Ramazan

Ramazan – moj put do Dženneta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

I tako, dolazi nam mjesec ramazan. Nakon posta, Allahove milosti i dobrih djela, čovjeku ne preostaje ništa drugo do radost. Lijepog li osjećaja kada shvatimo da nam je ramazan blizu, kao olakšanje koje dolazi nakon velikih iskušenja. Već su prošle godine kako je ovaj dunjaluk prekriven velom zajedničkih iskušenja koja su iscrpila našu psihofizičku snagu.

Ali, vođene čvrstim osloncem na Allaha, jake smo. Dolazi nam mubarek gost da nam odnese teške dane. To ne znači da opet neće biti možda i težih, ali radosne dočekujemo mubarek mjesec, jer ono iskušenje koje ostavljamo iza sebe prošlo je, a ostao je trag dokaza Allahove milosti prema nama. Trudimo se da oživimo najsitnije dijelove vjerovanja, najskrivenije dijelove duše kojom robujemo Uzvišenom Allahu, boreći se za olakšane puteve ka Džennetu.

Sada ćemo pričati o koracima koji će nam pomoći da prohodamo u ramazanu, a nakon njega, trečeći ćemo ići prema Džennetu.

To su nama vrlo poznate stvari koje često zaboravljamo. Poput male dječice koje majka pridržava do godinu dana dok sami ne prohodaju, a onda ih pusti, pa oni tako hrabro prave prve samostalne korake koji poslije prerastu u trčanje. Tako će i nas ovi ramazanski koraci pridržavati da naučimo hodati, a poslije ramazana, imanom napunjene, trčat ćemo do Dženneta.

Zaista je ovaj mjesec najveća blagodat tokom jedne godine. Poput kiše za suhu zemlju, koja onako ispucala i oštećena, kada se natopi kišom, ponovo može rađati kao da nikada nije bila bolesna. Tako je i ramazan lijek bolesnim, iscrpljenim i nemoćnim dušama. Muslimani su se od objave Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, radovali ovom mjesecu utrkujući se ko će kome doći sa radosnom viješću da je ramazan nastupio.

Posebno bi djeci čestitali i dovili da im Allah olakša predstojeće dane posta i ibadeta. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je na ovakav način čestitao ashabima ramazan:Došao vam je ramazan, blagoslovljeni mjesec, koji vam je Uzvišeni Allah naredio da postite. U njemu se otvaraju nebeska vrata a zatvaraju džehennemska, a šejtani bivaju sputani.“ (Nesai, hadis je sahih) Ibn Redžeb navodi da je ovaj hadis osnova radosti u ramazanu i jasan primjer čestitanja, pa ima li ljepše  čestitke od sadržajne dove?

Ovo je mjesec u kome se vjernik treba radovati Allahovom oprostu. Bez obzira na velika iskušenja, ramazanska radost je kao radost prilikom susreta sa voljenim, pa su to posebni dani posta, noćnog namaza, učenja Kur’ana. Ovi ibadeti i povezanost sa Allahom nisu slični ni jednoj drugoj mimo ramazana.

Počnimo sa koracima koji nas drže za imanske ručice.

PRVI KORAK – PRIBLIŽAVANJE DUŠI

Našoj duši, vrlo često, posvećujući vrijeme nekome drugome, poklanjamo jako malo pažnje zaboravljajući da je ona najvažnija. Pomozimo joj da oživi i nastavi dalje sa drugim dijelovima tijela da korača ka Džennetu. Ljudi koji su duže godina u islamu, posebno zaboravljaju na svoju dušu koja održava naše vjerovanje. Ne uljepšavajući nju, koja je dio nas, ramazan koji željno iščekujemo neće biti lijep.

  1. Pokajanje/Traženje oprosta/Osjećaj kajanja za počinjeno

Mi žene, one koje drže ramazansku atmosferu u svojim rukama, za ramazan se najbolje pripremamo čišćenjem naših kuća kako bi sve mirisalo pred doček mubarek gosta. To je jedan jako lijep običaj kod našeg naroda. Ali, kao što pripremamo kuće sa nijjetom da nam vrijeme u ramazanu bude olakšano radi činjenja ibadeta, tako pripremajmo naše duše pred ramazan. Napravimo prvi korak koji će nas naučiti hodati, iako ćemo se ljuljati u početku, korak po korak, uz Allahovu pomoć i ustrajnost ćemo naučiti koračati, pa i trčati do Dženneta.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Kada dođe ramazan, otvore se džennetska vrata, zatvore se džehennemska vrata i šejtani se stave u okove!” (Buhari i Muslim)

Ovaj ramazan je prilika da se pokajemo za ono što smo davno zaboravile. Prilika da shvatimo veličinu tewbe. Svi smo mi griješnici, a pokajanje je naš životni put. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Svaki čovjek je grješnik, a najbolji su oni grješnici koji se kaju.’’ (Tirmizi)

Očistimo naše duše od grijeha koji su nam prepreka na putu ka Džennetu, kako bi ovaj ramazan dočekale čistih srca. Ako čistimo kuću prije ramazana kako se čišćenjem ne bi zamarale u ramazanu, tako isto moramo čistiti naša srca prepuna grijeha kako nam pokornost Allahu u ramazanu ne bi bila teška. Na vrijeme trebamo konstatovati problem i reći sebi: “Ne mogu dozvoliti da moj post bude težak zbog grijeha kojeg nosim.”

Iako se možda ne možemo sjetiti svih grijeha, ali on ostavlja trag na naša djela. Pa mi prije ramazana nijjetimo nekoliko hatmi, duge teravije, ambiciozne i željne mislimo da naše planove ništa ne može poremetiti. Pa kada nastupi mjesec ramazan, u početku si vrijedna i ažurna u svakom polju ibadeta. Kako dani odmiču, želja pada a ibadeti bivaju slabiji, jer nismo očistile naše duše prije ramazana. To su naša pokajanja, traženje oprosta od grijeha. Jer, svakog posebno, melek je zapisao.

Od danas, nemojmo dozvoliti da nam ijedan namaz prođe, a da ne tražimo oprosta od Allaha.

‘Estagfirullah’ na svakoj sedždi može biti ključ svake radosti na oba svijeta.

Ne dozvolimo da nam prođe dan, a da nismo izgovorili dovu Junusa alejhisselam: “La ilahe illa ente, subhaneke, inni kuntu minez-zalimin! – Nema boga, osim Tebe, hvaljen neka si, ja sam se zaista ogriješio prema sebi!” Učenjaci nam prenose da Junus nije rekao ovu dovu, ostao bi u utrobi ribe do Sudnjeg dana.

Priznajmo Allahu naše grijehe. On zna koliko propusta imamo. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se molio Allahu za oprost sedamdeset puta dnevno, šta je onda sa nama? Allah nam obećava u Kur’anu oprost grijeha bili oni mali ili veliki.

Reci: “O robovi Moji, koji ste protiv sebe u grijesima pretjerivali, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On je, doista, Oprostitelj grijeha, Milostivi.” (39:53)

 Na nama je da dovimo i da se kajemo svakog dana. Kada svaki dan čistimo kuhinjski sudoper, mala je vjerovatnoća da će na njemu ostati mrlja koju ćemo morati dugo, onom žicom za sudove ribati. Ako duše svaki dan od grijeha budemo čistile, mala je šansa da ćemo ih morati čistiti velikim pokajanjem. Zasijat će bez grijeha.

Poznati prethodnici su govorili: “Neće te Allah nadahnuti traženjem oprosta a da ti neće oprostiti.” Pa je naše stalno sjećanje na Allaha dokaz da koračamo ka Džennetu.

NIJJET

 Prenosi se od vođe pravovjernih Ebu Hafsa Omera ibnul-Hattaba, Allah mu se smilovao, da je rekao: “Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: Djela se vrednuju prema namjerama i svako će dobiti ono što je naumio…

Od ovog trenutka nijjeti da svako djelo u ramazanu bude Allaha radi. Sada trgujmo nijjetima. Nijjet mijenja sve. Obnovimo ih na vrijeme. Moje čišćenje kuće će biti samo radi Allaha, kako bismo u čistom dočekivali meleke. Moje pranje veša bit će samo radi Allaha, jer Allah voli čiste. Moje šetanje sa dječicom će biti samo radi Allaha, jer doprinosim njihovom zdravom odrastanju, a to je majčinska dužnost.

Moja priprema iftara biće samo radi Allaha, jer želim nagradu postača.

Moj život je samo radi Allaha, jer želim nagradu dženneta.

DOVA

 Ona treba biti svakodnevna. Dovimo Allahu da nas poživi do ramazana, ojača našu vezu sa Njim subhaneh. To je najjače oružje jednog vjernika i nezaobilazan korak u iskrenom pokajanju. Važna nam je tokom cijelog ramazana jer je to posebna veza između nas i Allaha.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ko ne traži od Allaha svoje potrebe, Allah se ljuti na njega.“  (Et-Tirmizi i El-Buhari)

 Svakodnevno poslije svakog namaza dovimo. Dvije minute poslije svakog namaza neće naštetiti organizaciji tvog vremena, a ojačat će tvoju vezu sa tvojim Gospodarom. Kaži mu sve što želiš, jer On, iako već sve zna, sigurno sluša tvoje dove.

Analizirajmo, koliko vremena provedemo tipkajući sa dragim nam osobama, a koliko vremena provedemo pričajući Voljenom Gospodaru? Čudno je kako nam prvo dođe tako usputno, spontano, a za drugo nam je potrebna dobra organizacija. Jesmo li to mi ili sami šejtan? Ostaje da istražimo.

Sa seminara: Ramazan moj put do Dženneta
Predavač: Amina Hadžić Jahić, prof.
Zapisala: Merima Struga

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta