Odgovori o sihru

Sihr u kaburu (grobu)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selamun alejkum! Moja se supruga razboljela kad je bila 13-14 godina, pa se je izliječila ali i tada je džin napominjao neki kabur da ima sihr u njemu ali izgleda nisu dali džinu pažnju. Nedavno je bila opet bolesna i rukju joj je učio jedan brat i tada je džin izgovorio da je sihr očišćen koji je popijen, ali da ima stari sihr star od prvog liječenja, tj. kada je bila 13-14 godina i da je u grobu ukopan. Brat ga je ispitivao, on je rekao da je sihr pored umrlog. Moje je pitanje: Mi ćemo to da iskopamo, ali kakav je šerijatski stav kad se kopa grob u kojem ima mejjit i kako se ponašati prema kopanju jer to se mora uništiti da bi se stalo kraju njenim problemima.

ODGOVOR:

Alejkumu selam ve rahmetullahi ve berekatuhu,

Bismillah, zahvala i hvala pripadaju Allahu, s.w.t. neka je selam na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, njegov Ehli Bejt i časne ashabe, a zatim,

Dragi brate, prije svega ja ne znam kod koga i kako se je tvoja hanuma liječila prije 12 godina. Da li se je liječila kod pouzdanog čovjeka ili kod sumljivog. Dalje, ne znam na osnovu čega ste zaključili da je ona izliječena kad se je prvi put liječila (kad je imala 13, 14 god), odnosno kako je liječnik koji ju je liječio zaključio da je sihr uništen ili je samo bila „zaliječena“. Možda je nakon tih svih godina došlo do obnavljanja sihira a možda je napravljen novi. Ako je trenutni učač rukje zaključio tokom liječenja da se radi o sihru koji je popijen i ako je taj sihr uz Allahovu pomoć uništen u tijelu (očišćeno tijelo), onda poštujem njegovo mišljenje i ne bih da se miješam u metode brata (učača rukje) koji trenutno liječi tvoju hanumu.

Međutim, opet vam je džin rekao da ima stari sihr koji je zakopan u nekom kaburu (vjerovatno znate u kojem, jer ga namjeravate kopati).

Ovako brate, kao prvo, vjerovatno znaš da džini mnogo i često lažu. Veliki su lažljivci i prevaranti, pa makar bio džin i vjernik. Zna se desiti da govore i istinu, ali svaka njihova riječ i tvrdnja se treba provjeriti. Dakle to što vam je rekao možda je istina a možda je i laž, jer ponekad džin kad oslabi i kad vidi da mu se bliži kraj, posebno džin koji je zadužen za čuvanje sihra, slaže da je sihr na nekom dalekom mjestu ili da je negdje zakopan, znači da je haman pa nemoguće do njega doći a ponekad zna da kaže i istinu, ali sa njegovim tvrdnjama se mora biti krajne oprezno.

Drugo, namjeravate da odkopate kabur i da to izvadite. Ulema je dala nekoliko fetvi po ovom pitanju.

Upitan je šejh Abdullah ibn Abdurahman ibn Džibrin, rahimehullah:“Uvaženi šejh, ako znamo da se sihr nalazi u kaburu, da li nam je dozvoljeno da taj kabur odkopamo kako bi izvadili sihr?“

Šejh, rahimehullah je odgovorio:“Ako znate sa sigurnošću ili mislite da se baš u tom kaburu nalazi sihr, dozvoljeno je kabur odkopati te izvaditi sihr.“

Upitan je šejh dr. Ibrahim ibn Muhamed el-Berikan isto pitanje ali je odgovorio:“Ako ste sa sigurnošću ubjeđeni, dakle imate jake dokaze da se u kaburu nalazi sihr, dozvoljeno je kabur odkopati i izvaditi sihr, jer je živ čovjek preći od mrtvog, MEĐUTIM, AKO SAMO MISLITE ILI VAM JE IZVOR INFORMACIJA DŽINN ILI ŠEJTAN, ONDA NIJE DOZVOLJENO odkopavati taj kabur.“

Uz dužno poštovanje prema šejhi Džibrinu, rhm, večina liječnika Kur’anom uzima fetvu od šejha el-Berikana, što brate preporučujem i vama. Prije nego tebi i bratu koji ti liječi hanumu dam par savjeta, takođe jedna važna napomena.

Brate, ti znaš da su naša greblja u vlasništvu Islamske zajednice, odnosno Džemata i Džematskog odbora. Dalje, sigurno znaš koliko je naš narod osjetljiv kad im se sa nečim novim dođe. Ne znam da li si ti razgovarao sa džematskim odborom i vašim imamom o tom odkopavanju kabura, jer ako to uradiš na svoju ruku, mogla bi biti velika fitna i smutnja u džematu a i brat koji ti liječi hanumu bi mogao imati problema jer će narod kazati da ti je on to rekao. Dakle, odkopovati kaburove, gdje leže mrtvi u današnje vrijeme u ovolikom neznanju, za mene je brate veoma opasna stvar. Sutra se može desiti sličan slučaj, pa da opet neko odkopa kabur, jer može kazati, ako je on odkopao, zašto ne bih i ja mogao. I na kraju, šta ako je džin lagao, što je veoma moguće???

Klanjajte brate istiharu namaz, ti i taj brat koji ti liječi hanumu, i to po nekoliko puta, jer u pitanju je osjetljiva stvar, nemojte žuriti.

Dakle, moj vam je savjet da taj kabur ne otkopavate, nego možete uraditi sljedeće pa da uz Allahovu pomoć i dozvolu sihr bude uništen:

1) Dova, dova i samo dova! Iskreno Allaha, s..w.t molite da sihr bez obzira gdje i na kojem mjestu bio da ga uništi. Allah, s.w.t je Kadar da to učini, molite ga iskreno, noćni namaz obavljajte, oduljite sedždu i iskreno Allaha molite.

2) Dijelite što više sadake, posebno tajne sa nijetom da Allah uništi sihr i sa nijetom izlječenja.

3) Ovo je savjet za brata koji liječi tvoju hanumu: neka ustane zadnju trećinu noći i neka klanja noćni namaz. Na tom noćnom namazu treba da prouči čitavu suru El-Bekare. Kad završi sa namazom na kojem je proučio čitavu suru, u kanister pripremljene vode treba da puhne, zatim da prouči 3 puta Bismillah i Allahu ekber, zatim neka skrušeno prouči dovu da Allah uništi sihr (može na bosanskom) ma gdje on bio: u kaburu, vodi, bunaru, tijelu….kad završi sa dovom, neka opet puhne u vodu na koju je prije naučio suru El-Bekare. Tu vodu neka tvoja hanuma pije 3 puta svaki dan i nek se svaki dan sa njom okupa kao se je i prije kupala sa prijašnjom naučenom vodom. Koliko je meni poznato ovo je veoma uz Allahovu pomoć efikasno za uništavanje svih vrsta sihra, bez obzira gdje oni bili.

4) Ili da na kanister vode nauči opću rukju i ajete za uništenje sihra, zatim u tu vodu stavi čašu sirćeta i čašu soli. Zatim otiđite sa njom blizu tog mezara. Onda ćete posipati vodu po tom mezaru i pratiti reakcije na njenom tijelu: uznemirenost, strah, plač, drhtanje tijela. Ako budu reakcije, znači da je tu sihr. Treba tako raditi najmanje sedam dana. Tokom tog perioda moliti Allaha da sihr uništi. Ovu metodu neki liječnici smatraju nepraktičnom jer voda navodno koja se popršće ne može stići do sihra koji je zakopan, međutim drugi su praktično pokazali da ima inshaAllah od nje korsiti. Vrijedi pokuašati sa jakim osloncem na Allaha, s.w.t.

5) Uporno nastavljanje učenja rukje uz dovu Allahu da uništi sihr, a tebi i tvojoj hanumi sabur i jak oslonac na Allaha, jer ne zaboravi riječu Uzvišenog Gospodara: “Onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbit će ga odakle se i ne nada.” Allah zna najbolje!

Na pitanje odgovorio Ebu Bilal

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta