Odgovori

Maltretiranje supruge / Lijep ahlak medju supružnicima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: U braku sam 14 godina. U  posljednjih 4 godine mi se dasvaju pshicke troture. Od strane muza se zna desiti da mi govori pogrdne rijeci (uglavnom su to ponizavajuce rijeci), koje ne bih navela. Nekad znam prosaburati i kasnije mu reci da to sto radi nije islamski, ali nekad stvarno ne mogu i dodje do svadje. Jer mislim da zena muslimanka koja obavlja namaz, koja je pokrivena i nastoji obavljati ostale islamske duznosti nije ovo zasluzila.

Takodjer kada ruzno kaze nesto starijoj kcerci ja stanem u njezinu zastitu. Ona je pokrivena i u pubertetu i ne zelim da se ponizavajuce osjeca poslije tih rijeci. Tada on pocne govoriti da okrecem djecu protiv njega, i pocnem me kleti. Mozda grijesim ali ne zelim da se moje dijete osjeca napusteno i zapostavljeno. Znam da nekad trebam kasnije to njemu nasamo reci, da ne upotrebljava ruzan rijecnik prema njoj.

Onda on pocne spominajti razvod, da ima koju ce on dovesti, da ja idem kod roditelja sa djecom. Jednostavno me pocne ucjenjivati sa drugom zenom kao da sam ja stvar i da sam ja za sve kriva, i prestane komunicirati sa mnom. Ja sam donekle na sve to ogluhila, i donekle mi nije vise vazno, te uvrede, ucjenjivanja….
Sada je takva situacija da nam je tri dana dobro cetvrti lose. Ja vise nemam snage. Pitam se cemu ovo vodi, sve te uvrede i ucjene.
Kakav je propis za moj slucaj u islamu, jer nema fizicke troture, nego samo psihicke? Da li mi je dozvoljen razvod?

ODGOVOR: Ve alejkumuslam. Molim Uzvišenog Allah da vam olakša, da vas pomoge i da vam da strpljenje.

Zaista musliman u ovakvim i sličnim situacijama nezna kome da se obrati. Da li supruzi koja je postavila pitanje ili suprugu koji je povod pitanja. Draga moja braćo! Naš problem nije u neznanju, već u ne prakticiranju onoga što znamo. Da li postoji musliman, koji posjeduje prosječno znanje o islamu, da ne zna da nije dozvoljeno vrijeđati suprugu, djecu …? Mislim da ćemo se složiti oko odgovora, pa šta reći za osobu koja tvrdi da slijedi Kur`an i sunnet Poslanika, sallahu alejhi ve selem, čak više možda misli da je od Allahovi miljenika – evlija i da je obezbjedio ulazak u Dženet i ne to obični već Firdeus.

Da li mi živimo u savremenom džahilijetu, pa maltretiramo naše kćerke, naše džigerice. Dragi moj brate! Da li ti je poznata praksa Božijeg poslanika prema njegovim kćerkama. Prema Zejnebi, Rukeji, Umu Kulsum i Fatimi. Da li znaš da kada bi Fatima dolazila kod Poslanika da bi ustajao uzeo je za ruku, poljubio i posadio na svoje mjesto. Zar želiš da protjeraš svoju kćerku iz islama i hidžaba i utjeraš je u razgolićenost i bestidnost. Umjesto da se ponosiš sa svojom kćerkom koja je pokrivena, ti je maltretiraš. Da li je to nagrada za hidžab?

Umjesto da se pokaješ Allahu i ostaviš ružne postupke prema svojim najdražim ti prijetiš razvodom braka, drugom ženom… Od kada su Allahove svetinje i propisi postali predmetom poigravanja i ucjenjivanja drugih? Zar misliš da će ti Allah dati berićet u braku kojeg si zasnovao na tebi poznatim osnovama? Znaj da se obnašaš sa Allahom gospodarom svih svjetova, Silnim, Snažnim i da nije u pitanju tvoja supruga i kćerka. Pokaj se iskreno Allahu, zatraši halal od tebi najbližih osoba i živi životom koji je izgrađen na Kur`anu I sunnetu.

A tebi draga sesto pripada pravo rastave braka ukoliko tvoj suprug nastavi da te bespravno vrijeđa i ponižava. Allah najbolje zna
_________________________

Lijep ahlak medju supružnicima

PITANJE: Selam alejkum! Danas sam iznervirala mog muza, pa mi je rekao neke ruzne rijeci, na sto sam mu uzvratila istom mjerom. Ono oko cega se ne mozemo sloziti jeste to sto je on uvjeren da je moj “grijeh” veci iz razloga sto on ima veca prava nada mnom. Vase misljenje?

ODGOVOR: Alejkumu selam!

Islam postiče na lijep ahlak i čuvanje jezika od ružnih riječi, s tim da se potvrđenost lijepog ahlaka povećava kada se radi o bližnjim osobama koje su najpreče da vide i osjete taj lijepi ahlak i čuvanje jezika od ružni riječi. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve selem: “Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su bezbjedni drugi muslimani“. (Buhari i Muslim) i :”Najbolji od vas su oni koji su najbolji svojim porodicama, a ja sam najbolji svojoj porodici”. (Tirmizi)

Svaka osoba će odgovarati za svoje grijehe, i grijeh druge osobe prema njemu ne opravdava ga da on čini njemu nepravdu i da ga vrijeđa, jer je njemu naređeno da se ponaša shodno naredbama Kur`ana i sunneta i njihovim zabranama.

Rekao je Allah u prevedenom značenju ajeta: ”Svaki čovjek je odgovoran za ono što je radio” (Mudesir 38) I : ”Taj narod je bio i nestao; njega čeka ono što je zaslužio, i vas će čekati ono što ćete zaslužiti, i vi nećete biti pitani za ono što su oni radili.” (Bekare, 134)

Obaveza je muslimanu da shvati svoja prava i također obaveze shodno njihovim definicijama u Kur`anu i sunnetu, tako da mu njegovo pravo kod određene osobe ne daje za pravo da je vrijeđa, jer ako on ima pravo kod svoje supruge također ima i obaveze prema njoj, od kojih je i da je ne vrijeđa. Rekao je Allah u prevedenom značenju ajeta: ”One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu – samo, muževi imaju prednost pred njima za jedan stepen. – A Allah je silan i mudar.” ( Bekare 228)

Moramo shvatiti da je bračna zajednica ibadet i polje u kojem će se supružnici natjecati u činjenju međusobnih dobri djela, i da nije zajednica u kojoj će svako od supružnika dizati u lice spis svojih prava, a zaboravljati svoje obaveze.

Ja vas podstičem da se lijepo ponašate jedno prema drugom, jer zaista lijep ahlak ima lijepe i plemenite završnice, kako na dunjaluku tako i na ahiretu, od koji je svakako jačanje bračnih veza i bračne harmonije. Molim Uzvišenog Allaha da popravi vaše stanje. Allah najbolje zna

Mr Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta