Brak i islamska porodica

Tri nova pitanja i savjeta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Da li oženiti djevojku koja me više puta prevarila?

PITANJE: Esselamu alejkum, malo je tesko pitanje i podugacko je ali potrudit cu se da sve obuhvatim. Imao sam djevojku I zabavljali smo se par godina. Kad smo se krenuli zabavljati nisam bio toliko u vjeri, bilo je gresaka sa moje i sa njene strane. I nedavno me je…

ostavila jer nije “islo” mada je to bio sam izgovor, ja mislim. Poceo sam klanjati i trudim se da budem bili Gospodaru. Iskreno da vam kazem halalio sam joj toliko stvari i spreman sam opet halaliti, volim je i stvarno sam se zalagao za nasu vezu. Nismo bili intimni, iskreno jer ja nisam zelio nista prije braka. Problem se danas povecao, jer me je zvala da se vidimo i ja sam pristao vidjeli smo se saznao sam da ima drugog momka (iskreno momak je “losa osoba”), i ona bi se ko mozda htjela da mi se vrati. Ja bih njoj iskreno mogao opet oprostiti i halaliti, brem se nadam, ali se pitam isplatili se pruziti novu priliku?

Halalite na ovako nacinu pisanja 3-4 puta me je prevarila tj. poljubila se sa drugim to sam joj halalio, jer sam i ja na pocetku slicnu gresku napravio i shvatio da nju volim. Iskreno ne znam ni sam vise, molim Dragog Allaha svaki dan da mi podari ono sto je najbolje za mene. Ako imate kakav savijet i uputu bio bih vam zahvalan. Allah vas nagradio.

SAVJET:

Dragi brate, we alejkumus-selam. Jasno se vidi iz tvog pitanja da već dugo patiš za tom djevojkom i da se od vašeg raskida nisi smirio. Zato je i ponovni razgovor u tebi probudio nade da od vas možda bude nešto. Ali to, nažalost, nije tačno.

Jedna od stvari koje moraš da naučiš jeste da osobu ne cijeniš samo po riječima, već obrati pažnju na djela. Riječi i djela te djevojke su u raskoraku. Dok tebe zavarava kako želi biti s tobom, istovremeno je i dalje u vezi s tim momkom. To ti govori da tebe koristi SAMO kao prijatelja i osobu koju može iskoristiti kako bi možda načinila svog momka ljubomornim.
Drugo, navodiš kako te je prevarila više puta i ti si joj halalio. Samim tim činom si joj dao do znanja da može s tobom raditi šta hoće. Ne cijeniš sebe. Nakon toga je i vaša veza krenula k kraju, jer su njeni osjećaji nestali.

Žena, brate moj, na prvom mjestu traži sigurnost od muškarca. Traži osobu koja ima stav i poštuje sebe. Zato nemoj ti samog sebe ponižavati i tako malo cijeniti. Ti vjeruješ u Allaha, klanjaš namaz, i imaš mnoštvo kvaliteta i vrlina. Pa nemoj to zaboraviti.

Brate moj, tebi treba supruga koja će tvoju djecu odgajati. Da li ti zbilja želiš da takva žena poput te koju si opisao bude majka tvoje djece, i da s njom provedeš cijeli život? Da te iz dana u dan kopka gdje je, šta radi, s kim je? Moraš naučiti kako da kažeš riječ Ne. Ti si muškarac i treba da vodiš brigu o porodici u budućnosti, inšaAllah. Moraš naučiti da postaviš granice i da ne dopustiš ljudima da se tako ophode prema tebi. I vjeruj, tada ćete ljudi puno više cijeniti nego sad.

Tvoje sadašnje patnje su dijelom vezane i za tvoje konstantno razmišljanje o toj djevojci. Možda se brineš, pa volim je, šta da radim, ovakvu poput nje ne mogu naći? Odgovor na to je – da, možeš, uz Božiju pomoć. To te samo šejtan prokleti plaši i želi da tuguješ. Umjesto da se toliko brineš, poradi na svom imanu.

Približi se Allahu, čitaj, uči. Radi nešto korisno. Završi fakultet. Vodi brigu o rodbinskim vezama. I istovremeno poradi na traženja hajirli žene vjernice za brak. Ako budeš tražio vjernicu, Allah će ti dati hajr i u braku i u porodu. I kad, uz Božiju pomoć, stupiš u brak s hajirli suprugom, nećeš se ni sjetiti te tvoje bivše.

Ne brini se, Allahu se obrati i On će ti sigurno dati onu koja je za tebe najbolja. Ako te još šta bude zanimalo ili mučilo, slobodno nam se obrati. A naša posljednja dova je: „Sva hvala i zahvala pripadaju Allahu, Gospodaru svih svjetova“.
__________________________________________________

2. Muž se je promijenio nakon stupanja u brak

PITANJE:

Es-selamu alejkum, pored pomoći koje tražim kod Allaha dž.š., odlučila sam i da vama pošaljem pitanje, za koje se nadam da ćete mi ga inšAllah odgovoriti. Već nakon prvih sedmica braka učinilo mi se da se moj muž promijenio. Više nije bio tako pažljiv, poćeo je da me zanemaruje i čak me je i nekim svojim izjavama uvrijedio. Kako se trudim živjeti islamskim životom, prije sklapanja braka sam svakako klanjala istiharu, i pazila na njegov iman i sve što se pazi pri odabiru bračnog druga. Međutim, osoba koja me dočekala u braku, kao da je izgubila ljubav prema meni i postala drugačija.

Svakako smo oboje jako mladi, i njega sigurno brinu i mnoge stvari za našu budućnost, ali trenutno smo i udaljeni jedno od drugog, on se čak često i ne javlja i jako mi je teško. Ne znam da li se iza svega krije samo vlastiti strah i nesigurnost, ili je ipak nešto drugo. Pokušavam da budem odana žena muslimanka, ali mi to pada jako teško, kad moj muž ne postupa islamski i ne brine se za mene, iako smo sada zvanično u braku.

Da li postoji mogućnost, da se muškarci uplaše braka? Da li je normalno da na početku braka, nakon što se bolje upoznamo nastanu trzavice? Nadam se da sam mogla pojasniti problem. Uzvišeni da vas nagradi za vašu pomoć i trud.

SAVJET:

Cijenjena sestro, da te Allah nagradi na postavljenom pitanju. Odgovor na pitanje da li je moguće da se muškarci uplaše braka je – DA, i to nije rijetkost za muškarce koji po prvi put stupaju u brak. Strah se kod muža obično vezuje za pitanja dunjalučke prirode (posao, stan, nafaka), potom da li će ispuniti vaša očekivanja ili očekivanja okoline, potom da li se je prebrzo odlučio na brak, i sl.

Na početku braka mogu nastati trzavice, i obično su vezane za nedovoljno poznavanje supružnika i početna navikavanja jedno na drugo. Moguće je da supružnici prije braka kriju svoje mahane i probleme, da se ne bi zamjerili jedno drugom, ali to u konačnici bude mnogo gore. U braku se ne može ništa skriti, stoga je iskrenost i otvorenost najbolje rješenje. Takođe, moguće je da te je iznenadilo muževo ponašanje samo iz razloga što si u glavi formirala drugačiju sliku o njemu.

Neka te ne iznenadi to što on manje priča jer muškarci se drugačije odnose prema problemima nego žene. Muškarac kad ima probleme voli da ćuti i razmišlja, a po tvojim riječima je jasno da njega nešto muči. Nemoj to odmah shvatiti kao manjak ljubavi, jer šejtanova je taktika da vam male ili nikakve probleme predstavi kao velike i nepremostive.

Rješenje tvog problema je da ne kriješ od muža šta te muči. Moraš mu reći šta te brine i da bi voljela da se češće čujete. Nemoj se stidjeti iznijeti pred njega problem. Na kraju krajeva, on je tu da brine o tebi i treba da zna da si i ti bitna. I ti, sestro, imaš potrebe i želje, i moraš ih reći. Nemoj očekivati od muža da ti čita misli, jer to on nije u stanju.
______________________________________________

3. Za koga se udati?

PITANJE:

Esselamu-alejkum. Znam da u islamu ne bi trebalo bit zabavljanja, ali nazalost pokleknula sam u tome, imam momka duže u vezi, nemamo nikad nekih problema, razumijemo se pomazemo kako god mozemo, i inshAllah trebamo se vjencat. Musliman, posti mjesec ramazan, ide na svaku dzumu, klanja (ne bas svaki namaz). Ima puno prijatelja, nijedan se ne pridrzava serijatskih propisa, pa u njihovom drustvu desava se da popusti pred iskusenjem alkohola. Strah me da ce uvijek popustat, i da vremenom nece postajat to cesce.

A s druge strane, upoznala sam ljetos momka, zivjela sam kod rodice, u cijem komsiluku zivi on. I tako nikako nismo ostajali sami, uvijek je neko bio s nama, pricali smo uvijek o svemu, nekako smo uvijek bili sami medju tolikim ljudimo oko nas, razumjeli se i godilo mi je sto imam s nekim da pricam o vjeri, sto je neko ko se pridrzaje propisa. To je trajalo malo vise od mjesec dana, vratila sam se kuci, međutim ostali smo u kontaktu, ali moji roditelji su saznali zato, i ne odg im sto je mladji, moja mati misli da je to prolazno.

Meni je tesko puno, spremam se za udaju, a svaki dan se budim sa njim u mislima, citav dan mislim na njega, legnem mislim na njeg, a udajem se za drugog. Stalno molim Allaha dz.s. da ako nije on najbolje za mene da ukloni ovu ljubav od mene, a ako jest da je uveca, da mi olaksa. Ne znam vise sta da radim? Allah vas nagradio.

SAVJET:

Poštovana sestro, molimo Allaha da te nagradi na postavljenom pitanju. Kao što i sama kažeš, u islamu nema prije braka „zabavljanja“. I to s razlogom.

Brak je, poštovana sestro, ozbiljna stvar. On se sklapa za čitav život. Zato dobro razmisli o svemu i znaj da ćeš se ti jedina morati suočiti s posljedicama svojih djela. I mi, i tvoji najbliži ti možemo samo pomoći savjetom. Ali je odluka na tebi. Ti ćeš u braku živjeti s nekim, ti – ne neko drugi. Zato dobro odaberi koga želiš da bude otac tvojoj djeci.

Nemoj se udavati za nekoga samo iz obaveze i dužnosti: „Obećala sam, dugo smo zajedno“. Ove stvari ti možeš sebi reći, ali u duši i sama znaš da nisu dovoljne i da si nesretna. Život je prekratak da ga tratiš s nekim ko ne ispunjava tvoje osnovne potrebe. Ti želiš i trebaš vjeru i da se približiš Allahu, i strahuješ da bi to s njim bilo neostvarivo. Ako se tako udaš, samu ćeš sebe jesti od nezadovoljstva. I patiti se. I takav brak nema svijetlu budućnost, jer ni tvoj muž neće moći biti kraj tebe miran.

Druga stvar, po pitanju tog dopisivanja općenito, nastoj ga maksimalno izbjegavati. Takođe, Facebook upoznavanje i dopisivanje nisu dovoljni da ti pokažu osobu u pravom svjetlu. Tebi treba muškarac koji želi BRAK, a ne vezu. Da li je taj mlađi momak spreman na takvo nešto? Da li on zna sve odgovornosti koje kao glava kuće snosi? Je li u stanju da se brine za tebe? Nije dovoljno samo da pričate o vjeri i imanu; morate razmisliti i o budućem životu. Treba te zanimati njegovo porijeklo, karakter, ponašanje. Sve to trebaš uzeti u obzir prije konačne odluke.

Izlaz je da se vratiš Allahu i zatražiš oprost; nastoj se Njemu približiti. Ustani u zadnjoj trećini noći, i dovi, i klanjaj i moli Ga da od tebe otkloni tu dilemu. Klanjaj istihara-namaz. Dobro razmisli o svemu, izmjeri pozitivne i negativne strane svakog od njih i odluči.

Ako budeš imala još kakvih pitanja ili komentara, slobodno nam se obrati. Naša posljednja dova je: „Sva hvala i zahvala pripadaju Allahu, Gospodaru svih svjetova“.

Nedim Botić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta