Odgovori

Je li muslimanu dozvoljeno tetoviranje / Da li moram ukloniti tetovažu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Je li muslimanu uopšteno dozvoljeno tetoviranje i da li je dozvoljeno tetoviranje ajeta ili hadisa na svom tijelu?

Odgovor: Islam je dozvolio muškarcu i ženi ukrase i ljepotu: “O sinovi Ademovi lijepo se obucite kad god krenete na molitvu…” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Allah je lijep i voli ljepotu. Allah voli da vidi tragove Svoje milosti na Svom robu.”

Međutim, islam je protiv lažne i vještačke ljepote, tj. protiv svakog iskrivljavanja, deformacije, varanja i lažnog izgleda. Tetoviranja je jedna vrsta unakažavanja Allahovih stvorenja, jedna vrsta obmane i varanja. To je šejtanski posao, jer se šejtan zakleo da će nagovarati ljude da skrnave Allahova stvaranja. Prema tome, onaj ko je to već uradio treba da zna da je mjesto tetovaže nečisto zbog postojanja krvi i zato se treba ukloniti pa makar i hirurškim zahvatom ukoliko neće imati nekih opasnih posljedica i nakon toga treba se pokajati od toga. To podjednako važi i za muškarca i za ženu.

Tetoviranje ajeta i hadisa je još više zabranjeno od obične tetovaže, jer se time Allahove riječi pišu sa nečistom tvari, i na taj način se omalovažavaju. Zbog toga što se tetovaža ne može skinuti prilikom vršenja nužde, itd. Tetoviranje je strogo zabranjeno u islamu. Poslanik je to zabranio i rekao da je Allah prokleo i one koji tetoviraju i koji traže da im se to radi.

Na pitanje odgovorio dr. Sulejman Topoljak
________________________________

Da li moram ukloniti tetovažu

Pitanje: Selam alejkum! Imam tetovažu koju sam istetovirao u vremenu nevjerovanja. Da li je moram otkloniti?

Odgovor: Ve alejkumus-selam! Hvala Allahu koji ti je ukazao na Pravi put i omilio pokornost Njemu Uzvišenom. Tetovaža se ubraja u veliki grijeh, i onaj koji tetovira i kojem se tetovira su prokleteni sve do momenta dok se ne pokaju Uzvišenom, nakon što se pokaju prestaju biti prokleteni. Danas postoji način kako uspješno otkloniti tetovžu. Obično su te terapije preskupe i zahtjevaju procedure koje mnogu biti veoma bolne. Ako se musliman tetovira u periodu kada nije znao da je to haram ili osoba se tetovira prije primanja islama, onda su dužni da je uklone kad saznaju za zabranu tetoviranja.

Ali, ako će im uklanjanje tetovaže biti preteško, jako bolno ili štetiti, onda je dovoljno da se pokaju i da traže oprosta od Uzvišenog Allaha, a kao i svako pokajanje, tako i ovdje treba čvrsta odluka da se više neće vratiti činjenju tog grijeha. Kaže Uzvišeni Allah: ”… i u vjeri vam nije ništa teško propisao…” (Hadždž, 78.) A Allah zna najbolje!

Abdullah Mujić, prof. 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta