’anske ajete, moje srce je prepoznalo da su to Božije riječi, shvatila sam da je to Allahov govor. To je jako utjecalo na mene, nisam više mogla negirati istinu koju je moje srce prihvatalo. Ova prelijepa vjera mi je promijenila život iz samog temelja. Osjetila sam sreću i zadovoljstvo po prvi puta u životu.

Uzvišeni Allah nam je preko Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem poslao svu mudrost u znanju koje nam treba za život putem Kur’ana i Sunneta. Što je najvažnije, ovim putem sam spoznala Allahovu jednoću i naučila sam kako da volim Uzvišenog Gospodara kao Jedinog Boga. Islam je usavršio moju dušu, posložio moje emocije i tako je učinio da sve moje sumnje nestanu. Hvala Uzvišenom Allahu.

Prvi Ramazan je za mene bio potpuno predavanje Allahu. Bila sam veoma uzbuđena. Šehadet sam izgovorila pred jednim bratom iz Maroka, putem interneta, jer ja lično u Meksiku nisam poznavala niti jednog muslimana. Kasnije sam istraživala o postojanju islamske zajednice u mom gradu i možete samo da zamislite moju sreću kada sam saznala da postoje muslimani u mojoj blizini. Do tada sam mislila da sam ja jedina muslimanka u mom gradu.

Šehadet sam ponovo izgovorila pred mojim sestrama u džamiji. Taj ramazan je za mene bio prelijep, postila sam, cijelim svojim srcem, odričući se hrane, vode, kao i svih loših postupaka i ružnog ponašanja. Neizmjerno sam zahvalna jer me je Uzvišeni Allah uputio u islam, koji je moj život promijenio na bolje.

Margarita je po profesiji psihologinja, živi i radi u Meksiku.

Izvor: allamericanmuslim.com
Prevod i prilagodba: Selma Čaušević

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta