Akida
River Surrounded by Rocks

Šta je vrelo “Havd”?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Havd je vrelo, čija je voda bjelja od mlijeka, miris ljepši od miska, na kome je čaša za pijenje vode koliko zvijezda na nebu, a voda u Havd dotiče iz džennetske rijeke Kevser; ko se jednom napije njegove vode, neće nikad više ožednjeti.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Širina mu je kao što je razdaljina od Ejle do Adena.“ (Muslim)
Ejla je, kao što je poznato, grad u Akabi u Jordanu, a Aden je grad u Jemenu.

”Moje vrelo bit će dugo koliko je mjesec dana hoda, a isto toliko i široko.“ (Buhari)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, također je rekao:“ Voda mu je bjelja od mlijeka, miris mu je ljepši od mirisa miska, a njegove posude su kao zvijezde na nebu. Ja ću sa njega odvraćati ljude kao što neko sa svoga vrela odvraća deve drugih ljudi.” Neki ashabi upitali su Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Božiji Poslaniče, hoćeš li nas toga dana prepoznati?” On odgovori: ”Da, vi ćete imati znak koji niko iz drugih naroda neće imati – dolazit ćete mi sa tragovima od abdesta (na licu).”

Brate po vjeri, Allahov robe, raduj se danu kada ćeš stati nad Havdom sa ostalim muslimanima i stoga pazi da ne uradiš ono zbog čega bi bio udaljen sa tog Havda.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem , rekao je: ”Ja ću biti na Vrelu i gledati ko će od vas prići do mene. Neki ljudi će se udaljiti, pa ću ja reći: ‘O Gospodaru moj, oni su od mene i mog ummeta!’, pa će mi se reći: ‘Zar nisi čuo šta su radili nakon tebe? Tako mi Allaha, nakon tebe su se potpuno odmetnuli. ”( Buhari, Muslim)

U drugoj predaji se kaže da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Nesretnik je onaj ko je poslije mene mijenjao (vjeru).”

Sanel Ramić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta