Poučne priče i tekstovi

Sestre muslimanke, mudžahidi Sirije čekaju na vas!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovaj tekst je pisan prošle godine zbog vrbovanja mladih Bošnjakinja da odlaze u Siriju kako bi se udale za Idišove ratnike, a svjetske agencije prenose da su prošle sedmice (17.02.2015) tri mlade muslimanke (arapskog porijekla) iz Velike Britanije: Amira, 15 dodina; Šamima, 15 godina i Kadiza, 16 godina stara (djevojke na slici) preko londonskog aeodroma, bez znanja svojih roditelja i rodbine, otputovale do Turske, a zatim dalje do područja koji kontroliše Idiš u Siriji

Nakon što neko vrijeme nije mogla da zatrudni i nakon mnogih noći provedenih na sedždi doveći Allahu da je učini majkom, Gospodar ju je obradovao djetetom, podario joj kćerkicu i u njen dom unio mnogo radosti. Ona, sada majka, noćima ne spava zbog njenog plača, budi se, ljulja je u naručju satima, i nije joj se teško žrtvovati za svoje maleno čedo. Sva se posvetila kako bi njenoj kćerkici sve bilo potaman. Njen otac mnogo radi i trudi se da zaradi novac kako bi svojoj princezi obezbijedio lijep život, uz Allahovu pomoć.

Ona više nije maleno dijete, već je došla u one kritične tinejdžerske godine. Sada ima šesnaest godina i smatra se odraslom. Mnogo čita o dešavanjima u Siriji, to je jako pogađa i duša je boli zbog stanja muslimana. Na Facebook stranicama koje izvještavaju o dešavanjima u Siriji slučajno je “naletjela” na jednog brata koji jako, onako kao ona, saosjeća s muslimanima u Siriji, pa je poželjela da svoju tugu podijeli s njim.

Nakon nekog vremena saznala je da se on zapravo tamo i nalazi, da je otišao u džihad i sve ostavio da bi se borio na strani potlačenih, te joj polahko počinje objašnjavati da je ona kao muslimanka dužna da napusti kjafirsko mjesto i da bi trebala da se pridruži njemu i žrtvuje se za islam tako što će biti žena mudžahidu. Priznaje joj da ima već jednu ženu, ali to njoj ne bi trebao biti problem i najvažnije joj je da Allah s njom bude zadovoljan, a bit će ako dođe kod njega. Imat će i prijateljicu odmah, njegovu prvu ženu, koju je isto tako preko interneta našao i braća mu je iz Bosne dovela.

Tada nastupaju one sestre koje su već otišle u Siriju, da potpomognu brata da se oženi, pa joj se javljaju, bodre je i govore joj kako njima tamo nije teško, imaju sve, ništa im ne treba i da se ona treba odazvati pozivu džihada, da je to njena dužnost, pa će zajedno učiti da pucaju iz kalašnjikova, a i dobit će jedan za mehr. Ona mlada, naivna, gledajući one snimke iz Sirije, uplakane majke i dječicu, odluči da ostavi svoju majku i babu, i da im ništa ne kaže o tome, već će im se javiti kad stigne kod svog budućeg muža.

I tako, naša sestrica ode u krvavi rat, iz kojeg mlade Sirijke bježe kako ne bi pale u ruke neprijatelju. Sirijke bježe od onih koji ih ubijaju, muče i čast im oduzimaju, a naša sestrica, naš mladi pupoljak islama, usudila se otići jer su je ubijedili da ona čini ispravnu stvar, da joj tamo neće ništa faliti i da će samo pomagati drugim sestrama u Siriji i njihovoj dječici, te će imati svoju pušku i onakvo maskirno odijelo kao na onim slikama sestara iz Sirije koje su je toliko privlačile.

Kada je stigla, i bila sigurna da je niko neće omesti u njenom planu, nazvala je svoju majku da joj kaže da je u Siriji i da se ne brine jer se ona bori na Allahovom putu. Zamislite sad tu scenu, da vas rođena kćerka, koju ste šesnaest godina milovali u krilu, čuvali od svega lošeg, štitili, borili se i brinuli za nju, nazove i kaže: “Mama, ja sam u Siriji. Otišla sam da se borim na Allahovom putu. Udat ću se i ne brini se za mene.” Šok!

Nakon svih tih godina njenog truda da svoju kćerku izvede na Pravi put, njenih snova i planova za nju, njenu kćerku je od nje otrgnuo neki neznanac i odveo je u krvavi rat. Naša mlada sestra otišla je od kuće bez dozvole roditelja, putovala tako daleko bez mahrema, kada se javila roditeljima, i nakon što su joj rekli da se vrati, nije im bila poslušna, pa se i udala bez njihove dozvole, tj. udala se bez mahrema, i da ne nabrajam sve šerijatske zapreke i propuste u njenom odlasku, ali izgleda da to njenom budućem mužu nije predstavljalo neki problem.

Ipak, njemu je potrebna žena, tj. dvije, a to je njemu, izgleda, preče i od naredbi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, jer on je rekao: “Ženi nije dozvoljeno da putuje osim uz pratnju mahrema.” (Buhari, Muslim) Jednom prilikom Allahov Poslanik obratio se ashabima riječima: “Zar nećete da vas obavijestim o najvećim grijesima?”, ponovivši pitanje tri puta. “Svakako, Allahov Poslaniče!” Tada on reče: “Pripisivanje druga Allahu i odbijanje poslušnosti roditeljima!” (Hadis bilježe Buhari i Muslim u svojim Sahihima)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Koja god žena uda samu sebe, njen brak je ništavan, njen brak je ništavan, njen brak je ništavan!” (Ebu Davud)

Prije nekoliko dana gledala sam video mudžahida s naših prostora, koji se nalazi u Siriji. On poziva sestre da im se pridruže u “džihadu” i pojašnjava na koji način. Pod tim “džihadom” misli na to da sestre dođu da se udaju za mudžahide, jer, kako on kaže, ima braće koja su neoženjena, a ima ih, koji žele više žena. Još kaže: “Ima praznih mjesta dosta”, i poziva sestre da dođu i pomognu ummet time što će rađati mudžahide.

Je li to u Siriji nakon nekoliko godina rata nedostaje sestara za udaju, djevojaka, udovica kojima su ubili muževe i kojima je potrebna zaštita, i njima i njihovoj djeci?! Zašto ne ožene mlade, lijepe Sirijke? Jesi li se zapitala? Ti, sestro moja, ako ti srce pati i želiš da pomogneš Siriju, ustani, ostavi računar i prolijevanje suza nad slikama mrtve dječice, izađi na ulicu i sakupljaj pomoć za njih. Tako ćeš nahraniti nekoliko gladnih usta, obući i ugrijati promrzle ručice i izmamiti nekoliko osmijeha. Tako možeš spasiti živote, biti im od koristi, a nikakvu im korist nećeš donijeti ako se budeš skrivala  od granata zajedno s njima u podrumima i usred krvavog rata otišla da rađaš djecu koja po rođenju postaju meta visokoobučenim Assadovim vojnicima.

Je li im to značajnije ili da im se pridružiš i budeš jedna više “gladna usta”? I ti i u svojoj domovini, u miru, možeš rađati i biti od koristi ummetu. Ne dozvoli da tvoju slabost iskorištavaju oni koji te tamo žele radi svoje koristi. Nije istina da si ti obavezna da ideš u Siriju, kao što ti oni to predstavljaju, niti da svoj život stavljaš u opasnost. To je sve radi njihovih ciljeva i zadovoljenja njihovih prohtjeva. Ti si, sestrice, mnogo vrednija od toga!

Ummu Sara Žužić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta