Smrt i sudnji dan

Svaka duša će smrt okusiti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Iz arhive

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Često se podsjećajte na smrt, jer to čisti od grijeha i uništava pretjeranu žudnju za ovim svijetom.” Prije sedmicu-dvije na NUM-u sam gledao video pod nazivom Šta će ostati na tvom FB profilu poslije tvoje smrti? i pravu suštinu tog videa shvatio sam kada sam neki dan ulazio na FB profil rahmetli Almira Kasumovića, jednog od trojice navijača koji su u saobraćajnoj nesreći, nakon utakmice BiH – Litvanija, izgubili život. Subhanallah, tek tada čovjek shvati da to nije šala i da smrt vreba čovjeka bez obzira na njegovu starost.

Skoro smo imali priliku čitati o hadžinici iz Tutina (Sandžak) Hatki Adilović koja je preselila na ahiret tokom tavafa ispred Kabe u Mekki, čineći umranski tavaf na samo nekoliko metara od Hadžerul-esveda. Zatim smo mogli čitati kako je od posljedica srčanog udara na ahiret preselila dvadesetdvogodišnja Bišćanka Sara Tulić. Navodi se da je Sara poslije namaza sjela da uči Kur’an kada je Melek smrti uzeo njenu plemenitu i čistu dušu. Također, mogli smo čitati o smrti Emraha Smajilhodžića, dvogodišnjeg dječaka iz Tešnja koji je imao tumor na mozgu i koji je preselio na ahiret u Turskoj gdje je bio na liječenju, ali je pao u komu nekoliko sati prije operacije i njegovo malehno srce više nije moglo da se bori sa ovom opakom bolešću…

Subhanallah, koliko je ovakvih slučajeva iz kojih čovjek može vidjeti da ne umiru samo stare osobe, nego da da smrt može doći bilo kome, bez obzira na njegovu starost.

Pitanje je da li smo se mi pripremili za smrt i za život koji dolazi poslije ovodunjalučkog? Čovjek cijelo vrijeme razmišlja: popravit ću se, inšallah, okrenut ću se više vjeri, počet ću više da učim Kur’an, više da izučavam propise vjere, više za zikrim, nastojat ću da svoje namaze obavljam na vrijeme i sa većom skrušenošću, češće ću da odlazim u džamiju radi zajedničkih namaza i veće nagrade, manje ću da provodim vrijeme gledajući TV, manje ću da surfam internetom i da čitam “jalove” postove i prepucavanja na Facebooku, izbjegavat ću činjenje harama za koje sam svjestan da ih činim… Ma, bit ću bolji musliman / muslimanka u svakom pogledu, popravit ću se sigurno jednoga dana…

Ali, ko nam garantuje da ćemo doživjeti taj dan? Subhanallah, smrt može doći iznenada, i onda uzalud kajanje. Prilika, ili bolje rečeno vrijeme, koja nam je data da se što bolje pripremimo i što više dobrih djela zaradimo na ovom svijetu (od kojih nam zavisi naš vječni život – kazna ili veličina nagrade na onom svijetu) – naglo može biti PREKINUTA.

Zato, izvucimo pouku iz ovih događaja i iz ovih riječi, probudimo se iz nemara, jer možda nam je još malo vremena ostalo na ovom svijetu. Brat Almir Kasumović, navijač koji je poginuo prilikom povratka u BiH, ni slutio nije da mu je bilo ostalo jos samo šest mjeseci života, kada je na svom FB profilu objavio fotografiju sa svježe iskopanim kaburom, a zatim napravio fotomontažu na kojoj je sebe “smjestio” u kabur. Na fotografiji je napisao: “Ja Rabbi, neka mi ovo bude najbolji ders. Amin! Sjeti se smrti i kabura. Ovdje ležim ja, sutra ćeš ti.”

I za kraj, neka nam je često na umu ovaj kur’anski ajet: “Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobit ćete u potpunosti vaše nagrade, i ko bude od Vatre udaljen i u Džennet uveden – taj je postigao šta je želio; a život na ovom svijetu samo je varljivo naslađivanje.” (Alu Imran, 185)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta