Brak i islamska porodica

Savjeti za odgajanje djece na Zapadu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Usred izazova roditeljstva, velika odgovornost je na muslimanima da odgoje djecu u Islamu, bez obzira gdje žive i koji stil roditeljstva primjenjuju. Mediji, pritisak vršnjaka i neke društvene norme na Zapadu, kao što su alkohol i muzika, često postavljaju izazove za muslimanske porodice. Međutim, gdje god da se nalazimo, u nastavku donosimo nekoliko osnovnih i univerzalnih podsjetnika koji mogu pomoći da se održi harmonija u porodici i da svaka individua bude uspješna u svom okruženju.

Uspostavite sretan dom: djecu koja su sretna je lakše razumjeti, lakše je razgovarati s njima o njihovim željama i potrebama. Sretna djeca će se uvijek vratiti osobama koje vole najviše, svojim roditeljima. Prvi korak je bezuslovna ljubav prema djeci. Ljubav možete pokazati kroz zagrljaje, mirne razgovore sa puno pažnje, ohrabrenje i pružanje smjernica i discipline, kad god je potrebno. Naravno, sve ovo treba raditi uz svijest o prisustvu Allaha dželle šanuhu. Muslimani moraju svaki postupak činiti radi Allaha dželle šanuhu, i zbog želje da odgoje muslimane koji će biti od koristi gdje god da se nalazili.

čitanje i prenošenje priča iz Kur’ana: dom u kojem se ne poznaje Kur’an je dom lutanja i beznađa. Čitanje i izučavanje Kur’ana, bez obzira koliko malo, će pomoći u odgajanju djece. Čak i roditelji koji nisu dobro upućeni u čitanje Kur’ana, trebaju prenijeti na djecu onoliko koliko oni znaju. Djeca će, Allahovom voljom, to primijeniti u svom životu i ostati na Pravom putu

Slušajte svoju djecu: razgovor i slušanje su ključni za dobru komunikaciju. Djeca moja biti saslušana i shvaćena da bi se osjećali sigurnima. Tako će uvijek pričati o svojim problemima i vratiti se na mjesto sigurne utjehe kada imaju poteškoće. Mnoge porodice izgube povjerenje svoje djece jer su prestali komunicirati s njima. Zato djeca kada se nađu u nevolji, traže pomoć izvan kuće što ih često može odvesti sa pravog puta. Zato osluškivanje potreba vaše djece, slavljenje dostignuća, razgovaranje o Siri (biografiji Poslanika sallallahu alejhi ve sellem) pred spavanje, bi trebali biti redovne aktivnosti jedne porodice.

Pronađite pravo društvo: pronaći dobre prijatelje jednako je važno kao graditi porodicu. Važno je kako za djecu tako i za roditelje.Lakše je odgajati djecu u duhu islama ako su i njihovi prijatelji odgajani tako. Niti jedan musliman nije ostrvo i niti jedno dijete ne bi trebalo živjeti kao pustinjak. Djeca moraju biti u svim tokovima društva. Ali sve dok su u dobrom društvu, to će ih podsticati da čine dobra djela i čuvaju se loših.

Dova Allahu dželle šanuhu: na kraju, roditelji moraju iskoristiti vrijednost dove. Dova roditelja za svoje dijete se ne odbija, ako ga iskreno i skrušeno zamolimo da našu djecu ispravno uputi. Allahova dželle šanuhu milost nadilazi sve granice, sve kulture, sve stilove roditeljstva, sve lokacije i izazove odgajanja djece. Zato ga trebamo moliti da učvrsti iman u srcima našeg potomstva.

Izvor: OnIslam.net
Za NUM pripremila Ismedina Bečirević

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta