Hifz

Rukaja i Esma, dvije slijepe hafize Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Rukaja i Esma su sestre, one su slijepe, ali iako su njihove oči bolesne, njihov unutarnji vid je zdrav. Njih dvije dolaze iz porodice Zatut, iz kvarta Memerrat, oblast Skikda, Alžir. Njihov cilj je bio Kur’an, i u tom cilju su uspjele, naučile su Kur’an napamet za dvije godine, i to po Hafsovom i Veršovom rivajetu. Starija je Rukaja i ima 33 godine. Procenat sljepoće je 100 posto. Mlađa je Esma i ona ima 22 godine. Završila je hemiju. One su naučile Kur’an za dvije godine, od 2007. do 2009. godine i to po Hafsovom rivajetu od Asima metodom slušanja.

Šta je to što vas je podstaklo da učite Kur’an napamet?

Esma: Mi pripadamo pobožnoj porodici, moj amidža je imam u džamiji, moja sestra Rukaja, koja je, također slijepa puno mi je pomogla u učenju Kur’ana slušanjem. Od djetinjstva sam željela učiti i naučiti Kur’an. To je bio jedan od mojih snova. Ta želja me je gonila i podsticala da učim i naučim Kur’an. Također, sanjam o tome da obavim hadž ili umru i da izvršim presađivanje retine na oku kako bih mogla vidjeti.

Rukaja, kakav je bio tvoj put učenja Kur’ana?

To je bio najljepši period moga života, iako sam u početku osjećala poteškoće. Slast Kur’ana je učinila da zaboravim sve poteškoće s kojima sam se susretala i da se suprotstavim svim izazovima, tako da sam dnevno uspijevala naučiti nekada i cio džuz. Svo svoje slobodno vrijeme sam koristila u učenju Kur’ana.

Koje vrijeme je bilo najprikladnije i najbolje za učenje Kur’ana?

Esma: Nije bilo nekog posebnog vremena u kome bi učili Kur’an, učile smo ga stalno. Ali najbolje je bilo učenje ujutru, poslije sabah-namaza, kada je um oslobođen svih primjesa dunjaluka, rasterećen. Također i nakon ikindije i akšama. Za obnavljanje sam koristila period zadnje trećine noći. Tada bih svaki put obnovila po jedan džuz.

Rukajja, možete li nam opisati vaš osjećaj nakon što ste naučili Kur’an napamet?

Doista, Kur’an je na mene ostavio dubok trag. On me je potpuno umirio. Pored toga, tada se povećalo i poštovanje moje porodice prema meni. Ne mogu zaboraviti ni pomoć moje sestre Esme koja mi također pomaže u obnavljanju hifza i sada, četiri godine nakon što je naučila Kur’an.

Kakve su vaše ambicije?

Esma: Naše ambicije jesu da učestvujemo na nekom od velikih međunarodnih takmičenja u učenju Kur’ana. Sada radimo na tome da okončamo učenje i svih deset kira’eta. Naša želja je da obavimo hadž i umru a također da izvršimo presađivanje retine, jer su nam ljekari potvrdili da postoji nada za izliječenje.

Kakvu poruku imate za kraj?

Želimo uputiti poziv svima onima kojima je Uzvišeni Allah dao blagodat vida da je iskoriste i nauče Kur’an napamet. To nije nimalo teško koliko neki zamišljaju. Također, želimo se zahvaliti svima onima koji su nam pomogli u procesu učenja Kur’ana.

IslamBosna.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta