Zdravlje

Sperma je dobar pokazatelj muškog zdravlja / Svakodnevni spolni odnos poboljšava kvalitet spermatozoida

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sperma je dobar pokazatelj muškog zdravlja

Muškarac provjerom mirisa ili boje svoje sperme može provjeriti da li je s njegovim zdravstvenim stanjem sve u najboljem redu, jer je upravo sperma pokazatelj raznih zdravstvenih problema…

Spermu osim spermatozoida čini još 65% udjela tekućine sjemenog mjehurića, od 30 do 35% tekućine iz prostate i 55 tekućeg udjela iz žila. Sadrži limunsku kiselinu, amino kiseline, fruktozu, enzime, kalij, prostaglandin, holin fosfora i cink. Količina proizvedene sperme može biti vrlo različita, od samo nekoliko kapljica do približno šest mililitara. Dobro praćenje izgleda sperme može nas poštediti mnogih teškoća i spriječiti da eventualna infekcija uzme previše maha. Njen nam izgled poručuje da li je s našim tijelom sve u najboljem redu. Normalna sperma je tekućina mutno bjelkaste boje. Miris po kloru je potpuno normalan, dok zbog fruktoze ima lagano slatkasti okus, no to se od čovjeka do čovjeka razlikuje.

Promjene u izgledu i teksturi sperme

U slučaju neuobičajenog izgleda ili neke druge neuobičajene značajke sperme možemo posumnjati da nešto nije u redu. Tako u slučaju kada prilikom ejakulacije ne dođe do izlijevanja sperme, ili je ima manje nego obično, možemo posumnjati da je mjehur začepljen. Vodenkasta sperma obično je znak retrogradne ejakulacije, pri čemu se ono što je bilo ejakulirano vraća unatrag u mjehur. Nije riječ o opasnoj stvari, nego o nenormalnom miješanju spermatozoida s tekućinom, za što uzrok može biti nepravilno djelovanje prostate, primjerice upala prostate.
Promjene u boji sperme

U određenim slučajevima kada je sperma neuobičajene boje, dobro se posavjetovati i s osobnim liječnikom:

– Sperma je obojena crveno ili smeđe:

U tom slučaju u spermi je krv i to iz različitih razloga (infekcija, stres i u rijetkim slučajevima zbog karcinoma). Kroz dan ili dva sperma bi morala poprimiti uobičajenu boju, što znači da je teškoća nestala. U protivnom je pametno posavjetovati se s liječnikom.

– Sperma je obojena žuto ili zeleno:

Obično je sperma i malo žućkaste boje, što je u redu; no ukoliko je izrazito žute ili zelene boje, to je obično znak infekcije. U tim se sliučajevima često radi o spolno prenosivoj bolesti – gonoreji (kapavcu), pa u takvom slučaju posjetite svog liječnika. Spomenuta se bolest, naime, liječi antibioticima. Neobičan miris sperme gotovo je uvijek znak infekcije. Pazite dakle na izgled i miris vaše sperme, jer vam može puno reći o vašem zdravlju i ne samo o tome koliko ste dobri za oplodnju.

intimatemedicine.com

______________________________

Svakodnevni spolni odnos poboljšava kvalitet spermatozoida

Muškarci sa problemima plodnosti bi prema australijskim naučnicima trebali češće spolno općiti. Kvalitet njihovih spermatozoida se svakodnevnim općenjem znatno poboljšava. Ejakulacija svaka 24 sata reducira prethodno utvrđena DNK-oštećenja, objasnio je australijski ljekar David Greening prilikom godišnje sjednice Evropskog društva za mušku reprodukciju i embriologiju u Amsterdamu (ESHRE). Prije ove studije je, prema BBC-u, dotični ljekar savjetovao svoje pacijente da opće svaki drugi, odnosno treći dan. To se međutim promijenilo.

118 muškaraca je učestvovalo u spomenutoj studiji. Kod 80% muškaraca su se DNK-oštećenja nakon sedam dana „intenzivne prakse” reducirala za 12%. Za tih sedam dana se smanjio broj spermatozoida sa 180 miliona na 70 miliona, ali je i dalje bila u uobičajenoj plodnoj skali. Greening procjenjuje da bi broj spermatozoida tek nakon 14 intenzivnih dana, opao ispod kritične vrijednosti.

Greening objašnjava da, što duže spermatozoidi borave u muškom organizmu, veća je vjerovatnoća da radikali (molekule koje lahko “napadaju” druge molekule) naškode DNK-u. Pored toga, spermatozoidi postaju i inertniji pri dužem boravku u toploj okolini. Sve spomenuto bi se češćim općenjem moglo izbjeći, tvrdi Greening, i ubijeđen je da bi se ova praksa kod muškaraca isplatila, kao što BBC obaviještava. Nešto oprezniji je Greeningov kolega Alan Pacey sa Univerziteta Sheffield. On upozorava da naročito muškarci sa prorijeđenim brojem spermatozoida kvantitativno ne bi trebali pretjerivati.

IslamBosna.ba

TOPLO PREPORUCUJEMO OVAJ KLIP:

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta