Tekstovi

Šejh Muhammed b. Salih el-Usejmin, učenjak i odgajatelj

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Preveo i sažeo: Fahret Kadrić

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, i neka je salavat i selam na našeg vjerovjesnika Muhammeda, na njegovu porodicu i sve ashabe. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Zaista će Allah ovome ummetu na početku svakog stoljeća poslati onoga ko će mu obnoviti vjeru.” Jedan od učenjaka za kojeg držimo da je obnovitelj vjere u četrnaestom hidžretskom stoljeću jeste Muhammed b. Salih el-Usejmin. Bio je enciklopedija znanja i učenjak koji se znanjem isticao u svim oblastima, a posebno na poljima akide, tefsira, fikha te arapskog jezika. U ovom kratkom eseju osvrnut ćemo se na neke od najistaknutijih karakteristika šejha Usejmina u njegovom ophođenju sa stjecateljima znanja.

Gotovo da ne postoji učenik koji je stjecao znanje pred šejhom Usejminom a da on tom učeniku nije usadio neke moralne vrijednosti prije nego što ga je podučio nečemu od znanja. Tajna šejhovog velikog utjecaja na učenike ogleda se u tri stvari:

–          obilnost njegovog znanja,

–          plemenito ophođenje s učenicima,

–          posvećenost učenicima.

Najistaknutije osobine šejha Usejmina u ophođenju sa učenicima su:

Prva: Očinska pažnja i briga

Šejha Usejmin brigu o učenicima nije ograničio samo na podučavanje. Naprotiv, njegovi učenici su osjećali da je šejh Usejmin za njih poput njihovih očeva i uvijek su mu se mogli obratiti, pa čak i ako su ih mučila pitanja lične prirode.

Druga: Materijalna skrb

Šejh Usejmin je posebnu pažnju posvećivao iznalaženju sredstava za prikladne stanove za svoje učenike, a pri tome se nije osvrtao na imovinsko stanje učenika, s tim da je onim siromašnijima posvećivao više pažnje i često im uručivao novčana sredstva kako bi mogli sebi priuštiti osnovne životne potrepštine.

Treća: Uvažavanje i poštovanje

Šejh Usejmin se odlikovao izuzetno profinjenim ahlakom, a prema učenicima se odnosio s velikim poštovanjem i uvažavanjem. Zaista je bio predivan primjer za svoje učenike koji su se, u želji da budu poput svoga šejha, i sami međusobno poštivali i uvažavali.

Četvrta: Slijeđenje dokaza

Šejh Usejmin je svoje učenike podučavao dvjema stvarima: pogled u dokaze i njihovu jačinu te slijeđenje dokaza.

Peta: Podučavao je učenike da drže do mišljenja, a ne do onoga ko ga je izrekao

Šejh Usejmin nije bio od onih koji su veličali ličnosti i zaustavljao se samo pred riječima onoga koji je bezgrješan, sallallahu alejhi ve sellem, ili pred mišljenjima koja su jednoglasno potvrdili prvaci ovoga ummeta. S druge strane, nikada nije napadao one s kojima se nije slagao u mišljenju. Uvijek je ponavljao: ”Gledamo u mišljenje, a ne u onoga ko ga je izrekao.”

Šesta: Skromnost u ophođenju sa učenicima

U ophođenju sa učenicima, općenito, šejh Usejmin je bio izrazito skroman i ponizan. Običavao je, s vremena na vrijeme, otići sa svojim učenicima na izlet. Zajedno s njima je sjedio, razgovarao i počesto im postavljao fikhska pitanja koja su nalikovala zagonetkama.

Sedma: Vedrina i šala

Gotovo uvijek, šejh Usejmin je bio nasmijan i vedar, a ponekad se i šalio sa učenicima. Sjećam se da nam je jedne prilike, dok smo bili u mesdžidu, uputio pitanje: ”Da li oni koji piju mlijeko od jedne krave postaju braća po mlijeku?” Jedan učenik je odgovorio potvrdno, a šejh Usejmin ga je upitao: ”Pa ko im je onda otac?” Tada su se svi učenici nasmijali, a ovaj koji je odgovorio potvrdno shvatio je svoju grešku.

Mnogo je osobina koje su krasile šejha Usejmina u ophođenju sa učenicima, a mi smo spomenuli samo one najistaknutije. Molim Uzvišenog Allaha da šejha Usejmina nagradi najboljom nagradom, da mu oprosti grijehe i uvede ga u džennetske bašče.

Prof. dr. Abdurrezak Tabtabai

Preveo i sažeo: Fahret Kadrić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta