Odgovori
baby in yellow dress lying on white textile

Da li majka gubi abdest kada presvlači bebu ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam Alejkum,

Imam jedno pitanje koje pokušavam da nađem ali uvijek nađem po dva odgovora. Kada pitam nekog, neko kaže da, neko kaže ne. Ja sam prešla na islam i učim i dalje tražim čitam slušam predavanja, ali na ovo pitanje nikako ne mogu biti sigurna .

Da li majka gubi abdest dok presvlači bebu ako je beba imala veliku ili malu nuždu ? Ako je odgovor da, da li ako imamo rukavice i presvlačimo bebu da li i tada gubimo abdest ili ne ?

Allah vas nagradio na odgovoru i oprostio grijehe inšallah. Amin

Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Dodirivanje nečistoće ne kvari abdest i ne smeta da majka koja ima abdest da opere svoje dijete od velike ili male nužde. Međutim, ako nečistoća ostane na odjeći ili tijelu obaveza ju je oprati zbog ispravnosti namaza. Jer uslov za ispravnost namaza je čistoća tijela, odjeće i mjesta na kojem se klanja.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.
N-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta