Tekstovi

Šejtanske vesvese (došaptavanja)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ima ljudi koji deveraju sa vesvesama (šejtanskim došaptavanjima) i prolaze kroz velike muke i poteškoće. Narod ih ne razumije, odmah misle da su to psihijatrijski slučajevi, a on potpuno normalni ali to drugi ne znaju. Nažalost, mnogi se ne znaju kutarisati tog problema.  Ovo je opšti savjet svima koji imaju problema sa vesvesama. U većini slučajeva vesvese nastaju iz nekoliko razloga, a ja ću spomenuti dva najčešća koja primjetim:

1. Vesvese uzrokovane ljudskom saradnjom sa džinnima. Recimo, osoba ima sihr i zbog toga pati od vesvesa. Najbolje je da svako o svom slučaju pita učenu osobu koja poznaje ovu tematiku sa ispravnim znanjem. (Ja preporučujem kurra hafiza Admir Husić, možete ga potražiti na facebooku, ukoliko se radi o dijaspori. Nikako ne ići vidovnjacima i ostalim lešinarima koji samo gledaju da iskoriste tegobu drugih ljudi.)

2. Vesvese kao rezultat povećanja iskrenosti prema Allahu. Ovo se dešava često onima koji se okrenu vjeri. Šejtan ih na svakom ćošku smara vesvesama da odustanu od Pravog puta. Smara ih po pitanju čistoće i namaza. Njima savjetujem kao i prvoj grupi, uz dodatak da:

– Uče jutarnji i večernji zikr,

– Ako često prave sehvi sedžde u namazu, da što više klanjaju namaz u džematu. Ukoliko se radi o ženama, ako neće biti fitne ili problema, neka i one klanjaju džematski u džamiji ili kući, ako za to postoji mogućnost.

– Da nauče islamski propis tamo gdje imaju problem jer onda će znati kako da postupe kad imaju vesvese. Ovo samo zna da bude razlogom za, otprilike, 80% vesvesa da nestane, uz Allahovu pomoć.

– Da izbjegavaju negativno društvo, u svakom pogledu.

– Uzdajte se samo u Allaha, od Njega pomoć tražite i ne koristite nikakve konce, zapise, hamajlije i sl.  Molim Uzvišenog Allaha da vam pomogne!

Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta