brown concrete building under blue sky during daytime

Uzvišeni Allah divi se ljudima koji uđe u džennet u lancima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je ajet: “Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio” protumačio rekavši: “Najbolji ljudi prema narodu jesu oni koji ih dovedu sa vratovima u lancima, dok ne uđu u islam.” Od njega se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: “Uzvišeni Allah divi se ljudima koji uđe u džennet u lancima.”

[Hadis je sahih sa svoja dva lanca prenosilaca] – [Muttefekun alejh]

Uzvišeni Allah divi se narodu koji se vodi u džennet u lancima, a to je narod koji nije vjerovao pa ih muslimani zarobe u džihadu, a oni onda prime islam, tako da to zarobljavanje bude uzrokom za primanje islama i ulazak u džennet. Riječi Ebu Hurejre ovdje mogu poslužiti kao objašnjenje Poslanikovih riječi. Mudžahidi koji su zarobili ove zarobljenike opisani su u predaji Ebu Hurejre, r.a., kao najbolji ljudi, jer su bili uzrokom upute tih zarobljenika. Prenosilac je svoj govor započeo ajetom pošto je ovo jedna od situacija gdje se jasno vidi vrijednost ovoga umeta.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta