Brak i islamska porodica

Uspješan brak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Želja (gotovo) svakog mladića i djevojke jeste da pronađu osobu sa kojom će lijepo živjeti u bračnoj zajednici. Međutim, nerijetko već na početku braka može doći do problema i prepreka. One se najčešće javljaju uslijed različitih namjera ulaska u brak, različitog odgoja supružnika, te njihovog pridavanja pažnje braku. Da bi neki brak mogao opstati, potrebno je da supružnike krase određene osobine, te da i jedno i drugo imaju čvrstu volju da njihov brak traje. Ukoliko samo jedna strana to želi, brak se neće moći sačuvati. Jer kako stari kažu, zaprežna kola vuku dva konja koja idu u istom pravcu. Ukoliko samo jedan konj skrene, kola će se „prevaliti“.

Velika greška mladih ljudi jeste da nemaju jasno definisane kriterije koje traže kod bračnog druga, kao i to da izostave predbračni razgovor i dogovor o onome što im je zaista bitno. Otvorenost u tome je od ključne važnosti prije braka- da bi brak bio uspješan. Nažalost, kada nekog volimo imamo viziju da će s njim život biti sretan i bez problema, ali samo voljeti za sreću nije dovoljno. Potrebno je posložiti mnoge „kockice“ prije braka- da se ne bi tek u braku trebale slagati.

Nakon ulaska u brak nužno je da supružnici budu svjesni da nisu ušli u brak s ciljem da se razvedu, već da traju i opstaju, grade svoju bračnu zajednicu i prilagođavaju se međusobno, ali pri tome i zadrže svoju originalnost.

Ni u kojem slučaju njihovi međusobni problemi ne bi smjeli završavati riječima: „Još jedna opomena i talak!“ ili „Razvest ću se od tebe!“ ili „Idem svojima!“. Ove riječi ukazuju na neozbiljnost braka, bezvoljnost supružnika da „traju“, kao i to da im uopće nije stalo do druge osobe, njenih osjećaja i braka s njom. Ove riječi stvaraju dodatne tenzije i pritisak kod drugog supružnika, produbljuju problem i vremenom utječu na to da i on počne gubiti interes za taj brak.

Riječ RAZVOD se uopše ne bi smjela upotrebljavati, jer njome se ništa ne rješava. Misli li iko da će nešto pod pritiskom dugo trajati, ili da će se neko pod pritiskom moći mijenjati i napredovati?

Također, bez razumijevanja brak ne može opstati. Razumijevanje i poštovanje su mnogo važniji od same ljubavi. Spremnost na kompromis i razumno rješavanje problema ukazuje na zrelost supružnika. Jer, ne postoji nerješiv problem ukoliko postoji želja da on bude riješen. A da bi ta želja postojala, oba supružnika moraju biti spremni da se odreknu svog ega, ponosa i prkosa, kao i želje za dominacijom. Jer, supružnik nije rival, već saputnik, prijatelj i neko ko ti je na posebnom stepenu, kao što Uzvišeni u Kur’anu kaže: One su odjeća vaša, i vi ste odjeća njihova.

Svako ima svoje mahane, veće ili manje. One su prisutne i u braku. Ali je pitanje da li supružnici stavljaju akcenat na njih ili na pozitivne strane kod drugog. Oni supružnici kojima je stalo do braka, akcenat stavljaju na pozitivne osobine a negativne mudro i postepeno mijenjaju, uz strpljenje i razumijevanje.

Možda moja supruga nije najbolja kuharica ali je meni vjerna. Ili je lijepog ahlaka. Ili poštuje moje roditelje. Ili...“

Možda moj suprug nije bogat, ali želi da me usreći...“

Dakle, kada bi tražili razlog za ostanak u braku uvijek bi ga mogli naći (naravno ako izuzmemo psihičko, fizičko i emocionalno nasilje). Ako tražimo razlog za razvod, uvijek ga možemo naći. Bračni problemi ne bi smjeli da izlaze iz okvira četiri oka- sve dok postoji nada i način za njihovo rješenje. Ako dođu do tog nivoa da ih supružnici sami ne mogu riješiti onda se obraćaju roditeljima ili nekom drugom pouzdanom i iskrenom savjetniku, i to sa ciljem pomirenja i rješavanja problema.

Svoj brak ne treba porediti ni sa čijim, kao ni bračnog druga. Svaki brak je poseban, specifičan i unikatan. Kao i svaki supružnik. Ukoliko ga uspoređujemo sa drugim, nikada nam naš neće biti dovoljno dobar. Isto tako, navoditi primjer kako je neki supružnik dobar, uzoran, vrijedan, neće popraviti niti promijeniti vlastitog supružnika. Naprotiv, ubit će njegovu želju za popravljanjem i srušiti njegovo samopouzdanje. I nerijetko propast će i sam brak vremenom.

Nažalost, o ovome se slabo priča prije braka. Mladi se slabo edukuju. A brak je institucija kojoj se treba posvetiti mnogo više pažnje.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta