Prilozi posjetitelja

Strpljivost u životnim iskušenjima i situacijama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Mnogo životnih situacija nas navodi na to da pomislimo da nema dalje, ali ima dalje uz Allahovu pomoć, te životne situacije su nama test, čišćenje od grijeha i jačanje za još neke druge situacije. Ovi testovi/iskušenja su samo dunjalučka iskušenja koja nisu nerešiva, svako iskušenje koje nam je On, Uzvišeni pripremio, pripremio nam je i izlaz iz njega i to veličanstven izlaz, ogromnu sreću i snagu, da time zaboravimo ono što je prije bilo. 
 
Zaista Njegova moć je toliko silna, da naš razum ne može da zamisli šta je u stanju da naš Gospodar za nas u jednoj sekudni uradi. Koliko god da se nama životne situacije činile teškim to je razumljivo jer smo insani i stvoreni smo kao slabašni, ali vjerom u Allaha, osloncem na Allaha i jakom voljom možemo uspjeti i izaći iz tih situacija bez da utiču na naše emocionalno stanje. Treba da nam je na umu, da Allah svoga roba pomaže i kad rob na Njega zaboravi, pa čak i kad mu griješi.
 
 A zamislimo tek šta je Allah pripremio onim robovima koji se trude i u životu na dunjaluku i u životu na Ahiretu. Oni koji se na Allaha oslanjaju nikad nisu na gubitku, koliko god da su životne situacije teške. Olakšanje dolazi kad čovek pomisli da olakšanja nema, a onda Allah dokaže šta je u stanju učiniti i zadivi insana, da on ostane bez teksta, pa i čak da se ne stigne i zahvaliti od tog zadivljenja.
 
 Kad nas stignu iskušenja i nedaće, budimo od onih koji će, inšallah, reći: “Moj Gospodar zna, a ja ne znam moj razum ne može da doseže Allahovu mudrost, jer On zna za šta me priprema i Njemu hvala, doista je On jedini hvale dostojan.” 
 
Ne postoji ni jedna situacija iz koje Allah nije dao izlaz i sreću, pa svaka druga koja nas zadesi samo je dokaz Njegove moći.
 
وَلَنَبْلُوَنَّكُم بِشَىْءٍ مِّنَ ٱلْخَوْفِ وَٱلْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ ٱلْأَمْوَٰلِ وَٱلْأَنفُسِ وَٱلثَّمَرَٰتِۗ وَبَشِّرِ ٱلصَّٰبِرِينَ
 
Mi ćemo vas u iskušenje dovoditi, malo strahom i gladovanjem, te gubljenjem imetka, života i ljetine. A ti obraduj strpljive,
 
ٱلَّذِينَ إِذَآ أَصَٰبَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُوٓا۟ إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّآ إِلَيْهِ رَٰجِعُونَ
 
one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: “Mi smo, doista, Allahovi i Njemu ćemo se, sigurno, vratiti.”
 
أُو۟لَٰٓئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَٰتٌ مِّن رَّبِّهِمْ وَرَحْمَةٌۖ وَأُو۟لَٰٓئِكَ هُمُ ٱلْمُهْتَدُونَ
 
To su oni kojima pripadaju blagoslovi od Gospodara njihova i milost; oni su na Pravom putu. (El-Bekare, 155-157)

Sestra M. T.
_________________

Pošaljite nam i vi vašu priču/prilog na adresu: Prilozi_posjetitelja@mail.com / ili  putem naše FB stranice

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta