Savjeti

Savjeti Hasana El-Basrija o traženju znanju i lijepom ponašanju

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Čovječe! Ne sastoji se vjerovanje u tome da se svijetu prikazuješ vjernikom, a zavaravaš se pustim željama. Istinsko vjerovanje je ono koje se urezalo duboko u srce i koje potvrđuju čovjekova dobra djela

Hasan El-Basri je rođen 642. godine u Medini, gdje je i odrastao. Poslije je, nakon bitke kod Siffina, sa porodicom preselio u Basru. Kao mladić, učestvovao je u osvajanjima i vojnim pohodima u istočnoj Perziji. U pisanim biografijama ovaj islamski velikan, opisan je kao vrlo odmjeren, dostojanstven, blag, lijepe vanjštine, iskren, stamen i jednostavan. Izazivao je poštovanje, ulivao vjeru i stjecao simpatije. Njegove mudrosti i pravna rješenja u velikom su obimu zabilježena u klasičnim islamskim izvorima, najčešće u knjigama biografija i povijesti. Važio je za jednog od najučenijih ljudi svog vremena.

Umro je 728. godine u Basri. Tog petka 5. redžeba 110. hidžretke godine, cjelokupno stanovništvo Basre je prisustvovalo njegovoj dženazi, a prvi put u historiji Basre, gradska džamija je ostala prazna za vrijeme ikindije namaza.

Savjeti o stjecanju znanja

• Čovječe! Ne sastoji se vjerovanje u tome da se svijetu prikazuješ vjernikom, a zavaravaš se pustim željama. Istinsko vjerovanje je ono koje se urezalo duboko u srce i koje potvrđuju čovjekova dobra djela.

• Kada je Hasan bio obaviješten o smrti Davuda et Taija, rahimehullahu, izjavio je: – Neka mu Allah oprosti grijehe! Bio je, tako mi Allaha, poput zdravlja čiju vrijednost shvatimo tek onda kad ga izgubimo.

• Tražite znanje – da biste razumjeli vjeru. Bavite se medicinom – da biste upoznali tijelo. Upoznajte gramatičke znanosti – da bi vaš govor bio pravilan.

• Ko pogrešno uči Kur’an, laže na Allaha džellešanuhu. U Kur’anu stoji:”…a Kur’an je zaista knjiga zaštićena, laž joj je strana bilo s koje strane, ova Knjiga je objava Mudroga i hvale dostojnog.” (41:41-42). Pogrešno učenje Kur’ana je ravno najvećoj laži.

• Čovjek može biti učen a da ne bude pobožan, a može biti pobožan a da ne bude učen (razuman).

Savjeti o lijepom ponašanju

• Ne budi pohlepan, nećeš biti ponižen. Ne moli od ljudi, neće ti se umanjiti, a ostaćeš čovjek.

• Ako nisi blag, pokazuj se blagim. Ako nisi učen, nastoj da naučiš. Čovjek je uglavnom onakav s kakvim se poistovjećuje.

• Savršen čovjek je onaj, u kojeg se nađe ovo četvero:

– vjera koja ga upućuje
– razum za kojim se povodi
– plemenito porijeklo koje ga čuva i
– stid koji mu dostojanstvo štiti.

A u koga se nađe makar jedno od ovoga, on je u svom narodu među odabranima.

• Divan li je bio Bekr ibn Abdullah! Čuo sam ga kako jednom zapovijeda da se bude blag i kako podstiče na oprost rekavši: “O ljudi, zagasite svoju srdžbu sjećajući se džehennemske vatre!” A Ebu Derda, r.a., je rekao: “Dok je u srdžbi, čovjek je najbliži Allahovoj srdžbi.”

• Ko se okitio razumom, spasio se propasti.

• Lijepo postupaj s ljudima jer je zadržavanje među njima kratko. Dvoje ne mogu nikada zajedno: zadovoljstvo i zavist.

• Dvoje se nikada ne razdvajaju: pohlepa i mržnja.

• Čovjek gospodari razumom, darežljivošću i blagošću.

• Ne idi nikom osim onom čijem dobru se nadaš, od čije vlasti ne strahuješ, čiji blagoslov očekuješ i čijim znanjem ćeš se moći okititi.

(Odlomak iz djela: Čujem šum, prijatelja ne vidim)

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta