Aktuelno
person holding quadcopter controller

U čemu je poniženje muslimana ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

…često se može čuti kako su muslimani danas nazadni i potlačeni zbog toga što ne idu u korak sa naučnim dostignućima Zapada. To su otrcane fraze orijentalista i raznoraznih sorta filozofa u muslimanskim redovima koji se podsvjesno dive dunjalučkim dobrima Zapadnjaka. Svome ograničenom razumu su dali prednost nad Objavom Sveznajućeg. Ne vrijede ista pravila za muslimane i sve ostale pripadnike ljudskog roda. Ponos, slava i napredak muslimana je usko povezan sa dosljednošću u slijeđenju Kur’ana i sunneta. Mada se mnogi pozivaju na slijeđenje ova dva izvora, nakotilo se mnoštvo zabludjelih interpretacija istih.

Osnova spoznaje Gospodara jeste čovjekova fitra tj. priroda. Razumski dokazi većinom su potrebni onima koji su svoju čistu prirodu uprljali raznim devijantnim ponašanjima, razmišljanjima i djelovanjem a iskrenima samo povećavaju iman. Tako naprimjer neukoj neni ne moraš nabrajati naučne dokaze o postojanju Allaha Uzvišenog a iskrenija je u svom vjerovanju od mnogih obrazovanih, Allah najbolje zna. Zar nisu Ashabi pokorili Bizant i Perziju, a bili su brojčano manji i slabije opremljeni? Da li su Ashabi bili tehnološki napredni u to vrijeme? Zar nije bitka na Uhudu pokazatelj kada dunjaluk uđe u srce muslimana šta ih čeka? Ili Hunejn, kada su se muslimani oslonili na svoju brojnost pa ih je umalo koštalo pobjede? Zar nije Bagdad pokoren od divljih hordi Mongola a bio je naučni centar hilafeta? Zar je Endelus doživio propast zbog ičega drugog osim zbog svog nemara prema Allahovoj vjeri, a bili su najnaprednija civilizacija u svoje vrijeme? Zar nisu opomene iz prošlosti najbolji pokazatelj šta nas čeka u budućnosti? Historija se ne uči da bi se prepričavala, nego da se ne bi ponovile greške ili da bi se barem umanjila šteta.

Nikada muslimani nisu bili poniženi zbog svoje vjere nego zbog dunjaluka koji je okupirao njihova srca. Allah Plemeniti ih iskušava da bi ih vratio u Svoje okrilje te da bi im nakon što se osvijeste vratio ponos i slavu. Naravno, musliman neće sjediti skrštenih ruku i samo čekati pomoć od Allaha, nego se truditi na raznim naučnim i tehnološkim poljima. Međutim, muslimanima tehnološki napredak služi kao sredstvo a nije njihov životni smisao ili cilj kako nam to suptilno žele proturiti filozofi i bjelosvjetski intelektualci svojim nakaradnim tumačenjima u kojima se sve vrti oko blijede i beskorisne floskule ‘šta bi bilo kad bi bilo’, veličajući tako sebe kroz zamršena poimanja koja široke narodne mase ne razumiju. I bolje je da ne razumiju…

Bato Oruč

Imamo mi mnogo ljudi u ummetu koji su stručni u raznim oblastima, ali ummet od njih nije ništa vidio, jer su oni učili i usavršavali se radi sebe, a ne radi Allaha i ummeta.
I onda se opet vraća problem na slabu vjeru.
Neće ovaj ummet pomoći stručnjak koji nema od islama ništa i koji je se odao dunjaluku, slobodno se može računati da takvi i nisu naši, što se toga tiče.
 
Redžo Muratović
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta