Tekstovi

Univerzalnost islama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Univerzalnost vjere islama je jedna od stvari koja se vezuje za sve muslimane. Ova divna vjera nosi poruku koja poslana cijelom čovječanstvu prije 1400 godina i ostaje da bude religija koja uređuje ljudske živote i pomaže im na dnevnoj osnovi. Plemeniti Kur’an i sunnet ,Allahova Poslanika Muhameda a.s., predstavljaju perfektan put za ostvarivanje najboljeg u vjeri ili načinu života. Šta čini islam tako privlačnim da su ljudi voljni da napuste vjere i običaje svojih predaka da bi prihvatili onu koja je medijski i na dosta drugih načina predstavljena kao nešto loše i negativno?

Kada se sve uzme u obzir doći ćemo do zaključka da je to fitra ili iskonska istina koja čovjeka vraća njegovom Gospodaru, poput unutrašnjeg kompasa. Kroz postepeno i lagano savjetovanje ne samo da će osoba shvatit da je skrenula s pravog puta nego će se i postepeno, ali aktivno vraćati na pravi put.

Kao što Allah Uzvišeni kaže u Kur’anu: Uistinu, ti ne upućuješ koga voliš, nego Allah upućuje koga hoće, a On je Najbolji znalac upućenih.” (28:56)

Ne biste pomislili da bi dijete, u dobi od 8 godina, bilo u skladu sa svojom fitrom. Većina djece ovog uzrasta je zauzeta sa svojim prijateljima ili provode previše vremena igrajući video igrice. Za sestru Jennie Fenn iz Engleske njen sin je bio taj koji je unio islam u njen život. “Došao je s pitanjem o islamu poslije zaključka u školi da Isus ne može biti Božiji sin” kaže Jennie, “drugi dan je došao kući i rekao da je musliman. Čuo je ezan i to je bilo dovoljno za njega.”

Istina će uvijek biti neodoljiva i neodbojna sila koja upućuje i vodi ljude nazad njihovom Stvoritelju, kao bljesak sunca poslje nekoliko tmurnih dana.

Ponekad je događaj, neočekivana pojava ili čak slučajan susret sve što je potrebno da se ljudsko biće uputi na pravi put. Za mene je moj put ka islamu počeo kada je moje 10-godišnje dijete vješalo ukrase na božićno drvce i ispitivalo svrhu svega toga. Jednostavan čin podizanja svjetlucave staklene kuglice do visoke zimzelene grane bio je dovoljan da pokrene moje putovanje ka islamu, jer na kraju za kretanje ka pravom putu potreban je samo jedan ispravan korak.

Izvor: aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta