Odgovori

Djevojka klanjala istiharu i kaže da nisam za nju?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: U vezi sam sa jednom djevojkom koju želim oženiti, ali ona kaže da je klanjala istiharu i da ja nisam za nju. Zvao sam njenoga babu i on kaže da mora nešto srediti oko 3-4 sedmice da sačekam pa će dobiti odgovor šta i kako. Njegova kćerka i ja se čujemo se preko telefona. I ona kaže da je klanjala istiharu par noći i dobila neki san da ja nisam za nju, šta da uradim?

Odgovor: Alejkumu selam,

Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, je pojasnio kriterije prilikom odabira buduće supruge, stim da je naglasio da se treba odabrati osoba koja se prdržava islama. Ženu udaju četri stvari: Njen imetak, njeno porijeklo , njena ljepota, i njena vjera. A ti gledaj da uzmeš onu koja je vjernica i zadobićeš sa njom svaki hajr. ( Muttefekun alejhi)
Također je poželjno da se vide budući supružnici u granicama dozvoljenog u prisustvu mahrema, jer to dovodi do veće mogućnosti da brak, sa Allahovim dopustom, uspije i bude u njemu bračna harmonija.

Što se tiće klanjanja istihare namaza, nije od njenih propisa da se vidi u snu ono za što je se klanjalo, već islamski učenjaci navode da će osoba u sebi naći određeno naginjanje prema određenoj stvari i biće joj olakšano da je postigne. Na taj način osoba treba da odabere određenu stvar.Također lijepi snovi su od Allaha a ružni od šejtana i ne bi se trebale određene važne odluke graditi na snovima naročito ako su ružni, već se trebaju graditi na islamskim osnovama.

Vi sjedite sa djevojkom sa kojm se planirate oženiti u prisustvu njenog mahrema, vidite se, razgovarajte oko budućeg braka i šta želite jedno od drugog i ako se složite, možete klanjati istiharu namaz i ako nađete u sebi da naginjete jedno prema drugom i da vam se stvari olakšavaju prema njemu, uzmite se i molite Allaha da vam olakša i da vaš brak učini srećnim i izgrađenim na islamskim osnovama. Allah najbolje zna!

Mr Osman Smajlović

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta