Odgovori
gray and black rocks

Da li mi je abdest ispravan ako ga uzmem u prašnjavoj odjeći ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum, ja sam fizički radnik a inače klanjam svih 5 namaza.

Interesuje me, da li mi je do1zvoljeno kraćenje namaza i jeli mi abdest ispravan ako ga uzmem prašnjav i u radnoj odjeći. Allah vas nagradio.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Prvo: Kraćenje četverorekatnih namaza je propis koji je vezan za putovanje, i nije dozvoljeno onome ko boravi u svome mjestu da krati namaze.

Drugo: Prašina, zemlja, blato i sl. nisu nečistoće koje sprječavaju obavljanje namaza, te nema smetnje da klanjate namaz u prašnjavoj odjeći. Ako se na odjeći nađe neka od nečistoća kao što je mokraća, mezijj (sluzava tekućina koja izađe iz spolnog organa zbog strasti), vedijj (sluzava tekućina koja izađe iz spolnog organa zbog bolesti i slično), izmet, menstrualna krv ili krv koja ističe iz životinje prilikom klanja, takva odjeća nije čista i obaveza ju je očistiti prije obavljanja namaza.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta