Odgovori

Stanovnici Dženneta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum! U jednom hadisu pročitala sam da će u Džennetu biti golobradi mladići. Na šta se to odnosi? Je li mladići bez brade? Kako da protumačite taj hadis? Hoće li Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, imati bradu? Poznato je da je fitra, priroda da muškarcu raste brada i to je normalno, mada danas na ovom vaktu  većina se brije i uklanja bradu izuzev onih koji čvrsto drže do vjere? Kakvi su ti mladići, šta će oni raditi? Je li se to posebno  odnosi na te mladiće ili na sve muškarce u Džennetu?

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Spomenuti hadisi ukazuju na opis stanovnika Dženneta, tj. da će biti u najpotpunijoj ljepoti, snazi i mladosti, da će njihova odjeća uvijek biti nova i da njihova mladost neće prestajati niti nestajati, već će sve vrijeme biti u tom stanju. Postojanje brade na dunjaluku ukazuje na promjenu u ljudskom obliku i na prelazak iz jedne starosne dobi u drugu, što nije svojstveno za stanovnike Dženneta, jer se njihovo stanje ne mijenja, uvijek su u potpunoj ljepoti, snazi i mladosti. Puštanje brade je od fitreta na dunjaluku i muslimani su obavezni da puštaju bradu, dok je ahiret mjesto nagrade i na njemu nema izvršavanja naredbi, klonjenja zabrana niti rada, već samo vječno uživanje. Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio: Mr. Osman Smajlović

 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta