Hadž

Putovanje na hadždž je počelo… boravak u šatorima na Mini

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Danas je jevmu-t-tervije, što znači dan opsrkbljivanja sa vodom. Prije nije bilo ovako olakšano za vodu kao danas. Mi danas imamo vodu u flašama a i u cijevima, dok si prije imao vodu za sebe i svoju jahalicu ako si je sa sobom ponio, nije bilo gdje usput da se nabavi. Ovaj dan ima i svoju dodatnu značajnost upravo zbog te pripreme. Hadžije bi u Mekki usipali vodu u mješine za sebe, svoje jahalice i kurbane koje su sa sobom poveli.

Osmog dana zul-hidždžeta hadžija će ponovo obući ihrame (nakon obavljenje umre i ako obavlja temetu hadždž) i zanijetiti hadždž. To će učiniti u Mekki, u hotelu.

Zanijetit će ihrame prije podnevskog vremena, te krenuti ka Mini učeći telbiju i izgovarat će je sve do bacanja kamenčića prvog dana Bajrama.

Hadžija će na Mini skraćeno klanjati podne i ikindiju, akšam i jaciju. Zatim će klanjati sabah narednog dana, ali neće spajati namaze, jer je tako činio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Ovaj dan hadžija se odmara i priprema za dovu na dan Arefata. Boravak na Mini osmog dana zul hidžeta je sunnet.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta