Brak i islamska porodica

Šest zlatnih savjeta ka rješavanju bračnih problema

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Pronaći odgovarajuće vrijeme za razgovor o problemima. Neke situacije nisu pogodne za razgovor i zato ih treba izbjegavati. Individulano je pitanje koje je vrijeme najbolje za razgovor. Svaki supružnik treba da dobro upozna svog bračnog druga i koristi pravo vrijeme za pokušaj rješavanje problema.

2. Paziti na način na koji se problem izlaže supružniku. Vrlo bitno je da način na koji izlažemo problem ne bude iritirajući za supružnika. U tome će nam puno pomoći ako zamjenicu TI zamijenimo zamjenicom JA. Nije isto kada supružnik kaže: „TI si grub/a prema meni!“, i kada kaže: „JA osjećam da se grubo odnosiš prema meni!“. U prvom primjeru supružnik će razumjeti da je optužen, te će osjetiti potrebu da se brani. Neće se složiti s tom tvrdnjom i možda će odbiti razgovor. U drugom, pak, primjeru daleko je veća mogućnost da supružnik prihvati ponuđenu tvrdnju.

3. Prilikom razgovora o problemu skoncentrisati se samo na problem koji je predmet razgovora. Česta greška koja se javlja kada supružnici razgovaraju o nekom problemu je vezanje drugih problema za razgovor, ili otkopavanje starih „ratnih sjekira“. To toliko optereti komunikaciju da je gotovo nemoguće riješiti problem. Zato se treba držati pravila: Jedan razgovor – jedan problem!

4. Prilikom razgovora o problemima treba maksimalno imati na umu sve psihološke razlike između muškarca i žene (o tome je ranije već detaljno pisano, op. a.). Uz uvažavanje spomenutih razlika naš dijalog bit će rasterećen i jako produktivan, a razumijevanje će biti neuporedivo bolje.

5. Vrijeme je dio lijeka. Dakle, neki problemi ne mogu se riješiti samo jednim razgovorom, ma kako on produktivan bio! Nekada je potrebno vrijeme da se sve slegne i da se problem riješi. Takve probleme treba prepoznati i strpljivo raditi na njihovom otklanjanju.

6. Dova. Nikada ne zaboraviti stvarni uzrok problema u braku, te se oslanjati na Allaha, dž.š., i tražiti Njegovu pomoć u rješavanju problema. Dova je oružje na koje vjernik uvijek treba računati!
______________

Najveći problem u braku je ostaviti probleme neriješene! Supružnici su često u situaciji da postupe jedno prema drugom na način koji nije očekivan, koji je iritirajući, neadekvatan. Umjesto da pronađu pravi način da se razumiju, da objasne sumnjivu situaciju, supružnici se povlače pred problemom i prelaze preko njega bojeći se da dodatno ne pogoršaju stanje, a problem ostaje neriješen i trajno opterećuje njihovu psihu. Supruzi je čudno što se njen muže sit vraća s posla?! Mužu je jako teško što je supruga odbila da pođe s njim u posjetu njegovim roditeljima?! Nekad žena osjeti da je muž zapostavlja, a muž, s druge strane, primijeti nezainteresovanost supruge za njega!

To su samo neke u velikom moru nedefinisanih situacija o kojima supružnici treba da razgovaraju. Svaki problem koji nije do kraja razjašnjen opterećuje odnose među supružnicima, ostaje otvoren i podložan daljem širenju. Uz to, stalna je prijetnja da se pridoda kao dodatno gorivo u momentu kada se pojavi neki bračni plamen. Ono što je posebno opasno u slučaju tih problema, iako su oni obično manji, je njihova brojnost. Vremenom se broj problema poveća do granice koja opasno utječe na bračne odnose.

Neka istraživanja kazuju da u petnaest godina braka može da nastane preko pedeset hiljada otvorenih problema! Ta brojnost znatno utječe na stabilnost braka, a nekada zna rezultirati zasićenošću i opterećenjem do te mjere da to bude razlog za razvod braka. Zato je osnovno pravilo pri rješavanju problema u braku – ne ostavljati probleme neriješene!

Iz teksta: “Kako riješiti bračne probleme” – Muharem Adilović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta