Vjerovjesnici

Šejtanov susret s Jahjaom Zekerijahovim sinom, alejhima selam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prenio je Abdullah ibn Muhammed ibd Ubejd, rahimehullah, svojim lancem prenosilaca od Vuhejb ibn el-Verda, rahimehullah, da je rekao:

Doslo je do nas da se necisti Iblis prikazao Jahjau Zekerijahovom, ‘alejhima selam, sinu i rekao mu: “Zelim te posavjetovati.” Rekao mu je: “Lazes, ti ne zelis mene nasavjetovati, umjesto toga reci mi o ljudima?!”
Rekao je: “Mi ih dijelimo u tri skupine. Prva skupina je najteza za nas, trudimo se da ga zavedemo i uspijemo ali on se nakon toga posveti trazenju oprosta i pokajanju te nam upropasti sav trud. Mi ponovo sve uradimo iznova ali on sve uradi isto, mi ne gubimo nadu ali ne uspijevamo ostvariti ono sto zelimo. S takvim se stalno mucimo.

Druga skupina za nas su kao lopta u rukama vase djece, hvatamo ih kako hocemo. Predali su nam se potpuno.
Treci su poput tebe bezgrijesni, njima ne mozemo nista.”
Jahja ga upita: “Kad je tako, da li si ti ikad mene uspio zavesti?” Rekao je: “Nisam, ali jednom jesam. Jednom ti je ponudjena hrana, a ja sam ti je toliko pricinjavao ukusnom da si jeo vise nego sto si trebao. Zbog toga si te noci spavao i nisi kao obicno ustao klanjati nocni namaz.” Jahja alejhi selam, rece: “Dobro, nikad se vise necu najesti.” Iblis je rekao: “Ni ja vise nikad necu posavjetovati covjeka.”

Prenio je Abdullah sin imama Ahmeda, rahimehullah, svojim lancem prenosilaca od Sabite el-Bunanija, rahimehullah, da je rekao:
Doslo je do nas da se Iblis prikazao Jahjau Zekerijahovom sinu, alejhima selam, natovaren svim i svacim. Jahja ‘alejhi selam ga upita: “Sta je to sto vidim da nosis?” Rece: “To su strasti kojima zavodim Ademove sinove.” Jahja ‘alejhi selam rece: “Ima li tu nesto za mene?” Iblis rece: “Ponekad se najedes pa ti otezamo namaz i zikr.” Jahja ‘alejhi selam rece: “Zavjetujem se Allahu da nikada necu napuniti stomak.” Iblis rece: “I ja se zavjetujem Allahu da nikada necu muslimana posavjetovati. ”

Prenio je Ibn Ebu ed-Dunja, rahimehullah, svojim lancem prenosilaca od Abdullaha ibn Hajbeka, rahimehullah, da je rekao: Jahja Zekerijahov, alejhima selam, sin je sreo Iblisa i rekao mu:”Iblise, reci mi koji su ti ljudi najdrazi a koji najmrzi?” Rekao je: “Najdrazi mi je skrt vjernik, a najmrzi darezljiv gresnik.” Jahja rece: “Zbog cega?” Rekao je: “Zbog toga sto mi je kod skrtog dovoljna njegova skrtost, a za darezljivog gresnika se bojim da ga Allah ne pogleda kada dijeli te ga prihvati”. Potom se okrenuo govoreci: “Da nisi Jahja ne bih ti to rekao.”

*Ove predaje se ubrajaju u Isralijate koje je dozvoljeno prenositi. Prenio je imam Buhari, rahimehullah, od Abdullaha ibn Amra, radijallahu ‘anhu, da je Poslanik s.a.w.s. rekao:Prenesite od mene pa makar jedan ajet. Prenosite i od Israilovih potomaka, nije grijeh. A, ko na mene namjerno slaze neka sebi zauzme mjesto u Dzehennemu.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta