Tekstovi

Samo Allahovo svjetlo može pobijediti tamu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovaj svijet može ponekad biti mračno mjesto. Ratovi, pohlepa, rasizam, mržnja, ugnjetavanje…to su stvari koje se mogu dešavati u širokim razmjerima i utjecati na mnoge ljude. Zatim imamo i osobnu patnju, zlostavljanje, sebičnost, oholost…manifestacije duhovne tame na najintimnijoj razini. Budući da ove nevolje mogu pogoditi nas same, naša prijateljstva, domove…s njima se još teže nositi nego s globalnim nesrećama.

Postoji samo jedno pravo utočište, samo jedan izvor prave zaštite, utjehe i vodstva. Jedina prava svjetlost dolazi od Allaha, našeg Stvoritelja. Samo Allahovo svjetlo može pobijediti tamu. Sva ostala obećanja nade i spasenja su iluzije…

Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna. (En-Nur, 35.)

Može li se pronaći utjeha u materijalnom luksuzu, fizičkom osjećaju ili opijenosti? Ne baš. To su samo distrakcije. Kakvo god zadovoljstvo da imamo od njih, to je kratkotrajno i vrlo brzo izblijedi.

Može li se pronaći utjeha i smiraj u prirodi? Može ali donekle i to samo zato jer je ljepota prirode odraz Allahove milosti i stvaralačkog genija. Stvaranje je znak koji upućuje na Stvoritelja. Kada sjedite tamo na planini, pored jezera ili rijeke, na livadi…dok gledate preko šumovitih padina i mislite: “Ovo je stvarno prekrasno. Osjećam se spokojno ,” ono šta stvarno radite – bili vi toga svjesni ili ne – je slavljenje Allahovog stvaranje i osjećanje ljepote i čuda koje je On stavio u svoje stvaranje.

Naše utočište od svakog zla je Allahovo svjetlo. Također, Uzvišeni Allah kaže: Allah je zaštitnik onih koji vjeruju i On ih izvodi iz tmina na svjetlo(El-Bekare, 257.)

Utječemo se Allahovoj svjetlosti od tmina dunjaluka. Volimo i slijedimo našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Trudimo se biti prisutni u našem ibadetu. Trudimo se biti ljubazni prema Allahovim stvorenjima – ne samo drugim ljudima, već i životinjama i biljkama, budući da smo nad njima stavljeni kao upravitelji. Svakodnevno se borimo protiv vlastitih negativnih impulsa i trudimo se učiniti ovaj svijet boljim mjestom, a počevši od sebe.

Izvor: http://islamicsunrays.com/

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta