Sihr i džinni

Sporazum sa šejtanom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svakodnevno smo u prilici čuti ove turobne rečenice: “Na kraju sam živaca”, “Zapustio(la) sam porodicu, bračne obaveze”, “Ni u čemu više ne vidim smisao i ljepotu”, “Ne mogu kontrolirati svoje tijelo, “Kuća me ubija”, “Brak nam se raspada, “Dođe mi da se ubijem”, “Stalno se svađamo” itd. Ove riječi samo djelomično otkrivaju prazninu, jad i očaj u dušama onih koji sebi traže lijeka. Ovo je jedna od…

onih tema o kojima se kod nas rijetko piše, pogotovo s naučnog i medicinskog aspekta, a koja je veoma prisutna među našim svijetom. Prisutnija od mnogih drugih o kojima naša štampa piše. Čini sihra prisutni su u našem svakodnevnom životu, a njegovi učinci, puni zla i nesreće, nerijetko su sudbina naših prijatelja, komšija, pa i nas samih. Mnogi će primijetiti kako kod nas, ali i u svijetu, nikad nije bilo više sihra nego danas. Cijela naselja zagađena su sihirskim činima, kako to kaže jedan naš hafiz. Posljedice su očevidne i manifestiraju se enormno velikim brojem zločina, samoubistava, razvoda, duševnih rastrojstava, psiho-oboljenja, pribjegavanja drogi i alkoholizmu, svakodenvnim svađama, sudskim sporovima.

Ljudi traže spasa, dok zvanična medicina još uvijek ne može ponuditi izlaz iz svih tragičnih situacija kroz koje mnogi prolaze. Zato se ljudi, tražeći izlaz, obraćaju i kome treba i kome ne treba. Mnogo ih je koji se obraćate spravljačima hamajlija i zapisa kako bi se oslobodili sihra i drugih čina i vratili zdravlje, mir, ljubav i harmoniju u svoj dom. Mali broj ih se obraća na pravo mjesto, originalnim i iskrenim liječnicima Allahovom Knjigom. Narod i nije toliko kriv, jer i ne zna napraviti razliku između ispravnog i neispravnog. Njih trebaju uputiti oni koji znaju ispravni vid liječenja, a to ne praktikuju iz njima poznatih razloga. Sve se pretvorilo u biznis…

Hajde, ni to nije toliki problem koliki je problem to što su ovi biznismeni za svoje najbliže saradnike unajmili bića koja niko ne vidi, a koja su prisutna svuda oko nas. Saradnja je na nivou, a jedini motiv njihovog posla jest interes. Onome koji “liječi” uz pomoć “prijatelja” džina interes je novac, odnosno materijalna dobit. Džinu je interes nanositi bol čovjeku, ali on to ne može sam i bez pomoći čovjeka sa ovog svijeta. Svijet džina i šejtana paralelan je našem svijetu, egzistira i ima moć razumijevanja i slobodnu volju kao i ljudi. Obavezni su izvršavati dužnosti isto kao i ljudi. Izvan su ljudskih čula. Ne mogu se vidjeti u svom stvarnom liku. Ali, zato imaju moć pretvaranja u likove životinja i ljudi. Za svoja djela će na Sudnjem danu polagati račune. Razmirice među supružnicima, razne bolesti, teškoće i nemiri, teška psihička stanja, pa čak i ludilo, to su posljedice njihova djelovanja na ljude.

Šejtan i sihirbaz isti su u neposlušnosti prema Allahu

Jasno je da džin neće pomoći sihirbazu niti mu služiti osim uz protuuslugu. Što je sihirbaz veći kafir, to je šejtan poslušniji i brži u izvršavanju njegovih naređenja. A ako sihirbaz uskrati poslušnost šejtanu, ovaj mu neće više služiti i ignorirat će njegova naređenja. Zbog toga su šejtan i sihirbaz potpuno isti u neposlušnosti prema Allahu. Sam pogled u njegovo lice dovoljna je konstatacija rečenom. Na njegovu licu vidjet ćeš tamu kufra poput crnog oblaka. A ako ga bolje upoznaš, primijetit ćeš da je u stalnom sukobu sa samim sobom, a tako isto i sa svojom ženom i djecom, nije u stanju mirno spavati, stalno se budi iz sna.

Sejtani uznemiravaju i porodicu toga čovjeka, njegovu djecu i ženu, tako da među njima učestaju svađe i nesuglasice. Istinu je rekao Allah, dž.š., u Kur’anu: “A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti” (Ta Ha, 124.).

Šest najpoznatijih vrsta sihra

Postoji šest najpoznatijih vrsta sihra: Sihr lažaca i gulikoža, onih koji obožavaju sedam planeta, pokretnih nebeskih tijela, za koje vjeruju da upravljaju svijetom i da im donose dobro i zlo. To su oni kojima je Allah, dž. š., poslao Ibrahima El-Halila, s.a.v.s., da im opovrgne njihove tvrdnje. Sihr onih koji se služe opsjenama, varkama, prividima i jakom voljom. Er-Razi navodi da uobrazilja može uticati na to da čovjek može hodati po drvetu položenom na površini vode, ali da ne može hodati po njemu ako je položeno na površinu zemlje ili slično tome.

Traženje pomoći od zemaljskih duhova, a to su džini i dijele se na dvije skupine: vjernike i kafire, a šejtani su kafiri među džinima. Sihr obmane čula i slabljenja vida, čarolije i varke. Temelji se na tome da se vid može ponekad zavarati tako da se zabavi jednom radnjom, a pri tome ispusti iz vida drugu, kao što vješt mađioničar pokazuje i izvodi određenu radnju i njome privuče pažnju gledalaca, a zatim njihov pogled prikuje za tu radnju i, dok nju obavlja, velikom brzinom uradi nešto drugo i onda im tek pokaže to drugo, što niko nije očekivao, a prisutni se zadive njegovoj vještini. Ovladavanje srcem, a to je da čarobnjak tvrdi kako on poznaje najveće Allahovo ime, te mu se džini zbog toga pokoravaju i naklonjeni su mu.

Ako se uoči da je slušalac slabijeg razuma, povjerovat će da je to stvarno istina i srcem će se vezati. U duši tada počne osjećati jednu vrstu straha i uplašenosti, a čim je pojačan strah, slabi moć i sposobnost osjetila, te sihirbaz može raditi šta hoće. Sihr kleveta kroz koji se ugodnim i lijepim riječima približava nekoj osobi, zavodeći je, što je vrlo rasprostranjeno među običnim svijetom.

hfz. mr. Senaid Zajimović
____________________________________________________

Postavljanje sihra i mjesta na koja se sihir postavlja

Postavljanje sihra moze biti izvedeno sa tri strane. Prvi slucaj je kada sihrbaz svojom rukom postavi ono sto je uradio. Zatim dolaze oni koji traze da se sihr napravi. Oba ova slucaja, sa stanovista mjesta na kojem ce se naci sihr, indenticna. I sihrbaz i onaj u cije je ime sihir uradjen postavljaju sihir samo na mjesta koja su dostupna svakom covjeku (odjeca, hrane i pice, kuca i zemljiste: postavljanje sihra na/u zemlju, u temelj, krov objekta, mjesta unutar kuce, cesto na prilazu kuci u vidu necistoca kada je sihir ocit, ili sihhr uradjen na vodu u kojem slucaju postaje neprimjetan itd. .

Na kraju, dolaze dzinni. Nakon sto sihrbaz napravi sihir, on naredi dzinima da postave sihir na mjesto do koga ce biti izrazito tesko ili nemoguce doci: procjepi u stijenama, tekuce, stajace vode itd. Specificnost ovako napravljenog sihira je da mjenja mjesto na kome je postavljen. Jedan dzin biva zaduzen samo za mjesto sihra. On nema mjesta direktnog utjecaja na stanje opsihrenog. Njegova uloga je samo u tome da svaki put kada se sazna mjesto sihra, premjestiti ga na drugo mjesto.

Tako, postoji i sihir koji nije napravljen ni na kakav predmet. Sihrbaz dzina jednostavno na osnovu proracuna odredjenih podataka uputi na neku osobu (sihrbazi traze od bolesnika ime, ime majke i datum rodjenja). Ali, elhamdulillah, pronalazak sihra, mada najlaksi, nije jedini nacin rjesavanja stanja sihirom izazvanih.
*****************************

Primjer lijecenja od sihra

Djevojka, kratko vrijeme nakon sto se udala, ostaje nepokretna. Nakon sto joj je proucena rukja, ustala je izljecena, ali kratko nakon toga sam dobio poziv da je opet u istom stanju. Rekao sam njenoj porodici da dolazim za jedan sahat da bi me oni nakon toga ponovo nazvali i prenjeli mi da je ozdravila! Dzinni kada osjete da bi mogli nastradati zbog toga sto rade ponekad napuste bolesnika. Ovo ne znaci da je problem rjesen. S obzirom da poznaju osobu u kojoj se nalaze, dzini znaju hoce li se moci vratiti napuste li tu osobu ili ne. Ako shvate da se mogu vratiti oni ce otici da ne bi bili muceni ucenjem Kur’ana. Isto se desilo i ovdje.

Nakon dan-dva sam joj ipak ucio rukju. Dzini su bili prisutni i pokazivali veliku agresivnost. Vezali smo je, ali je sve isprekidala. Dizala je i bacala stvari koje bi bile velik zalogaj i za veoma jake ljude. Na kraju su ipak posustali i iskazali svoju poslusnost. Priznali su ko ih je poslao i na sto je postavljen sihir (jaje na kojem je bilo napisano ime bolesnice i rijec umrla; bilo je nacrtano nekoliko srca, a izmedju toga lobanja).

Kazali su da je sihir postavljen uz temelj kuce, ispod plocnika. S obzirom da dzinni puno lazu, da je kuca napravljena dvadesetak godina prije nego je ova djevojka (snaha) dosla u u tu kucu, nisam im vjerovao. Ali oni su ustrajali u svojoj tvrdnji i nije preostalo nista drugo nego provjeriti. Prije nego sam im dopustio da odu, razvalili smo dio koji su spominjali i, zaista, duboko u zemlji, uz temelj, pronsali smo sihir (ono jaje). Nemoguce je bilo da covjek na bilo koji nacin, osim da razvali plocnik (sto nije ucinjeno) dopre do tog mjesta i postavi sihir. Znaci uradili su to dzinni. Nakon toga sunapustili ovu zenu. Elhamdulillah!
*************************************

Primjeri laznog lijecenja

1. Nazvao me je covjek cija je zena bila bolesna i htio je prije samog lijecenja da porazgovara o problemu u kome su se nasli. S obzirom da vec jedan dugi period medicina nije davala odgovore na bolest koja je tistila njegovu suprugu, on je lijek potrazio i na drugoj strani. Odveo je suprugu “lijecniku” i na jednom tretmanu lijecnik je zatrazio da zena sama udje u prostorijugdje ce biti odrzana sesija (jedna od uvjeta serijatski ispravno provedenog lijecenja je da zena ne smije sama prisustvovati lijecenju, uz nju mora biti mahrem -muz, otac, brat…).

Oni su napravili gresku i pristali na to. Kada su ostali sami “lijecnik” je poceo da dodituje zenu govoreci joj kako je ona njemu sudjena, kako ju je Allah dz.s. poslao njemu i jos stosta. Zena je istrcala iz sobe i sa svojim covjekom napustila ljecnikovu kucu. Ispricala je muzu ono sto se desilo i odlucili su da ga vise nece posjecivati. Medjutim, njegovom brezobrazluku i besramnosti nije bilo kraja. Nastavio je zvati ovog covjeka i upozoravati ga da problem kod njegove zene nije rijesen i da je i dalje treba dovoditi. Posavjetovao sam ga da ode posjetiti ovu varalicu i da mu zabrani da ih vise uznemirava, a on me je upitao da li on smije to uciniti jer bi mu taj ”lijecnik mogao uciniti nesto nazao?!

Znaci jedan od razloga zasto ljudi nastavljaju posjecivati varalice, cak i kada su svjesni njihovih prevara jeste strah. Strah koga ne bi trebalo biti ni kod jedne osobe koja vjeruje u Allaha, dz.s., i Njegovo odredjene.

2. Covjek je nazvao jednog ”lijecnika”, kako bi zakazao termin i kako bi se upoznao sa nacinom rada doticnog prije nego dodje do samog susreta. Lijecnik mu je izmedju ostaloga kazao da ce ga lijeciti odredjenim zapisima na sto ovaj nije pristao. Lijecnik se u momentu transformisao i odjednom je promjenio svoju metodu tvrdeci da je jedino sto cini ucenje Kur’ana nad bolesnikom, a da je, prije nego je saznao da to nije u redu, koristio zapise.

Covjek je pristao. Pri susretu je lijecnik ipak pokazao svoje pravo lice. Na svaku opasku u neutemeljenosti nekog od segmenta lijecenja on je izmisljao neke nove argumente za ovo ili ono. I tako u beskraj. Istina u rijecima ne bi trebala biti jedno, a u djelima nesto sasvim drugo. Ako je ovo slucaj, lijecnik nije onaj za koga se predstavlja.

3. Nemalo je i onih ”lijecnika” koji otvoreno u svome djelovanju praktikuju zabranjene aktivnosti. I ovdje presudnu ulogu igraju bolesnikova neupucenost, nuzda i lijecnikova sposobnost obmanjivanja. Razgovaro sam sa nekolicinom bolesnika koji su posjecivali ovakve lijecnike.

Primjer dvojice (lijecnika) se, po svojoj nakradnosti izdvaja. Upitao sam bolesnika na kome su se osim tragova bolesti uocavali znakovi potistenosti, depresije, razocaronosti, izgubljenosti, a koji nisu imali direktne veze sa simptomima bolesti, o cemu se radi. Sta je uzrokovalo njegovo takvo stanje? Odgovorio mi je da mu se desilo nesto sto je njegovo zivljenje ucinilo besmislenim i da od tada ne razmislja da li da se ubije. To se podrazumijeva! Jedino o cemu razmislja je kako to da uradi.

Lijecnik mu je kazao da ga je opsjela dzinica i da mora da ga lijeci u putpuno zatamnjenoj prostoriji. Naredio mu je da skine odjecu i da legne, a on je za to vrijeme pisao (navodno) Kur’anske ajete iznad vrata, prozora i po bolesnikovom tijelu. Zatim je nad bolesnikom izvodio ”obrede” koji u potpunosti odgovaraju aktima homoseksualizma.

Bolesnik je bio razapet nekakvom unutrasnjom spoznajom da to nije u redu, s jedne strane, a strahom i zeljom za izljecenjem pa i po cijenu ….., sa druge strane! Valja znati da ”lijecnik” koji praktikuje ovaj vid lijecenja moze biti samo jedno od dvoje: sihrbaz ili onaj ko zeli biti sihrbazom (aktom homoseksualizma prozetim odrdjenim rijecima vradjbine, onaj ko zeli, postaje sihrbaz).

Iz knjige “Kur’anska hamajlija” – autor: Almin Omerasevic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta