Brak i islamska porodica

Savjeti kako poboljšati intimni život

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prvi način kako da poboljšati ovaj dio bračnog života jeste da muškarac razumije ženine potrebe, kao i ona njegove. Vodi računa o tome da tvoja žena bude zadovoljna i sretna, jer u suprotnom neće biti raspoložena za intimnost…

Savjeti muževima

Islam nas uči da se prema suprugama ophodimo časno i najljepši način u svim situacijama, a kako li je tek to bitno u intimnom životu supružnika… Uzvišeni Allah, tebareke we te’ala, kaže: „S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.“ Kur’an, En-Nisa, 19. Naš Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je naglašavao, kako djelima, tako i riječima, važnost ljubaznog odnosa prema supruzi. Ebu Hurejre, radijallahu anh, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: „Najbolji vjernici su oni koji su najljepšeg ahlaka. A najbolji od vas su oni koji se najbolje ophode prema svojim ženama.“ (Bilježi Tirmizi, 1162, s vjerodostojnim lancem prenosilaca)

Muževa psihološka priprema žene počinje još mnogo prije samog čina, i zahtijeva blagost, strpljivost, humor, igru, i iskazivanje ljubavi. Allah, tebareke we te’ala, je ženu stvorio drugačiju od čovjeka. To svi znamo, zar ne? Ali većina muškaraca ne zna da žene i na intimu gledaju drugačije. Intimni odnos nije samo zadovoljenje seksualne potrebe, već je on iz ženske perspektive mnogo više – ibadet Allahu, pokazatelj ljubavi, povjerenja, naklonosti.

Važnost pripreme za odnose se čak po nekim komentatorima spominje i u Kur’anu u ajetu: „Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete, a pripremite što i za duše svoje. I bojte se Allaha i znajte da ćete pred Njega stati. A ti obraduj prave vjernike!“ Kur’an, En-Nisa, 223. Pojedini islamski učenjaci smatraju da se pod riječima: „pripremite što i za duše svoje“ misli na radnje koje dolaze prije samog intimnog odnosa, poput čišćenja nijjeta, učenja dove, i predigre kako bi kod žene razvio želju i olakšao joj.  I zamislite koliko ženu boli ako njen muž sve to zanemari, i pritom gleda samo sebe i svoje zadovoljstvo?

A Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, upravo spominje slučaj čovjeka koji se loše odnosi prema ženi, a nakon toga još očekuje da ona ima s njim odnos: „Kako može neko od vas da bičuje svoju ženu kao što se konj tuče, i nakon toga da spava s njom?“ (Buhari, 5695) Muževi muslimani moraju o ovome da povedu računa. Neki od njih se preko čitavog dana loše ponašaju i zanemaruju ženu, a kad požele odnos, odjednom se izmijene i postaju ljubazni i blagi. Ovakav čin ne samo da je sebičan s njihove strane, već pokazuje ženi da njen čovjek u njoj samo gleda objekat zadovoljenja svojih strasti. Zato je savjet tebi, poštovani brate i svima nama, da ne postupamo tako.

1. Prvi način kako da poboljšati ovaj dio bračnog života jeste da muškarac razumije ženine potrebe, kao i ona njegove. Vodi računa o tome da tvoja žena bude zadovoljna i sretna, jer u suprotnom neće biti raspoložena za intimnost.

2. Povedi računa da napraviš lijep ugođaj i atmosferu. Do sada bi trebao da poznaješ šta tvoja žena voli i šta je uzbuđuje, te nastoj da joj te stvari pružiš. Učini joj dobročinstvo, i pokaži brigu, i ona će ti uzvratiti istom mjerom, uz Božiju pomoć.

3. Eventualna hladnoća žene ukazuje na to da čovjek nije obratio pažnju na njene potrebe i da je požurio s odnosom, ili pak da je pristala na odnos ne iz želje, već radi osjećaja obaveze. Zato je savjet svim muževima da se uče kako da shvate potrebe svoje žene. Odužite predigru i ne požurujte je. Nemojte samo misliti o svom zadovoljstvu, već više mislite o njoj.

4. Nemoj je kritikovati ili vrijeđati, ili ismijavati, kako prije odnosa, tako i poslije. Daj joj do znanja da je ona tebi lijepa i privlačna, a ako ti se nešto ne dopadne, prećutite to i obratite pažnju na ono što vam se sviđa. Ovo je posebno bitno u situacijama ako je žena zašla u godine ili je zbog porođaja došlo do fizičkih promjena. Nemoj da ona vidi na tvom licu ili ponašanju da nešto nije u redu, jer će joj to duboko povrijediti.

5. Nakon samog čina odnosa, ne napuštaj suprugu, već je zagrli, i odmah daj do znanja da ti je posebna i da je voliš. Tako ćeš joj pokazati da misliš o njoj i da ti je posebna.

6. Da napomenem da ko želi opširnije da sazna o islamskom edebu prilikom bračnih odnosa, neka konsultuje knjigu profesora Elvedina Pezića: „Islamski priručnik bračne intime“.

Nedim Botić, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta