Odgovori

Tri pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Masturbacija oženjene osobe

PITANJE: Poštovani, esselamu alejkum. Jasno mi je da je masturbacija (samozadovoljavanje) grijeh i kada se o tome govori, posebno se misli na neoženjene. Što u slučaju kada oženjen čovjek ima seksulani nagon, a žena mu je u periodu hajza, da li mu je dozvoljeno “to” učiniti r adi olakšanja misleći isključivo na “svoju suprugu”. U suprotnom, ako sabura, dolaze mu razne misli i vesvese pa čak i iskušenje da gleda u “zabranjeno” na ulici ili preko interneta? Dakle, jedan grijeh učiniti da se ne čini drugi grijeh?

ODGOVOR: Ve alejkumusalam. Hvala Vam na ukazanom povjerenju. Islam je pojasnio dozvoljeni način općenja, a to je općenje sa suprugom u njen polni ud – vaginu, i naslađivanje sa njenim tijelom, i sve mimo toga nije dozvoljeno, kao sto je općenje u zadnjicu ili u vrijeme hajza i nifasa: “i oni koji stidna mjesta svoja budu čuvali i živjeli jedino sa ženama svojim ili sa onima koje su u vlasništvu njihovu – oni, doista, prijekor ne zaslužuju“ (Mearidž 29- 30) i: “…i koji stidna mjesta svoja čuvaju – osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju – a oni koji i pored toga traže, oni u zlu sasvim pretjeruju. (Mu`minun 5-6).

Predhodni ajeti ne prave razliku između oženjene i neoženjene osobe ili da zamišlja svoju suprugu ili drugu osobu, čak grijeh oženjenje osobe će biti veći jer nema valjanog razloga za mastrubaciju, zato što ima suprugu sa kojoj je u mogućnosti da ima polni akt ili naslađivanje. I tako nalazimo da islam žešće kažnjava one osobe koje nemaju razloga za određeni grijeh kao što je oženjen i oženjena bludnica koji se ubijaju za razliku od neoženjenog.

Također Allah, swt, neće razgovarati sa trojicom na Sudnjem danu, onako kako njemu priliči, ne govorom koji sliči stvorenjima, niti će ih očistiti i njima pripada bolna patnja, a od njih je bludnik u poznim godinama – zato što nema u većini slučajeva potrebe za to (hadis bilježi Taberani i on je vjerodostojan). Islam je pojasnio preventivu za neupadanje u blud ili što njemu sliči od čega je i mastrubacija, tako što je zabranio približavanje bludu, obaranje pogleda od haram stvari, post, brak.

Situacija koju ste spomenuli ne ulazi u prijeku nuždu, kao što je sigurno zapadanje u blud ukoliko se ne učini mastrubacija. Tako je obaveza na pomenutu osobi da koristi lijek koji je došao objavom – Kur`anom i sunnetom, i ako Bog da, sigurno se naći pozitivne efekte. S tim da je najbolje da se prakticira sunnet poslanika u općenju sa suprugom koja je u hajzu ili nifasom, a to je da supruga obuće odjeću koja ce pokriti predjele između njenog pupka i koljena (suknju, hlače ili slično) i da se čovjek naslađuje sa njom (Muttefekun alejhi), tako da na taj način može doći do erekcije.

Mora se imati na umu da se oboje trebaju čuvati da ne dođe do polnog akta u vaginu u vrijeme hajza ili nifasa, što je Kur`anom zabranjeno. Na kraju da dodam da islamski učenjaci dozvoljavaju da supruga uradi suprugu mastrubaciju. Allah najbolje zna!

_________________________________

2. Namaz bolesne osobe

PITANJE: Selam alejkum! Imam 17 godina i bolesna sam, bolujem od distrofije mišića,(Duchenneova mišićna distrofija) već 11 godina, a 8 godina sam u invalidskim kolicima. Moje pitanje je: pošto ne mogu hodati kako da klanjam, ruke ne mogu podici do grudi niti se saviti do koljena, jer bih ispala iz kolica, nemam ravnotezu – kako bi bilo pravilo da klanjam? I kako da uzimam abdest, jer ne mogu sama uvjek mi treba nečija pomoć, a ne mogu svaki put traziti nekog da mi pomogne. Hvala vam unaprijed. Selam!

ODGOVOR: Ve alejkumuslam. Molim Uzvišenog Allaha da Vas izliječi i da Vam da strpljenje. Zaista je predivno procitati Vase veliko zanimanje za jednim od najvecih i najvazniji temelja islama- namazom, a vaše je stanje onako kako ste to opisali. I nadati je se, draga nasa sestro u islamu, da Vas Uzviseni Allah obaspe svojim blagodatima i da vam da dobro dunjaluka i ahireta. Zaista vas slucaj ponuka nas “zdrave osobe” da razmislimo o našem odnosu prema namazu.

Uzvišeni Allah ne duži osobu preko njeni mogućnosti i musliman je dužan da obavlja islamske ibadete shodno svojim mogućnostima. ”Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih…” (Bekare 286) I: ”…Allah nikoga ne zadužuje više nego što mu je dao..” (Talak 7 ) zatim: ”…zato se Allaha bojte koliko god možete…” (Tegabun 16) I: ’…u vjeri vam nije ništa teško propisao..“ (Hadž 78).

Ti ćeš pokušati sama da se abdestiš ili ćeš naći osobu koja će ti u tome pomoći. Ako nisi to u mogućnosti, onda uzmi tejemum tako što ćeš udariti (dodirnuti) dlanovima o čistu zemlju , kamen ili slično i potrat ćeš lice i dlanove ili ruke do lakata, a ako nisi u mogućnosti ni za tim, onda ćeš klanjati bez abdesta i tejemuma.

Namaz ćeš obavljati shodno svojim mogućnostima, tj. svoje pokrete u namazu ćeš prilagoditi svojim mogućnostima. Dizaćeš ruke dokle možeš i saginjaćeš se dokle možeš. Prenosi plemeniti sahabija Imran bn Husejn, Allah bio sa njim zadovoljan, da je Poslanik, saws, rekao: ”Klanjaj stojeći, a ukoliko ne možeš, klanjaj sjedeći, a ukoliko ne možeš, klanjaj na strani a ako ne možeš ni to, onda pokretima.” (Buhari)

Namaz kao obaveza ne spada sa muslimana dok je ziv i razuman i treba da ga obavlja shodno svojim mogucnostima. Molim Uzvišenog Allaha da ti primi namaz i da te uvede u džennet Firdeus. A Allah najbolja zna!
___________________________________________

3. Mjenjaje spola (operacija)

PITANJE: Jedna sestra nije zeljela da iznosimo njeno pitanje pa cemo zbog toga samo ukratko naspomenuti da je pitala u vezi svoga brata, koji se osjeca kao zensko zarobljeno u muskom tijelu, da li mu je dozvoljeno obaviti operaciju kako bi zamjenio spol.

ODGOVOR: Muskoj osobi, ciji su se polni organi upotpunili, i zenskoj osobi ciji su se polni organi upotpunili, nije dozvoljeno da mijenja spol, jer to ulazi u mijenjanje Allahovog stvaranja sto je strogo zabranjeno. To je sejtanov metod, koji je dao Allahu kao obecanje, da ce sa njime zavoditi Njegove robove: ”…i navodiću ih, sigurno, na stranputice, i primamljivaću ih, sigurno, lažnim nadama, i sigurno ću im zapovijediti pa će stoci uši rezati, i sigurno ću im narediti pa će stvorenja Allahova mijenjati!” A onaj ko za zaštitnika šejtana prihvati, a ne Allaha, doista će propasti!“.( Nisa 119 )

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je prokleo osobu koja spaja svoju kosu sa tudjom, i koja trazi to da joj se radi, osobu koja se tetovira i koja to trazi, koja cupa obrve i koja to trazi, koja razredjuje zube i one koje mijenjaju Allahovo storenje. (hadis biljezi Muslim).

Osjecaji naginjanja prema suprotnom spolu nisu dovoljni kao razlog za mijenjanje spola, vec se mora biti zadovoljan sa Allahovom odredbom i treba to da lijeci sa imanom i pokornoscu. A Allah najbolje zna.

Na pitanja odgovorio mr. Osman Smajlović

ŠTA NAS ČISTI OD GRIJEHA?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta