Zanimljivosti i nauka

Svakodnevni spolni odnos poboljšava kvalitet spermatozoida

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Muškarci sa problemima plodnosti bi prema australijskim naučnicima trebali češće spolno općiti. Kvalitet njihovih spermatozoida se svakodnevnim općenjem znatno poboljšava. Ejakulacija svaka 24 sata reducira…

prethodno utvrđena DNK-oštećenja, objasnio je australijski ljekar David Greening prilikom godišnje sjednice Evropskog društva za mušku reprodukciju i embriologiju u Amsterdamu (ESHRE). Prije ove studije je, prema BBC-u, dotični ljekar savjetovao svoje pacijente da opće svaki drugi, odnosno treći dan. To se međutim promijenilo.

118 muškaraca je učestvovalo u spomenutoj studiji. Kod 80% muškaraca su se DNK-oštećenja nakon sedam dana „intenzivne prakse” reducirala za 12%. Za tih sedam dana se smanjio broj spermatozoida sa 180 miliona na 70 miliona, ali je i dalje bila u uobičajenoj plodnoj skali. Greening procjenjuje da bi broj spermatozoida tek nakon 14 intenzivnih dana, opao ispod kritične vrijednosti.

Greening objašnjava da, što duže spermatozoidi borave u muškom organizmu, veća je vjerovatnoća da radikali (molekule koje lahko “napadaju” druge molekule) naškode DNK-u.

Pored toga, spermatozoidi postaju i inertniji pri dužem boravku u toploj okolini.
Sve spomenuto bi se češćim općenjem moglo izbjeći, tvrdi Greening, i ubijeđen je da bi se ova praksa kod muškaraca isplatila, kao što BBC obaviještava.

Nešto oprezniji je Greeningov kolega Alan Pacey sa Univerziteta Sheffield. On upozorava da naročito muškarci sa prorijeđenim brojem spermatozoida kvantitativno ne bi trebali pretjerivati.

IslamBosna

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta