Odgovori
close-up photography of human eye

Radila sam operaciju oćiju, kako da uzmem abdest ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: 

Selam alejkum. Danas sam skidala laserski dioptriju. Doktor preporučuje da narednih 10 dana voda ne dolazi u kontakt nikako sa očima. Mene sada zanima da li je meni dozvoljeno uzeti tejemum i kako mi preporučujete klanjanje sjedeći narednih par dana. Allah vas nagradio na odgovoru.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Ako se ne može uzeti abdest zbog nekog opravdanog razloga kao što je da insan ne smije prati određene dijelove tijela iz medicinskih razloga, da ne bi povećao bolest, ili napravio veći problem, uzet će se tejemmum. Allah ne želi insanu niti štetu niti teret. Kaže Allah, tebareke ve te’ala: “Allah hoće da vam olakša, a ne da teškoće imate” [El-Bekare, 185] I kaže Allah Uzvišeni: “Pa Allaha se bojte koliko god možete” [Et-Tegabun, 16]

Kaže Allah Uzvišeni: “a ako ste bolesni, ili na putu, ili ako ste izvršili prirodnu potrebu, ili ako ste imali odnos sa suprugama, a ne nađete vode, onda rukama svojim čistu zemlju dotaknite i njima preko lica svojih i ruku svojih pređite.” [El-Maida, 6]

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta