Aktuelno

San kao opomena

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U jednoj arapskoj zemlji, tokom televizijske emisije u kojoj je jedan islamski učenjak ” šejh uživo odgovarao na pitanja gledatelja i davao savjete, javio se jedan mladić koji je ispričao sljedeće: “Jedne noći sanjao sam da sam doživio saobraćajnu nesreću i da sam poginuo. Dok sam ležao na putu, ljudi su se okupili oko mene i više se ničega nisam sjećao sve do trenutka kada me u bolnici moja porodica gasulila. Ležao sam i znao sam da me gasule, a nisam mogao reći da sam živ…

I opet se više ničega nisam sjećao sve dok me nisu donijeli pred mesdžid da mi klanjaju dženazu. Čuo sam jecaje i plač okupljenih ljudi, a nedugo poslije toga ponijeli su me na mezarje. Gledao sam kako me nose otac, brat, tetak…, a malo poslije toga stavili su me u kabur, pa su mi došla dva meleka, koji su mi postavili pitanje: ‘Ko ti je Gospodar?’, a ja sam odgovorio: ‘Ah, ah, ne znam!’ Opet su me upitali: ‘Koja ti je vjera?’, a ja sam odgovorio: ‘Ah, ah, ne znam!’ Tada su me udarili čekićem, a onda sam se probudio, zatražio oprost od Allaha i klanjao…”

Kada je šejh saslušao mladića, upitao ga je: “Kada si se probudio, kakav si osjećaj imao?!” “Osjećao sam strah”, odgovorio je mladić. Na to mu je šejh rekao: “Tvoj san ima sljedeću poruku: ‘Za ovaj se dan pripremi!’, pa ga je upitao: “Da li redovno klanjaš?”

Kada je mladić odgovorio odrično, šejh mu je rekao: “Kada Allah zavoli Svoga roba, pokaže mu šta će s njim biti ako ne promijeni svoje stanje. Stoga, razmisli: da ovo nije bio san, da je bila stvarnost i da si umro, i da ti se desilo to što si sanjao, za šta bi molio svoga Gospodara?” “Za milost”, odgovorio je mladić, a šejh je priupitao: “I da se vratiš na dunjaluk, kako bi uradio nešto dobro, je li tako?” Kada je mladić odgovorio potvrdno, šejh je rekao: “Ti si se sad vratio na dunjaluk i da se ne bi desilo ono što si vidio u snu, treba da kreneš Pravim putem i da ustraješ onako kako ti je naređeno. Kada Svemoćni Allah zavoli Svoga roba, pokaže mu snove, šta će se desiti ako ne promijeni svoje stanje.

Zamisli da si umro, a nisi klanjao i da te odnesu u kabur… Taj dan će neminovno doći, kao što je došao najboljim ljudima ” vjerovjesnicima, a i najgorim ljudima. Jesi li razumio? Zato se pripremi za taj dan, dan u kojem ti, da ga posjeduješ, čitav dunjaluk ne bi vrijedio i niko ti od koristi ne bi bio. Stoga, razmisli i ne dozvoli da tvoja završnica na dunjaluku bude kao u snu!”

Obrada: YouTube kanal: Džemat Donji Gostović
Pripremio i prilagodio: Islamski portal www.n-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta