Odgovori

Uzimanje male bebe koja nosi pampers dok smo u namazu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:  Es selamu alejkum. Da li se smije uzeti mala beba dok smo u namazu ako postoji potreba za tim uzimajući u obzir da je pempas kod malih beba skoro stalno nečist?

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullah
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Ovo pitanje se vraća na meselu držanja nečistoće prilkom namaza. Ispravno je da nema smetnje držati bebu sa pampersom tokom klanjanja namaza pod uvjetom da se ta nečistoća svo to vrijeme zadrži unutar pelena i ne prolazi van, te da tijelo, odijelo klanjača kao i mjesto gdje se klanja ostanu čisti do kraja namaza. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je klanjao i u rukama držao svoju unuku Umamu kći Zejnebe, radijallahu anha, klanjajući pred ashabima i nije im napomenuo da mora biti dijete očišćeno prije toga iako je poznato da većina beba nisu sačuvani od neke vrste nečistoće.
Dakle u ovom slučaju dijete je to koje je nečisto, dok klanjač ostaje čistog tijela, odjeće kao i mjesta na kome klanja te su se time ispunili uvjeti za ispravnost namaza po ovom pitanju.

Napomena: Iako je ispravnije da je namaz takvoj osobi ispravan ne preporučuje se takvo nešto osim u potrebi iz više razloga kao što su: Mogućnost onečišćenja klanjača, odvraćanje pažnje i gubitak koncentracije u namazu i sl.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta