Odgovori

Stav islama po pitanju nikaba?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Je li nikab obavezan ili pohvalan? Da li je nikab novotarija? Koji su stavovi učenjaka po pitanju nikaba?

ODGOVOR: O nikabu bi se moglo mnogo toga kazati, generalno mi živimo u vremenu kada se na nikab itekako gleda neispravno, od strane zapadnjaka pa i od strane velikog broja muslimana. Kada gledamo sa aspekta islama, nikab može biti samo jedan od dva propisa ili je to pohvalna stvar sunet, ili je to vadžib (obaveza) za žene.

Nikada niko od uleme u historiji, nije rekao da je nikab novotarija ili da je to nešto što ne postoji u islamu. Osim što sad imamo posljednjih deset, petnaest godina neke ljude koji pod raznoraznim pritiscima političkim govore neke stvari koje nemaju utemeljenja u islamu. 1400 godina u ummetu nikada niko od uleme nije kazao da je nikab novotarija. Nikab su nosile supruge Bozijeg poslanika a.s. Određeni Kur’anski ajeti od strane uleme su razumljeni da je nikab sunet, a neko je razumio da je nikab vadžib. Tako da nikab samo može sa kruži između pohvalan i lijep postupak, ili da je to Obaveza za ženu, nema treće.

Tako da žene koje nose nikab ili su nagrađene, praktikuju sunet Bozijeg poslanika a.s. odnosno supruga Bozijeg poslanika a.s. Učinile su dobrovoljno djelo ili su ispunile vadžib. Nikakvi plaćenici, nikakva novotarija itd. Tako da insan treba da zna da postoji jako razilaženje među učenjacima da li je ženama obaveza da nose nikab. Ja lično sam stava da ženama nije obaveza nositi nikab, ali sam i stava da žena vjernica treba da žudi ka tome da pokrije svoje lice prilikom izlaska iz kuće, da jednostavno ono što je najljepše na njenim tijelu je njeno lice.

Lice je svakako pokazatelj ljepote. Zato kažemo za neku osobu lijepa je ili nije lijepa. Gdje je lijepa? Gdje se ljepota vidi? Na licu! Tako da žena vjernica bi trebala da mašta da žudi da dode u situaciju da ona može da praktikuje sunet, kojeg su praktikovale supruge Bozijeg poslanika s. a. w. s.
Bio je dio učenjaka koji su smatrali da je u osnovi ženama u obavezi da nose nikab, a bilo je učenjaka koji su smatrali da kada dođu vremena, smutnje, grijeha, kada se ljudi više ne boje Boga, ne obaraju pogled, tada je ženama koje su lijepe obaveza da nose nikab, kako jednostavno grešnici i nemoralne osobe ne bi gledali u njih. U svakom slučaju pitanje nikaba ne bi trebalo da bude razlogom razdora među muslimanima.

Nažalost mi imamo žene muslimanke, pa nekad i žene koje su pokrivene koje preziru žene koje nose nikab, samo zbog nikaba. Kao to je nešto nepotrebno, to je nesto doneseno, to je neka novotarija itd. Nikab je propis islama. Ne smije se mrziti nikab kao pojava, to je propis vjere. Žena koja smatra da nikab nije obaveza i ne nosi ga to je njena stvar, ali mrziti nekoga i prezirati zbog nošenja nikaba, je opasna stvar jer se time mrzi i prezire propis dina. Samim tim isto tako neispravno je očekivati od žena koje nose nikab da su nepogrešive.

Žena koja nosi nikab ispunila je jedan propis vjere može ona nekad da pogriješi, može nedaj Bože i slagati, može prevariti, može možda i ukrasti ali ona je ispunila nešto u vjeri, a to je nošenje nikaba.

Odgovorio dr Elvedin Pezić
Preuzeto sa: pitajučene.com
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta