Odgovori

Šta sa novcem od kamate / Parfemi i kreme u kojima ima alkohola

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Šta sa novcem od kamate

PITANJE: Jedan džematlija postavio je sljedeće pitanje: Imao je štednju 5 godina u banci, kad mu je istekla štednja, tražio je izvadak o svim uplatama gdje je evidentiran i priliv kamate te sad se želi riješiti te kamate. Svjestan je da nema hajra u tome novcu niti nagrade gdje god da ga dadne. Da li je bolje da tu kamatu dadne za džamiju, socijalno ugrožene i siromašne ili negdje drugdje?

ODGOVOR: Općepoznata je činjenica da je kamata strogo zabranjena u islamu, bilo da se radi o uzimanju ili davanju iste. To je jedan od rijetkih grijeha za koji Allah objavljuje rat njegovom počiniocu. Isto tako, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je kamatu uvrstio u sedam upropaštavajućih velikih grijeha. Stoga, musliman mora biti izuzetno oprezan kada je kamata u pitanju. S tim u vezi, muslimani ne bi trebali svoj novac da pohranjuju na bankovne račune niti da isti oročavaju na određeni period jer tim činom direktno pomažu banku u nepravdi i grijehu koji nanosi društvu, a Uzvišeni Allah veli: „Ne sarađujte u grijehu i neprijateljstvu.“ (el-Maide, 2).

Izlaz je u tome da se novac pohrani u sef koji posjeduju banke te ih se na taj način spriječi da posluju s novcem i na njega obračunavaju kamatu. Međutim, ako je ipak riječ o većoj količini novca koja mora biti pohranjena na račun s tim da će banka na taj iznos neminovno klijentu dodijeliti i kamatu onda će musliman u tom slučaju podignuti kamatni iznos i neće ga ostaviti banci. Nakon što dođe u posjed kamatnog iznosa musliman je dužan da taj iznos odvoji od ostatka svog imetka i da ga se riješi.

Novac od kamate će udjeliti siromasima i miskinima s tim da mu se to neće računati kao sadaka jer je riječ o imetku koji je stečen na nedozvoljen (haram) način.
______________________________________________________

 Parfemi i kreme u kojima ima alkohola

PITANJE: Esselamu alejkum. Kratko pitanje: dali je dozvoljeno koristiti parfeme kreme u kojima ima alkohola i dali kvari to abdest il namaz?

ODGOVOR: Korištenje parfema i krema koje u sebi sadrže određeni postotak alkohola je dozvoljeno. Klanjanje namaza u odjeći namirisanoj takvim parfemom ne utiče na ispravnost namaza jer je preferirajuće mišljenje da je alkohol čista materija i pored toga što je zabranjen za konzumiranje. Dokazi koji ukazuju na činjenicu da je alkohol čist su:

– Osnova je da su sve materije čiste sve dok ne dođe dokaz koji ukazuje na suprotno, a ne postoji jasan i nedvosmislen dokaz koji ukazuje da je alkohol nečist.

– Kada je alkohol zabranjen, ashabi su ga proljevali ulicama Medine, a nakon toga kročili tim istim ulicama a zatim ulazili u mesdžid. Da je alkohol nečista materija Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi im naredio da operu svoju obuću, a on to nije učinio.

– Također, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije naredio da se operu posude u kojima je bio alkohol, a sve to ukazuje na činjenicu da alkohol sam po sebi nije nečista materija. Dakle, nema smetnje da se koriste parfemi i kreme koje u sebi sadrže alkohol. A Allah najbolje zna.

Na pitanja odgovorio: mr Fahret Kadrić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta