Odgovori

Tri nova pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Serijatsko vjencenje u dzamiji i mjesecni ciklus

Pitanje: Selam draga braco i sestre, imam jedno pitanje za vas i nadam se da ce te mi pomoci. Ja se udajem i treba da bude serijatsko vencanje u dzamiji ali mi pada tada menstrualni ciklus pa neznam sta da radim, tj. gde i kako bi moglo da bude to serijatsko vencanje jer je svadba vec odavno zakazana?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Ženi nije dozvoljeno boraviti u džamiji za vrijeme menstrualnog ciklusa, bez obzira radilo se to o slušanju predavanja, učenju Kur’ana… ono što žena može da uradi jeste da samo prođe kroz džamiju ukoliko postoji porteba za tim. U vašem slučaju, na četiri načina možete se vjenčati:

1. Da odgodite vjenčanje do vremena kad niste u hajzu;

2. Da se vjenčate u prostoriji pored džamije;

3. Da vaše vjenčanje bude u džamiji a vi pošaljete svog zastupnika koji će umjesto vas prenijeti poruku- ovo je kod nas gotovo nepoznato;

4. Da vjenčanje bude u kući.

Predpostavljam da vam opcija br. 2 i 4 najviše odgovaraju, pa vidite da uradite kako treba, ali dok ste u hajzu ne ulazite u džamiju. Mi Vam želimo sve najbolje u Vaš braku! Molimo Allaha da Vam brak bude smiraj očima Vašim, amin! A Allah zna najbolje.
***********************************************

2. Okretanje vjeri i facebook

Pitanje:

Esselamu alejkum dragi brate, imam jedno piitanje: posto sam odlucio da se vratim izvornom islamu hocu da samo dobro radim i da se borim za islam, inshaAllah, znam da ce biti tesko jer zivim u Svedskoj, ali uz pomoc dragog Allaha izdrzacu. Pitanje glasi ja sam rekao svojim prijateljima da vise necu da slavim rodjendane i nove godine mislim na sve paganske praznike i necu da cestitam nikom, na lijep sam im nacin rekao, ali problem je facebook jer ja idem u sve islamske grupe a oni mi govore da bih mogao da nastradam, ali u tim grupama ja ne vidim nista lose ja zelim da znam vise o islamu znam sta valja a sta ne valja. Mozes li mi dati savjet dragi brate sta da radim ?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Neka je hvaljen Allah Koji ti je dao priliku da se vratiš u islam i zato pazi na Allahov hator a ne na hator ljudi. Budi Musliman koji je iskren, radi iskreno radi Allaha, i koji radi onako kako je Allah propisao. Slijedi Poslanika Muhammeda, s.a.w.s., i nemoj da te ljudi u tome pokolebaju. Znaj da društvo može da zavede čovjeka pa gledaj da su ti prijatelji iskreni vjernici i da te savjetuju na dobro jer čovjek je vjere svojih prijatelja, pa neka dobro pazi koga za prijatelje uzima.

Što se tiče facebooka, to nije ništa korisno već uveliko trati tvoje vrijeme, korist je manja od minimalne a zlo koje može od toga da izađe je ogromno, od upoznavanje pogrešnih članova, posebno ženskog spola, raznih sekti…. Preporučujem ti da se kloniš lošeg društva i facebook-a, da se prihvatiš učenja islama i isčitavanja ispravne islamske literature. gledaj kako koristiš svoje vrijeme i boj se Allaha ma gdje god bio. A Allah zna najbolje!
********************************************

3. Koristenje botoxa

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Imam jednu crtu na licu ((nisam je prije imala) koja je cesto ponavlja izmedju dvije obrve. Dakle, nije tu bila prije, mozda je od sunca (jer vecinom se jos vise primjeti kad sam zagrijana na suncanim danu). Vecinom izgleda kao da sam ljuta, i kad nisam. Isla sam kod koznog doktora i rekao je da se moze umanjiti ta crta s botoxom, medjutim, ne znam da li je to grijeh ili ne? Dakle, s ovim ne dolazi do mjenjanja oblika mog lica, jednostvano brise liniju koja je tu. Da li je to grijeh!??

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Uklanjanje crte botox laserom je izrazito zbog uljepšavanja i zbog toga ulazi pod propis zabrane, ali preporučujemo Vam Botox cream koja ima skoro isto dejstvo kao i laser, ali nema smetnje da se koristi ukoliko ne uzrokuje štetu i ukoliko nije napravljena od sastavina koje su po islamu zabranjene. A Allah zna najbolje!

Na pitanja odgovorio prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta