Rekaik

Uzroci koji vode sticanju Allahove ljubavi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Imam Ibnul-Qajjim navodi deset stvari koje mogu biti uzroci sticanja Allahove ljubavi.

1. Učenje Kur’ana uz razmišljanje i razumijevanje njegovih značenja, šta se njime želi reći, poput knjige koju čovjek nauči napamet i tumači je kako bi shvatio šta je njen autor njome htio reći.

2. Približavanje Allahu nafilama poslije farzova, jer to čovjeka dovodi na stepen voljenog nakon stepena zaljubljenika.

3. Stalni zikr u svakoj situaciji, jezikom, srcem, djelima i halom (stanjem). Njegov udio u ljubavi je srazmjeran mjeri u kojoj čovjek čini taj zikr.

4. Davanje prednosti onome što On voli nad onim što ti voliš kada se probude prohtjevi, i uspinjanje ka Njegovoj ljubavi, makar to uspinjanje bilo i teško.

5. Upoznavanje srca sa Njegovim imenima i svojstvima, razmišljanje o njima i njihovo spoznavanje, uživanje u vrtovima te spoznaje. Onaj ko spozna Allaha putem Njegovim imena i svojstava, taj ga je, bez ikakve sumnje, zavolio.

6. Posmatranje Njegovog dobročinstva i skrivenih i vidljivih blagodati, jer to vodi ka ljubavi prema Njemu.

7. Ovo je od najzačudnijih uzroka: da srce bude u potpunosti ganuto pred Uzvišenim Allahom, a to ne mogu opisati riječi i izrazi.

8. Osamljivanje sa Njim u vremenu kada se On spušta, kako bi Ga dozivao, učio Njegove riječi i srcem stajao pred Njim uz poštivanje roba prema svom Gospodaru, a zatim zavšiti sve to traženjem oprosta i kajanjem.

9. Druženje sa onima koji iskreno vole Allaha, ubiranje najboljih plodova njihovog govora, kao što se ubiraju najbolji plodovi, i da ne govoriš osim kada govor bude korisniji i znaš da će ti poboljšati tvoje stanje i koristiti drugome.

10. Udaljavanje od svega onoga što se isprečava između čovjekovog srca i Allaha, azze we dželle.

Ovih deset stvari su komentarisali mnogi učenjaci, a kod nas je prevedena knjiga „Deset stvari koje vode Allahovoj ljubavi“, pa bi bilo korisno obratiti se na nju.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta