Brak i islamska porodica

Savjeti muževima – zapažanja jedne žene

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Da li je večera spremna? Da li si nahranila djecu? Jesi li mi oprala odjeću? Da li si očistila kuću? Ovo su samo neka od pitanja koja bivaju upućena ženama od strane njihovih muževa. Za neke ljude su žene poput sluškinja i tvornica djece. Međutim to ne bi nikako smijelo biti tako! Iako živimo u vremenu kada je slobodnog vremena i razumijevanja sve manje, supružnici bi trebali jedno drugom biti na prvom mjesto po pitanju prioriteta komunikacije…

Nakon nekoliko godina braka i nekoliko stečene djece, cijela porodica, a posebno supružnici se utope u kolotečinu svoje svakodnevnice. Pored mnoštva obaveza, poslova, dužnosti na kraju dana postaje veoma teško razgovarati s nekim i ujedno mu posvetiti pažnju. Dokazano je da je nedostatak komunikacije jedan od glavnih uzročnika raspada brakova. Čak i u porodicama gdje se praktikuje vjera imamo muževe koji nemaju ispravno shvatanje prava svojih supruga niti imaju jasnu sliku kako bi trebali da se ponašaju prema njima.

Lijepo je vidjeti muškarca kako prakticira svoju vjeru i sunnet ali je veoma teško za prihvatiti da se dosta njih uopće ne razumiju kada se radi o pravima žena. Takva braća su u društvu popularna, poznata kao ljubazna i vrijedna braća, međutim kada se nađu kod kuće, postaju neželjeno društvo, lijeni poput truta i neljubazni poput živčanog komšije!

Takva braća zaboravljaju da trebaju biti najbolji prema svojim suprugama pa nerijetko viču, psuju, bacaju stvari i posežu čak i za fizičkim obračunima. Oni zaboravljaju da pored toga što i oni imaju obaveze na poslu da i njihove supruge imaju jako mnogo izazova pred sobom.

Supruga je ta koja vodi računa o kući i o djeci, koja kuha, čisti, pere i održava cijelo domaćinstvo funkcionalnim. Muževima nerijetko ne pada na pamet da njihove supruge također trebaju odmor! Većina muškaraca ne pomaže svojim suprugama u kućnim poslovima, iako im ništa ne bi bilo da barem iole pomognu! Neki muškarci smatraju to “papučarstvom”. Ali oni ne znaju očito da je i sam Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem pomagao svojim suprugama, da je Omer, r.a. upućivao žene kako će spravljati određena jela.

Niti jedan od današnjih muževa može biti više zauzet od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem i Omera,r.a. da se posveti svojoj supruzi! Šokantna činjenica je i ta da jako mnogo žena nikada nisu čule od svojih muževa izjavu ljubavi. Također je neprihvatljivo da jedan muž musliman ne provodi dovoljno vremena sa svojom suprugom i svojom porodicom pod izgovorom da ima jako puno posla, da radi na različitim projektima itd. Njegova prva odgovornost i dužnost je njegova porodica. Svaki brak u kojem nema komunikacije i druženja i ugodno provedenog zajedničkog vremena je propisan na propast!

Djeci je potreban otac. Djeci je potreban autoritet i uzor. Ukoliko prisutnost oca izostane, djeca će to potražiti u drugim ljudima. Nadajte se da to neće biti negativne osobe iz vašeg okruženja ukoliko vi ne provodite dovoljno vremena sa svojom djecom i suprugom.

Supružnici trebaju biti partneri u braku, svako od njih noseći svoj teret odgovornosti i izvršavajući svoje zadane i odabrane dužnosti. Dragi muževi, vaše supruge mogu da vam budu istinska blagodat na ovom svijetu ali samo onda kada im pružite šansu ali i podršku za to. U vašim suprugama se krije potencijal da čak i vas učine boljim osobama ako im prokrčite put za to. Vaše supruge su tu pored vas da vam povećaju vaš iman, da vam uljepšaju život i pomognu vam u svakom pogledu, ali samo onda ako ste i vi uzajamno spremni na to. Niko više i ne pokušava da tvrdi da je brak institucija sreće i blagostanja. Uvijek će postojati problemi i iskušenja, ali tada se morate pokazati kao tim i kao osobe koje znaju da rade zajedno ka istom cilju.

Dragi muževi, shvatite jednu stvar: jaka i sretna muslimanska porodica može biti krajnji proizvod samo ukoliko skupa sa svojom suprugom uz mnogo truda, rada i zalaganja, ali i kompromisa vrijedno radite na tome.

Izvor: Islamnet.com by Sahar Kasaimah
Prevod i adaptacija: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta