Smrt i sudnji dan

Stanje duše poslije smrti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Rekao je Ibnul Kajjim, neka mu se Allah smiluje: “Duse su nejednake u svom boravistu u Berzahu i medu njima postoje ogromne razlike: – Jedna skupina dusa zauzima najuzvisenije mjesto koje pripada velikanima, a to su duse vjerovjesnika, nekaje salavat i selam na njih, a postoji razlika medu njihovim boravistima, onako kako ih je vidio Resulullah s.a.v.s. u noci Isra’

– U drugu skupinu spadaju duse koje ce kao zelene ptice letiti kuda one hoce, a to su duse sehida, ne svih, duse nekih sehida bice zadrzane na ulasku u dzennet zato sto su umrli pod dugom ili slicno tome, kao sto je u Musnedu Muhammeda bin Abdullaha bin Dzahsa receno kako je dosao neki covjek Resulullahu s.a.v.s. i pitao ga: ” O Bozji poslanice, sta ce biti sa mnom ako poginem na Bozijem putu?” Resulullah s.a.v.s. je odgovorio: “Uci ces u dzennet.” Potom se okrenuo i dodao je: “Osim ako ostanes pod dugom, upravo mi je to Dzibril prenio .”

– Neke duse ce biti zadrzane na vratima dzenneta kao sto stoji u sljedecem hadisu: “Vidio sam vaseg druga zadrzanog na vratima dzenneta .” – Neke ce skupine biti zadrzane u kaburu, kao na primjer: onaj koji je iz oholosti pustao da mu se ogrtac vuce po zemlji, a zatim je poginuo na Bozijem putu, pa su neki ljudi kazali: ” Prijatan mu dzennet, a Resulullah s.a.v.s. je na to rekao: “Tako mi onog u cijoj je ruci moja dusa, zaista njegov ogrtac kojeg je oblacio pod njim ce paliti vatru u kaburu .”

Neke ce boraviste naci na vratima dzenneta, kao sto stoji u hadisu Ibn Abasa; ” Sehidi ce imati boraviste na bljestavoj rijeci, na vratima dzenneta u zelenom dvorcu, i izlazice njihova opskrba iz dzenneta ujutro i uvece. ” (hadis prenosi Ahmed) To je tako uz izuzetak

Dzafera bin Ebi Taliba kome je Allah na mjesto odsjecenih ruku podario krila kojim ce letjeti po dzennetu kuda zeli.

-Medu njima ce biti duse koje ce biti zadrzane na zemlji i nece se popeti do uzvisenog mjesta; to je svaka niska, zemaljska dusa. Zaista se zemaljske duse nece sastati sa nebeskim dusama, kao sto se nisu sastajale na zemlji. Dusa koja nije na dunjaluku postigla da upozna svoga Gospodara, iskaze ljubav prema Njemu, velicanje, podrsku i priblizavanje Njemu je dusa zemaljska i po mjestu i po opredjeljenju i ona ce zbog toga i napustanjem tijela ostati na istom mjestu.

-A uzvisene duse, koje su na dunjaljuku bile privrzene Allahovoj ljubavi, koje su Ga spominjale ,koje su mu se priblizavale i druzile (saosjecale) s Njim bice, kad se rastave od tijela, sa uzvisenim dusama koje su im slicne. Covjek ce biti sa onima kojevoli u Berzahu i na Sudnjem danu. Tu ce Allah Uzviseni vjencavati duse i ucinice da duse vjernika budu sa ugodnim, sebi slicnim, dobrim dusama. Takva dusa sastace se sa svojim sestrama, sa vlasnicama dobrih dijela i ostace sa njima.

Jedne ce biti u plamenu pripremljenom za bludnike i bludnice, neke ce u rijeci krvi plivati a kamenje ce im biti davano u usta zalogaj po zalogaj.” Sretne I nesretne duse nece boraviti na istom mjestu nego ce neke biti u uzvisenom boravistu, a neke ce na zemlji ostati i nece se sa nje uzdizati. Potom je dodao: “A ti, ako budes razmisljao o onome sto je rekao Poslanik s.a.v.s. i ashabi njegovi, napravices pravi posao jer ces, interesujuci se o ovome, upoznati istinske dokaze za to.

I budi siguran da medju ovima sahih tragovima nema protivrjecja, i da oni jedan drugog potvr|uju, ali pri tome vodi racuna o tome da dusa ima svojeposebne zakone koji su drugaciji od zakona tijela i da ona, iako je njeno mjesto u dzennetu i na nebesima, doseze do prostora kabura i do tijela u njemu; ona se krece najvecom brzinom, brzo se prenosi, uzdize i spusta.

A duse se dijele na: slobodne, neslobodne, nebeske i dunjalucke. One poslije rastanka sa tijelom imaju osobine zdravlja i bolesti, ugodnosti i uzitka i bola mnogo izrazenije nego kad je bila spojena sa tijelom. U njenom svijetu ima hapsenje, bol, patnja, bolest i tuga. Ali, pored toga, postoji i naslada, rahatluk, uzivanje i sloboda. A stanje duse u tijelu mozemo usporediti sa stanjem djeteta u majcinoj utrobi, a njen rastanak sa tijelom mozemo usporediti sa momentom kad dijete napusta majcinu utrobu. Ona ima cetri kuce, a svaka je velicanstvenija od one u kojoj je prije bila.

-Prva kuca u utrobi majke izgleda kao okruzenje, tjesnac , briga i trostruka tmina

-Drugo je boraviste u kojem covjek odraste u ljubavii njeznosti i u njoj stekne dobro i zlo i uzroke srece i nesrece

– Trece je boraviste kuca u Berzahu koja je prostranija i velicanstvenija od prethodne, a ona na prethodnu lici kao prethodna na prvu

– Cetvrto je boraviste vjecna kuca, a to je dzennet ili dzehennem pa poslije ovoga nema vise kuca, a Allah prenosi dusu iz jednog boravista u drugo, postepeno sve dok je ne smjesti u onu odgovarajucu i nece je zapasti druga do ona koja je za nju stvorena I pripremljena u skladu sa dijelima koja su do nje dovela.

U svakoj kuci dusa se mora pridrzavati zakona koji su potpuno razliciti od zakona u drugoj kusi.

Blagoslovljen je Allah koji ju je stvorio, odgojio, usmrtio, pa prozivio, pa je ucinio sretnom ili nesretnom, koji je utvrdio stepene njegove srece i njene nesrece, koji joj je dao razlicite stepene znanja, djela, snage i lijepog ponasanja. Ko na pravi nacin spozna dusu posvjedocice da nema drugog bogaosim Allaha, Jedinog, Koji nema druga, Onaj komepripada sva vlast i sva hvala, sve dobro, svaka odluka, sva snaga i moc, sav ugled i cast, sva mudrost i potpuno savrsenstvo, i spozna istinitost vjerovjesnika i Poslanik s.a.v.s.a i prihvati poruke sa kojima su poslati istinitim (sto zdrava pamet
prihvata i ljudska narav), a odbaci ono sto se ne podudara kao neistina.

Pripremio prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta