Odgovori

Ima li musliman pravo dati zekat svojim rođacima?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Ima li musliman pravo dati zekat svojim rođacima?

Odgovor: Načelno pravilo u vezi s tim glasi da zekat nije dozvoljeno dati onom koga se mora izdržavati; dati zekat rođaku koga se mora izdržavati znači uskratiti mu izdržavanje. A ako čovjek nije dužan izdržavati nekog svog rođaka, kao, naprimjer, brata koji ima mušku djecu (ako ima mušku djecu, među njima dvojicom nema nasljeđivanja), tad mu je dozvoljeno dati zekat (ako spada u bilo koju kategoriju onih koji polažu pravo na zekat).

Isto tako, ako čovjekova bliža rodbina, otac i mati, brat i sestra, nema potrebe za izdržavanjem, ali ima velike dugove, tad im može dati zekat da izmire te dugove (pod uvjetom da nisu nastali zato što je čovjek podbacio u izdržavanju te svoje rodbine). Navest ćemo ovdje jedan primjer za to. Čovjek ima sina koji je napravio saobraćajni udes i uzrokovao štetu na autu koju mora platiti – dozvoljeno je da otac dā zekat u tu svrhu, jer šteta koju je napravio sin nema ništa s izdržavanjem, koje je očeva dužnost. Dakle, zekat se može dati bližnjem koji na taj imetak polaže pravo samo u svojstvu onog ko uzima zekat.

Šejh Muhammed b. Usejmin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta